Mergi la conţinutul principal

Alege pe cine sponsorizezi cu 2%!

Contribuabilii persoane fizice, care au realizat venituri din salarii si alte venituri pe linga salarii, pot sponsoriza entitati nonprofit, cu pina la 2% din impozitul pe venitul net anual datorat statului.
Prin sistemul 2%, Codul Fiscal ofera cetatenilor posibilitatea sa decida in mod direct ce se intimpla cu impozitele lor.
A aparut, astfel, o forma de parteneriat intre cetatean, autoritatile fiscale si sectorul organizatiilor neguvernamentale. Practic, cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau. La Braila, anul trecut, fundatiile locale au primit sume cuprinse intre 2.300 si 15.000 lei. Banii au fost folositi pentru sprijinirea copiilor cu handicap sever, a celor aflati in plasament, a persoanelor care sufereau de afectiuni grave si aveau nevoie de interventii chirurgicale, a virstnicilor cu situatii precare, dar si pentru supravegherea alegerilor din comuna Visani.
Concret, pentru a directiona 2% din impozitul dumneavoastra, in primul rind, trebuie sa alegeti un domeniu si o organizatie. Puteti alege intre domenii precum: sanatate (exemplu: Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare - SMURD), mediu (organizatia "Salvati Delta"), drepturi civile si cetatenesti (exemplu: Pro Democratia, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului - L.A.D.O.), biserica, arta, cultura, recreere, invatamint, educatie, cercetare etc.
"Cetatenii ar trebui sa fie mult mai bine si mai corect informati cu privire la aceasta prevedere introdusa prin lege. Suma nu reprezinta o sponsorizare, o donatie sau o contributie, ci este, in esenta, o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de "filantropie de tranzitie" din cauza aplicarii ei numai in tarile Europei Centrale si de Est", sustine Mariana Batca, reprezentant Pro Democratia.

Unde s-au dus banii brailenilor

Anul trecut, brailenii au ales ca destinatie pentru cota de 2% organizatiile neguvernamentale care desfasoara actiuni in domeniul social, dar si in cel al apararii drepturilor omului. Au fost, insa, si persoane care au decis sa ofere acesti bani comitetelor de parinti organizate pe linga institutiile de invatamint.
Potrivit purtatorului de cuvint al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), Simona Cimpoae, cele mai active organizatii brailene care au colaborat cu institutia pe care o reprezinta au fost Organizatia "Trebuie!", Asociatia de binefacere "Diaconia", Fundatia "Lumina", Fundatia "Euro 21" si Fundatia "Surorile Clarice Sf. Sacrament". Acestea au primit sume cuprinse intre 2.300 lei si 15.000 lei, cei mai multi dintre cei care au decis sa sprijine comunitatea in acest fel fiind chiar colaboratorii fundatiilor, oameni care au avut ocazia sa cunoasca activitatile desfasurate.
In cursul anului trecut, Asociatia de binefacere "Diaconia" a beneficiat de aproximativ 3.000 lei (30 de milioane lei vechi ). Banii au fost folositi in derularea proiectelor sociale de la "Caminul Sperantei" unde se afla in plasament 35 de copii. Gabriela Popescu, presedinta organizatiei, a precizat ca s-au incheiat contracte si cu parteneri din alte tari, dar sumele nu acopera nevoile financiare. Cei 35 de copii se afla in situatie de risc social. Proiectul de sustinere a minorilor se desfasoara in parteneriat cu DGASPC. "Banii primiti anul trecut au fost bineveniti. Am putut sprijini atit copiii aflati in plasament, cit si familii care au venituri foarte mici. Anul acesta nu am reusit sa mai facem nici o campanie pentru ca ne-am confruntat atit cu lipsa de personal, cit si cu lipsa de fonduri", a mai precizat Gabriela Popescu.

"In 2007, bisericile au obtinut "crema" lui 2%"

Reprezentantii Fundatiei "Lumina" au precizat ca in 2005 au beneficiat de 12.000 lei, in special din partea politistilor din cadrul IPJ Braila. In 2006 campania a fost pregatita mai intens, dar suma obtinuta a fost tot de 12.000 lei, de data aceasta de la personalul din alte institutii: Tribunalul Braila, Curtea de Conturi Braila, unitati militare, Spitalul Judetean Braila si alte societati comerciale. "Sumele atrase in cei doi ani au fost utilizate pentru sustinerea proiectelor derulate de fundatie, constituindu-se in contributie locala la plata obligatiilor la bugetul statului pentru personalul angajat si a unor cheltuieli curente ale organizatiei. In anul 2007, am cautat sa atragem cit mai multi sustinatori, dar marea problema intimpinata a fost aceea ca, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal, prin care pot beneficia de aceasta sponsorizare si cultele religioase, foarte multi din cei care orientau 2 % catre fundatie, de aceasta data au optat pentru o biserica sau alta. In aceste conditii, s-a diminuat considerabil accesul la aceasta sursa de sustinere a serviciilor sociale acordate categoriilor defavorizate de catre organizatia noastra", a spus Maria Jerlaeanu, director al Fundatiei "Lumina".

"Ne miscam greu pentru ca exista prejudecati"

In ceea ce priveste Organizatia "Trebuie!", suma strinsa in urma campaniei de 2% in anul 2006 a fost de 15.198 lei. Banii colectati au fost folositi drept cota de participare a organizatiei in proiectele pe care le deruleaza in prezent.
Astfel, "Zimbim in week-end" este un club deschis copiilor cu dizabilitati din mediul rural, iar "Si noi" este un centru de zi pentru tineri cu handicap mintal sever. "Trebuie!" este o organizatie de parinti, care au in grija unul sau chiar doi copii cu dizabilitati.
Organizatia furnizeaza servicii de integrare si de recuperare pentru persoane cu handicap sever. "Sustinerea acestor servicii se realizeaza cu sume atrase prin proiecte. Contributia parintilor la sustinerea proiectelor este minima, cei mai multi fiind asistenti personali. De aceea, suma donata de membrii simpatizanti, oameni cu care poate nu ne-am intilnit niciodata este atit de valoroasa. Din pacate, numarul de beneficiari este mic in comparatie cu nevoile exprimate, deoarece nu am gasit resurse sa ne dezvoltam. Poate ca 2% pentru fiecare este o suma mica, nesemnificativa, dar adunata de la mai multe persoane, creste si devine vitala pentru actiunile noastre", a precizat Teodora Ilie, presedinta a Organizatiei "Trebuie!".

Si comitetele de parinti din scoli pot functiona ca un ONG

Fundatia "Pro Homini" isi desfasoara activitatea sprijinind pensionarii, dar si familiile nevoiase si oamenii care au probleme grave de sanatate. In cursul anului trecut nu au beneficiat de fonduri, dar in 2007 lucrurile s-au schimbat. "Ne miscam mai greu pentru ca exista prejudecati. Multe persoane considera ca fundatiile fac lucruri necurate. Anul acesta a existat mai multa receptivitate. Sumele pe care le primim le folosim pentru a sprijini persoane care sufera de boli grave si au nevoie de tratamente costisitoare sau de interventii chirurgicale. In general, cei care ne-au oferit aceste sume sint colaboratorii nostri. Va pot spune ca la Scoala "Mihai Eminescu", acei 2% au fost virati comitetului de parinti care functioneaza ca un ONG. Din sumele respective am reusit sa schimbam geamurile vechi punind timplarie de aluminiu si geamuri termopan. Multe dintre persoanele care au decis sa vireze acesti 2% catre noi au spus ca s-au saturat sa dea atitia bani catre stat si macar acest procent sa fie folosit cum trebuie si sa fie adus in comunitatea locala", a precizat Stela Stan, vicepresedinte al Fundatiei Pro Homini.
Suma primita de Asociatia Pro Democratia Club Braila in 2006, prin intermediul prevederii 2% a fost de 2.300 lei, ceea ce a reprezentat 27,67% din bugetul total al organizatiei. Campania 2% a fost de tip "door to door" si prin intermediul internetului. "Din aceste sume am achizitionat o camera foto digitala si o imprimanta pentru realizarea de fotografii. Totodata o parte din aceste sume au acoperit cheltuielile de transport efectuate in vederea trimiterii de observatori la alegerile partiale care au avut loc in comuna Visani, jud Braila. Restul sumei cu siguranta se va adauga la cheltuielile ce vor fi efectuate in vederea observarii referendumului din 19 mai 2007", a precizat Mariana Batca, reprezentant al APD Club Braila.
Anul acesta campania prin intermediul internetului a fost mult mai bine organizata, cei interesati avind postate mult mai multe informatii pe www.apd.ro/doilasuta.

Ce nu este prevederea 2%?

Directionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donatie. Este vorba de o suma datorata statului (ca impozit), dar puteti decide modul si cui va fi ea alocata.
De asemenea, directionarea procentului respectiv nu este o metoda legala de frauda fiscala! Adica nu aveti dreptul sa cereti nici un fel de beneficii financiare sau de alta natura organizatiei catre care ati directionat 2%. Pe baza eficientei si transparentei ei insa, puteti decide daca anul viitor va mai beneficia de prevederea 2% din partea dumneavoastra.

Cum procedati pentru a vira 2%

Mai intii, aflati datele de contact ale organizatiei, respectiv numele, codul de identificare fiscala si contul in format IBAN. Completati datele pe declaratie in functie de sursa dumneavoastra de venit. Daca aveti venituri din salarii completati Declaratia 230 (punctele A si B). Nu trebuie sa va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale, asa ca puteti lasa casuta necompletata.
Daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor etc.), completati Declaratia 200 (punctul III).
Cei care obtin, pe linga salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2006, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentind 2% din impozitul pe venitul anual datorat.
Puteti obtine declaratiile 200 si 230 de la administratiile financiare, le puteti descarca de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (portalul ANAF, zona de asistenta a contribuabililor, persoane fizice, formulare), puteti ruga o cunostinta sa va faca o copie sau puteti cere o copie organizatiei catre care doriti sa directionati 2%.
Toti acesti pasi fiind indepliniti, nu va ramine decit sa trimiteti, prin posta, declaratiile administratiei financiare sau sa o depuneti personal la registratura institutiei. Pina la 31 decembrie, administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele strinse catre organizatiile beneficiare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro