Mergi la conţinutul principal

Alegător dintr-un sat brăilean: «Nu mai vrem comunişti!»

Spre deosebire de turul I, când prezenţa la vot a fost mult mai mică, iar dintre alegătorii ieşiţi la urne cei mai mulţi aveau peste 50 de ani, în turul al II-lea brăilenii s-au mobilizat mai bine, iar tinerii au fost mult mai implicaţi în procesul electoral. Chiar şi în mediul rural, prezenţa tinerilor la vot a fost evident mai mare. Ne-au zis-o preşedinţii secţiilor de votare din satele pe unde au trecut reporterii noştri, dar şi pe uliţele localităţilor se putea vedea acest lucru. Pe Daniel, Iulian şi Angelo i-am întâlnit duminică, în jurul orei 13.00, în satul Latinu. Au vârste cuprinse între 20 şi 22 de ani şi se îndreptau împreună spre secţia de votare. "Sperăm să se schimbe ceva, să avem şi noi locuri de muncă mai bine plătite. Aici în sat nu există posibilităţi de angajare. Nu găsim de muncă decât în comună, la Măxineni, unde patronii te plătesc cu 500 - 600 lei, iar dacă ceri mai mult te dau afară. De-aia sperăm la o schimbare, să avem şi noi, tinerii, alte posibilităţi", ne-au spus cei trei, când i-am întrebat ce aşteaptă de la noul preşedinte.
Tot o schimbare vor şi persoanele de vârsta a doua sau a treia din sat. "Dom le, nu mai vrem comunişti! Nu mai vrem de-alde Hrebenciuc, de-ăştia care fură cu zecile de mii de hectare de pădure. O să mă duc la votare, bineînţeles că mă duc. Poate scăpăm şi noi odată de comuniştii ăştia", ne-a spus Ştefan S., pe care l-am găsit călare pe un scuter, stând la taclale cu câţiva vecini. Cu toţii erau decişi să meargă la vot, ca "să fie mai bine", deşi niciunul nu era prea convis că "binele" acela mult aşteptat chiar are să vină. "Indiferent cine iese, tot ăia mari de la Bucureşti au de câştigat, nu noi", ne-a spus Tinca Androne, o femeie încă tânără, care fusese deja să voteze. Până la ora 13.00, în Latinu trecuseră pe la urne 130 de alegători, din cei 676 înscrişi pe liste.

A votat cu Ponta, dar nu ştie de ce

În satul Muchea, comuna Siliştea, până la 13.30, votaseră 91 de persoane, în condiţiile în care pe listele permanente din această localitate figurau 328 alegători cu drept de vot. Din cei 91 de votanţi, însă, 30 figurau pe liste suplimentare. "Prin Muchea trece şoseaua Brăila - Focşani şi mulţi şoferi opresc aici pentru a vota pe liste suplimentare", ne-a explicat preşedintele secţiei de votare din sat.
Cât timp s-a aflat reporterul nostru în zonă, s-au prezentat la vot doar localnici înscrişi pe listele permanente. Printre ei s-a numărat şi Dumitru Nicolae, un bărbat de 40 şi ceva de ani, care ne-a spus cu convingere că el votează cu Ponta. "De ce? Ce aşteptaţi de la noul preşedinte?", l-a întrebat reporterul. "Păi, nu aştept nimic. Ce să aştept, că oricum nu face nimic bun, cum nu au făcut nici cei de dinaintea lui!", ne-a răspuns, oarecum confuz, Dumitru Nicolae.
O altă alegătoare din Muchea, pensionara Elena Caraman, avea o opinie bine definită: "Am votat ca să fie bine şi pentru noi şi pentru copiii noştri. Copiii să aibă locuri de muncă, nouă să ne mărească pensiile", ne-a spus femeia.
Şi în comuna Siliştea votaseră destul de multe persoane pe liste suplimentare. Până la ora 14.00, 60 dintre cei 361 de alegători care îşi exercitaseră dreptul la vot erau înscrişi pe astfel de liste. "Sunt brăileni care au domiciliul de reşedinţă în municipiu, însă deţin în comuna Siliştea case unde vin să stea la sfârşit de săptămână. Aşa se explică votul acesta pe liste suplimentare", a precizat un reprezentant al secţiei de votare din Siliştea.
Unul dintre alegătorii pe care l-am găsit la urne, Costel Iepure, ne-a zis că a votat cu speranţa că, după 25 de ani în care nu prea s-a făcut nimic bun în ţara asta, va veni o schimbare în bine. "Aştept un preşedinte care să aducă locuri de muncă pentru toţi tinerii, să facă ordine în sistemul de sănătate, să pună în ordine economia. Salariile de acum sunt un dezastru, iar mărfurile au preţuri pe care nu ni le permitem. Poate noul preşedinte va schimba ceva din toate astea", ne-a spus bărbatul. Un alt siliştean, Victoraş Turluianu, ne-a declarat că speră în ceva mai bun şi pentru tineri. "Să fie pensii pentru vârstnici, dar să se facă ceva şi pentru tineret. Eu am fost disponibilizat de la locul de muncă şi de câteva luni îmi caut o slujbă. Nu găsesc pe nicăieri...", ne-a spus tânărul.
În comuna Romanu, până la jumătatea zilei veniseră la vot 400 de alegători dintr-un total de 1.200 înscrişi pe listele permanente. "Prezenţa e mai numeroasă decât în primul tur, cam cu 20% până la ora aceasta. Până acum au venit mai mult persoane vârstnice, însă au fost şi tineri, mai mulţi decât în urmă cu două săptămâni", ne-a spus preşedintele secţiei de votare din Romanu. Ce aşteaptă locuitorii acestei comune de la viitorul preşedinte al ţării? "Locuri de muncă pentru tineri, pensii mai mari pentru vârstnici", ne-a spus alegătoarea Mariana Vasilache.

"Sper că va exista un balans al puterilor în stat"

În ceea ce priveşte municipiul, prezenţa la vot a fost semnificativ mai mare decât în turul I, iar îmbucurător este faptul că s-au îndreptat către urne mai mulţi tineri. Până la ora 15.00, la secţia de votare nr. 111, din cartierul Chercea, votaseră 500 de alegători, dintr-un total de 1.394 înscrişi pe liste. "Prezenţa este considerabil mai mare decât acum două săptămâni şi se observă şi o implicare din partea tineretului", ne-a spus preşedintele acestei secţii de votare.
"Sper că va fi o schimbare în bine şi că va exista un balans al puterilor în stat", ne-a răspuns brăileanca S.L., pe care am întrebat-o ce aşteaptă de la viitorul preşedinte. O altă tânără, Viorica Vlad, ne-a spus că a votat, deşi a dezamăgit-o felul cum s-au desfăşurat dezbaterile dintre cei doi candidaţi, şi că speră că viitorul preşedinte va face măcar 10% din tot ce a promis.
Într-o secţie de votare de pe Şos. Buzăului, prezenţa la urne a tinerilor a fost, de asemenea, mult mai mare decât în primul tur. Aceştia ne-au declarat că s-au mobilizat la vot mai ales după ce au văzut ce se întâmplă în străinătate. "Nu e normal ca românii care vor să voteze pentru ţara lor să nu fie lăsaţi să facă acest lucru. După ce s-a întâmplat în primul tur am sperat că se vor lua măsuri pentru rezolvarea situaţiei. Observ că, din contră, lucrurile s-au înrăutăţit. Cozile sunt mai mari, posibilitatatea de a vota este mai redusă. Acest lucru m-a determinat să vin să votez. Campania electorală nu m-a convins, dezbaterile între cei doi candidaţi nu m-au convins, însă ceea ce se întâmplă în străinătate m-a făcut să înţeleg că e nevoie de o schimbare şi că cei care ne-au guvernat până acum ar trebui să ne lase în pace", ne-a declarat Alin O., un tânăr domiciliat în cartierul Radu Negru. Acesta nu a precizat nici ce meserie are, nici dacă are un serviciu. "Sunt un cetăţean oarecare din ţara asta şi îmi doresc o schimbare. Atât!", a conchis el.

Niciun caz de fraudă electorală la Brăila

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, subcomisar de poliţie Monica Dajbog, în toată ţara au fost înregistrate, până aseară la ora 20.00, 176 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, 71 dintre acestea nefiind confirmate.
La Brăila, nu au fost semnalate astfel de cazuri, nici în primul, nici în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
În toată ţara, au fost constatate 52 de contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare de 19.750 lei. Totodată, au fost aplicate 5 avertismente scrise. Cele mai multe măsuri sancţionatorii au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 370 din 2004 privind alegerea Preşedintelui României.
În 26 de cazuri, există suspiciunea unor posibile fapte penale, 25 de persoane fiind cercetate de poliţie. Cu toate acestea, nicio persoană nu a fost reţinută sau arestată pe perioada alegerilor prezidenţiale de duminică, 16 noiembrie 2014. (Marian GHEORGHE)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro