Mergi la conţinutul principal

Alba-neagra cu miile de disponibilizări din Educaţie

• mai bine de 4.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ riscă să ajungă în stradă, printre care şi 150 de cadre didactice şi personal auxiliar din Brăila • cel puţin asta susţin reprezentanţii a două mari federaţii din învăţământ, “Spiru Haret” şi FSLI • în replică, şeful ISJ Brăila, Dan Gheorghiţă, dezminte această informaţie, susţinând că la nivelul judeţului nostru nimeni nu va fi concediat

 

Peste 4.000 de angajaţi din învăţământ riscă să rămână fără locuri de muncă! Este semnalul de alarmă dat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ în urma aplicării Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4884/2018.

„(...) Inspectoratele şcolare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar. Este vorba atât de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar şi nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federaţiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condiţiile în care legislaţia în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuţia partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE «Spiru Haret» va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi”, a declarat Marius Nistor, preşedinte federaţiei.

Mai mult, FSE “Spiru Haret”, din care face parte şi Sindicatul “Învăţământ” Brăila, susţine că încă de luna trecută a atenţionat că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an, iar Ministerul încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puţin legale – şi prin presiuni asupra inspectorilor şcolari generali şi directorilor, să facă economii.

Conform reprezentanţilor sindicatului brăilean, printre posturile care ar urma să dispară se numără şi 150 de posturi din învăţământul preuniversitar brăilean, 145 din învăţământul de masă şi 5 din învăţământul special şi Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională.

 

ISJ: “Nimeni din învăţământul brăilean nu va fi disponibilizat”

De cealaltă parte, Dan Gheorghiţă, inspectorul şcolar general adjunct, susţine că la Brăila nu se pune problema vreunei concedieri şi dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, indiferent că vorbim de profesori, contabili sau îngrijitori.

“Nu există disponibilizări! Acel ordin este al Ministerului Educaţiei Naţionale şi se referă la repartizarea numărului de norme pentru fiecare judeţ în parte pentru anul şcolar 2018-2019. La nivelul judeţului Brăila nu există situaţia ca cineva să plece din sistem. Nu ştiu care e situaţia în alte judeţe, dar noi ne încadrăm în numărul de norme dat de Minister, chiar am verificat. Nicio persoană angajată pe perioadă nedeterminată la noi în sistem, personal didactic de predare, didactic auxiliar sau nedidactic nu este disponibilizat. Nu se pune problema. S-ar putea ca în unele judeţe să nu se încadreze în norme. Repet, la Brăila, nicio persoană nu este afectată de numărul de norme repartizat de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2018-2019”, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

Pentru a clarifica lucrurile, şeful ISJ Brăila a explicat şi de unde provine reducerea aceea de 150 de norme faţă de anul trecut, număr care apare în ordinul semnat de ministrul Educaţiei.

“Pentru anul şcolar 2017-2018, anul şcolar trecut, am avut alocat cu 150 de norme mai mult faţă de anul acesta. Pentru anul şcolar 2018-2019 avem cu 150 de norme mai puţin, exact cum am trimis noi propunerea. Însă în alea 150 de norme care apar cu minus sunt persoane care au ieşit la pensie sau nu mai sunt în sistem din cauza comasărilor sau a numărului scăzut de clase faţă de anul şcolar trecut. Eu vorbesc de tot personalul didactic acum, că normele se referă la toţi: auxiliar, de predare, nedidactic. O clasă tăiată înseamnă aproape o normă, o clasă nerealizată înseamnă aproape o normă. Sunt cu 150 de norme mai puţin, dar nu afectează locurile de muncă actuale ale personalului din învăţământul brăilean. Nouă dacă ne dădea acelaşi număr de norme ca anul trecut am fi avut 150 de norme vacante, libere. Aşadar, nimeni din sistemul de învăţământ brăilean, cadre didactice de predare, personal auxiliar sau nedidactic nu este disponibilizat”, a explicat sursa citată.

Veştile privind disponibilizări masive în învăţământ au apărut încă din luna august, însă Ministerul neagă că se pregătesc concedieri. Cu toate acestea,

reprezentanţii sindicatelor susţin în continuare că mii de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă şi au cerut primului-ministru şi ministrului interimar al Educaţiei să abroge ordinul. În caz contrar, aceştia ameninţă cu proteste, primul urmând să aibă loc chiar astăzi, de Ziua Mondială a Educaţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro