Mergi la conţinutul principal

Alegerea preşedinţilor CJ. Politicienii brăileni vor clarificarea legilor electorale

• Guvernul României a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă prin care a modificat legislaţia electorală astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din nou prin vot direct de către cetăţeni • dacă PSD-iştii brăileni consideră că măsura este binevenită, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre politicienii din opoziţie • fostul premier al României Mihai Tudose (Pro România) a vorbit despre necesitatea clarificării legislaţiei electorale şi a criticat lipsa logicii Guvernului Dăncilă • liderul PNL Brăila Alexandru Dănăilă consideră că modificările sunt strict pentru a-i favoriza pe baronii PSD, în timp ce PMP-istul Viorel Botea critică faptul că nu se rezolvă problema alegerii în două tururi, dar şi faptul că s-a făcut prin OUG şi nu prin Parlament

 

Guvernul României a adoptat în această săptămână o ordonanţă de urgenţă prin care este modificată legislaţia electorală astfel încât preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni, într-un singur tur. Contactaţi de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi întrebaţi în legătură cu această schimbare a legislaţiei, performerii scenei politice locale au avut păreri împărţite. Dacă PSD-iştii, în frunte cu preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, Aurel Simionescu, susţin că s-a remediat o problemă şi s-a revenit la normalitate, reprezentanţii partidelor de opoziţie nu văd nici graba nici utilitatea acestei ordonanţe, în forma în care a fost aprobată.

“Din punctul meu de vedere este o măsură bună. Aşa ar trebui să se întâmple. Pentru a da legitimitate unui candidat care este votat de popor şi nu datorită unor jocuri politice care se fac în interior. (...)Votul popular, pe care îl invocăm de atâtea ori, trebuie să fie cel care decide. Nu aranjamentele de culise şi să ajungem la tot felul de situaţii”, a declarat fostul primar Aurel Simionescu, cu precizarea că era o măsură necesară.

Întrebat dacă nu ar fi fost totuşi mai utilă o modificare a legislaţiei privind introducerea votului în două tururi de scrutin, sursa citată a afirmat că este greu să se pronunţe, deoarece situaţiile pot fi complicate dacă se face o analiză amănunţită. Chiar şi aşa, Simionescu a recunoscut că legea electorală în România ar mai trebui pusă la punct.

“Da, legitimarea persoanelor este mai mare în două tururi. Problema este că de multe ori în cele două tururi nu se mai votează un candidat, ci se votează «împotriva» altui candidat. Şi tot alianţe de genul acesta se fac. Este greu de spus în momentul de faţă. Eu am prins şi aşa şi aşa la primari. Cum să vă spun. Poate ar fi interesant de micşorat acel prag de 50% din prima. Pentru că dacă apar 10 candidaţi, să spunem, atunci e posibil ca preşedintele sau primarul - că e aceeaşi poveste -, să fie ales cu 25% din cei care vin. Că restul au 23%, 21%, 19%, 17% şi aşa mai departe. Şi atunci, dacă am o prezenţă de 50% să spunem, înseamnă că el este ales doar cu 25% din cei care sunt prezenţi. Ceea ce nu îţi dă oarece legitimare să spunem. Dar sunt unele cazuri în care el are 35% să spunem, iar ceilalţi  au 7% de exemplu şi atunci, are o legitimare. E greu de spus de la caz la caz cum ar fi mai bine”, a mai precizat Simionescu.

 

Tudose: «Încercăm să desluşim logic ceea ce face Guvernul Dăncilă, plecând de la premisa că ar face ceva logic. Nimic din ceea ce face nu e logic!»

 

Fostul premier al României, deputatul brăilean Mihai Tudose a criticat măsura Guvernului Viorica Dăncilă precizând că a ajuns la concluzia că nimic din ceea ce face Executivul actual nu are logică. De asemenea, vicepreşedintele Pro România a dorit să adauge că măsura vine ca urmare a intervenţiilor baronilor PSD, însă că s-ar putea întoarce împotriva lor la viitoarele alegeri.

“Eu cred că e o măsură pripită. În sensul că pare activată doar ca urmare a unor intervenţii a 2-3 dintre baronii PSD, care au considerat, probabil de la scorurile obţinute acum la ultimele alegeri, că dacă PSD-ul a luat 20% şi ceva şi nu a mai ieşit pe primul loc pe judeţ - vedeţi cazul Vrancea -, e clar că au o problemă data viitoare. Pentru că nu mai au cu cine să mai facă pe acolo vreo alianţă. Şi li se pare că dacă ar candida ei, pe persoană fizică, au o şansă. Eu cred că în anumite cazuri, dimpotrivă, le va fi mai greu. Fiindcă va fi opoziţia înţeleaptă şi îşi va pune un candidat comun. Dar nu despre asta este vorba. Ci pentru că tocmai din cauza asta s-au nenorocit o mulţime de legi, o mulţime de domenii, fiindcă au fost făcute nişte reglementări care să răspundă punctual intereselor unor grupuri mici. Şi după ce a trecut valul respectiv, lucrurile s-au întors exact împotriva celor care le-au făcut. Dar nu ar fi numai asta. Problema este că dezastrul a rămas pentru toată lumea”, a declarat Tudose.

Sursa citată a ţinut să evidenţieze că în prezent legea electorală în România este extrem de haotică şi că ar avea nevoie să fie pusă la punct, dar în urma unei analize serioase.

“Avem astăzi când stăm de vorbă, în România, diverse tipuri de alegeri. Că toţi suntem aleşi. Şi preşedintele este ales, şi parlamentarii sunt aleşi, şi primarii sunt aleşi, şi consilierii municipali şi judeţeni şi aşa mai departe. Tipurile şi modalitatea de a alege diferă de la unii la alţii. Tipurile de imunitate în faţa partidelor care i-au propus diferă de la unii la alţii. Adică primarul faţă de preşedintele consiliului judeţean, primarul faţă de consilier, primarul sau preşedintele consiliului judeţean versus parlamentari. Acolo unde Curtea Constituţională a spus că un mandat primit de la cetăţeni nu poate fi imperativ. Adică eşti liber de partidul care te-a propus, la parlamentari există posibilitatea migrării, ca să zic aşa. La primar ai o reglementare care spune că el poate să facă ce vrea şi dacă îl dă partidul pe lista căruia a candidat afară el rămâne primar independent şi după aia poate să se înscrie în alt partid. La preşedinţii consiliilor judeţene nu pot să se înscrie în alt partid. Ba mai mult, dacă partidul îi dă afară îşi pierd mandatele. Nu vi se pare că avem cam multe reglementări care se bat cap în cap în România?! Şi dacă tot le avem, nu credeţi că era bine dacă tot s-au apucat să facă dracului ceva?! Dar să facă ceva ca lumea şi nu să răspundă la interesele ale unui grup mic?! Că să nu îmi spună mie cineva că această ordonanţă a fost dată pentru a reglementa o situaţie care crea probleme în România, că s-au gândit la ţară! (...) Mă pufneşte şi râsul. Nu! Au făcut o ordonanţă care să avantajeze baronii locali PSD pe baza rezultatelor din alegeri. Şi chiar cred că mai tare îi dezavantajează”, a mai adăugat Tudose.

Deputatul a ţinut să adauge că i se pare hilar cum oamenii încearcă să dezbată acţiunile Guvernului Viorica Dăncilă, în condiţiile în care ar trebui să înţeleagă faptul că nu există vreo logică în ceea ce face actualul Executiv.

“Ştiţi care este partea hilară la ceea ce facem acum împreună este că încercăm să desluşim logic ceea ce face Guvernul Dăncilă, plecând de la premisa că ar face ceva logic. Nimic din ceea ce face nu e logic! Nici măcar într-o logică pervesă şi inutilă! Şi noi ne chinuim aici. Domnule, ce a gândit el când a dat cu piatra în geam? Nu a gândit nimic. Pur şi simplu e prost! Atâta tot!”, a conchis Tudose.

 

Dănăilă consideră că PSD-işii îşi fidelizează actualii preşedinţi de CJ

 

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că din punctul său de vedere această ordonanţă a Guvernului PSD vine tocmai pentru a fideliza actualii preşedinţi de consilii judeţene din ţară. Şi acesta a vorbit despre clarificarea modului în care se desfăşoară alegerile în România.

“Este o încercare disperată a PSD-iştilor de a nu pierde controlul asupra consiliilor judeţene. Asta este părerea mea. Premierul Dăncilă a făcut un troc cu ei, ca să le câştige încrederea în interiorul PSD. Că despre asta este vorba, pentru că apele în PSD nu s-au liniştit - este clar -, şi fiecare încearcă să îşi construiască o tabără cât mai mare. Fiecare guvern PSD îşi dă seama că are nevoie să mai schimbe ceva în funcţie de rezultatele pe care le pot obţine. Adică data trecută s-a făcut alegerea preşedintelui de CJ dintre consilieri, acum două dăţi uninominal. Acum iar am trecut la varianta alegerii uninominale. Fiecare alternează. Dar în mod normal ar trebui stabilită o regulă clară, care să rămână valabilă. Mai ales că preşedintele consiliului judeţean, nu este trecut în Constituţie ca autoritate locală, aleasă direct, deci nu este neapărat cea mai fericită situaţie. Dar până la urmă alegerile se vor organiza după legislaţia în vigoare la momentul respectiv. Este doar o chestiune de fidelizare. Atât!”, a afirmat Dănăilă.

 

Botea vrea alegeri în două tururi de scrutin

 

Liderul PMP Brăila, Viorel Botea, a punctat că această ordonanţă de urgenţă nu este una bună din punctul său de vedere, pentru că nu rezolvă problema cu adevărat. În sensul că nu vorbeşte despre alegeri în două tururi de scrutin. Ba mai mult, acesta a criticat şi faptul că din nou Guvernul dă ordonanţe de urgenţă pe chestiuni care nu sunt cu adevărat urgente şi care ar putea fi dezbătute în Parlament.

“PMP-ul are o iniţiativă legislativă cu primari în două tururi de scrutin, ceea ce zic eu că este o chestie foarte importantă. Noi privim problema în felul următor: orice ales local, la nivelul de primărie, consiliu judeţean, este bine să fie ales în două tururi, pentru că s-a văzut că au fost primari în ultima perioadă care au fost aleşi şi cu 15 - 12%, adică persoane care nu au reprezentativitate în comunitatea respectivă. Iniţiativa noastră este deja în momentul de faţă trecută de o cameră. Noi vrem ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin. Dar cel mai important este faptul că această schimbare legislativă trebuie făcută şi trecută prin Parlament. Nu aşa, prin ordonanţă de urgenţă. Această schimbare legislativă necesită o dezbatere publică serioasă în care toţi actorii care participă la alegeri să îşi spună punctul de vedere şi legea să fie cât mai bine reprezentată şi explicată populaţiei”, a afirmat Botea.

 

Preşedintele CJ Brăila nu se consideră afectat de această modificare

 

Şeful Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că în contextul de faţă avem de-a face cu o lege care trebuie respectată, nu comentată. Mai mult, acesta a precizat că în ceea ce îl priveşte, lucrurile nu se schimbă foarte mult, indiferent dacă e vorba despre candidaturi uninominale sau liste.

“Dacă mi se pare mie că e bună sau e rea?! Nu. Este o lege pe care trebuie să o respectăm. Dacă Guvernul a hotărât că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi în urma votului uninominal aşa se va întâmpla! Nu este important cum se votează: pe listă sau uninominal. Este important ca preşedintele să facă lucruri şi în momentul când este în acea funcţie să se gândească la cetăţenii judeţului, să facă proiecte sustenabile. Nu neapărat că îi ridică lui două grade, două steluţe şi aşa mai departe. Mi se pare că mai importantă este competenţa omului respectiv, apropierea faţă de cetăţeni, faţă de primari, de colaboratori. Astfel încât să promoveze, pentru locuitorii judeţului proiecte sustenabile şi în folosul lor. Ceea ce se întâmplă acum la CJ Brăila. Nu mă afectează cu absolut nimic. Nu am cerut-o în mod expres. Pe mine, chiar dacă va fi pe listă sau vot uninominal, nu mă încălzeşte sau mă absolvă de chestia asta. Important este ca echipa să lucreze în interesul cetăţenilor”, a declarat Chiriac.

Precizăm că preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, nu ne-a oferit un punct de vedere pe această temă. Mai exact, contactat telefonic Stancu ne-a spus că este ocupat şi că va reveni mai târziu cu o declaraţie, ceea ce nu s-a întâmplat până la închiderea ediţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro