Mergi la conţinutul principal

Alde 11,83%

In sfirsit, profesorii au iesit din greva. Dupa 3 saptamini de proteste, timp in care unii au facut greva in fata televizoarelor, altii au iesit pe strazi pentru a striga ca le e foame si citiva au ales sa faca greva foamei, dascalii se intorc la catedra.
Dincolo de aceste aspecte, nu cred ca acest 11,83% sau cit le-o mai da Statul, Partidul si Guvernul are darul de a schimba ceva in invatamintul romanesc. Nici macar o majorare de 100% nu ar fi reparat onoarea profesorilor care, iacata, au acuzat "atitudinea de dispret total" cu care au fost tratati de autoritati. Problema in cazul profesorilor, ca si in cel al medicilor, este alta. Si anume ca statul (care este un finantist jalnic) nu isi permite, adica nu are destui bani, sa tina in circa aceste sisteme. La felul in care functioneaza sistemul de invatamint si cel de sanatate, profesorii si medicii vor acuza intotdeauna faptul ca sint batjocoriti, iar elevii si pacientii nu vor fi multumiti de modul in care sint tratati. Din punctul meu de vedere, o solutie la indemina intru multumirea profesorilor ar fi invatamintul particular. Profesorii din Anglia sau SUA nu se pling ca sint tratati cu dispret de guvernanti, pentru simplul fapt ca stiu carte si stiu sa-si cistige piinea. Chiar sint curios sa vad citi dintre cele 400.000 de cadre didactice care au stat in greva ar fi capabili sa se descurce intr-un sistem concurential, in care liceele se bat pentru a atrage cit mai multi elevi platitori de taxe de scolarizare, taxe din care s-ar putea da salarii "grase" unui profesor. La fel si in cazul medicilor. Intr-un spital particular, unde nu intri cu o durere de masea si iesi cu vata-n nas, pacientii platesc, iar medicii (da' medicii adevarati) stiu sa-si faca meseria pentru ca toata lumea sa cistige: doctorii - bani, si pacientii - sanatate.
La anul pe vremea asta, parca vad ca profesorii vor iesi din nou in strada. Iarasi vom auzi ca vor majorarea lefurilor cu 18%, in timp ce Guvernul va veni cu o oferta de 11,83% sau - cine stie? - poate ca in 2006 ea va fi de 12,735%. Iar de multumiti, tot nemultumiti vor fi. Poate ca daca statul va incuraja aparitia liceelor si facultatilor particulare (dar nu ca acum, cind la astfel de institutii se duc candidatii care nu au fost admisi la stat, iar profesorii sint recrutati tot din rindurile celor care predau in sistemul centralizat, unde sint prost platiti) nu vom mai auzi de-alde 11,83%, iar copiii nostri vor putea invata carte exact de citi bani au dat. Acum, parintii contribuie cu bani la buget pentru a asigura salariile profesorilor, dascalii se pling ca sint saraci, iar copiii fac scoala cind au chef profesorii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro