Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alarma: pericol de gripa aviara!

Pericol de gripa aviara! In localitatile brailene situate pe malul Dunarii, si nu numai, s-a dat alarma, in privinta pericolului aparitiei gripei aviare, dupa depistarea unui posibil focar de acest tip, in Ungaria, la numai citeva zeci de km de granita cu Romania. Directia Sanitar-Veterinara a primit un ordin clar, pe aceasta linie, inca din data de 24 ianuarie, de la Bucuresti, si a transmis avertizarea in toate localitatile, cerind primarilor sa ia toate masurile necesare, pentru prevenirea aparitiei focarelor de gripa aviara si in judetul nostru. Anuntul a pus pe jar autoritatile brailene, care au reactivat imediat comandamentele epizootice la nivelul fiecarei localitati. Alerta este maxima in special in comunele situate pe malul Dunarii, unde primarii sau trimisii acestora bat din poarta-n poarta, si-i avertizeaza pe sateni asupra pericolului care-i pindeste, amintindu-le regulile stricte pe care oamenii le-au invatat deja, inca din 2005. La Chiscani, ieri, primarul Ion Craciun ne-a informat ca a discutat cu consatenii sai si le-a adus aminte toate regulile pe care trebuie sa le respecte, ca sa nu ramina cu ograda goala: "Odata anuntat faptul ca a aparut un focar de gripa aviara in Ungaria, am luat toate masurile, pentru a se respecta masurile de prevedere deja stiute. Am discutat cu oamenii personal, mai ales ca sint medic veterinar, le-am spus inca o data care sint masurile pentru prevenirea gripei aviare, ca pasarile trebuie tinute inchise, ca trebuie sa se spele pe miini cu apa si sapun de fiecare data, dupa ce dau mincare sau apa orataniilor. Le-am spus ca, daca au vreo pasare bolnava, sau le moare vreuna, dar si la orice alt semn care li se pare neobisnuit, la pasarile lor, sa anunte imediat medicul veterinar si primaria. Noi oricum prelevam singe de la oratanii saptaminal si le ducem la laboratorul sanitar-veterinar, pentru a preveni aparitia gripei aviare".

"Doamne fereste, ne-am chinuit destul sa le crestem, ca sa ne trezim ca ne mor, din cauza gripei aviare"

Dupa cum ne-a informat Ion Craciun, se fac teste rapide zilnic, atit in comuna Chiscani, cit si in satele Lacu Sarat si Varsatura, iar daca exista vreo suspiciune privind existenta virusului H5, se iau probe de singe si se trimit la laboratorul sanitar-veterinar judetean, pentru examenul virusologic. De asemenea, daca este nevoie, se preleveaza probe-ser si se trimit la laboratorul de specialitate din Bucuresti.
Primarul ne-a mai explicat ca i-a avertizat pe sateni ca, daca nu respecta regulile amintite, risca sa le fie cofiscate pasarile gasite libere, pe ulite, si sa primeasca si amenzi.
Pe de alta parte, medicii veterinari din intreg judetul sint cu ochii-n patru, iau zilnic probe de singe si fac analize, pentru a depista imediat orice posibil focar de gripa aviara. "In urma aparitiei focarului de gripa aviara din Ungaria, in judetul Braila s-au inasprit masurile sanitar-veterinare, in vederea prevenirii aparitiei acestei boli. Se fac examinari clinice la toate pasarile din judet si se intocmesc fisele de screening, de asemenea, acolo unde sint pasari bolnave sau moarte ele imediat sint recoltate si aduse la laboratorul sanitar-veterinar judetean si in fiecare saptamina recoltam probe de singe de la pasari".
Avind experienta din ultimii doi ani, cind zeci de mii de pasari au fost ucise numai in judetul Braila, multi dintre tarani iau in serios avertismentele, si-si tin orataniile sub cheie. " Stim exact ce avem de facut, am mai trecut prin asta si acum doi ani. Nu le dam drumul deloc la pasari in curte, le facem injectii la timp si urmarim ce se intimpla cu ele, iar daca se imbolnaveste vreuna sau moare, chemam imediat medicul veterinar. Sintem multumiti, pina acum, ca n-am avut nici o problema. Doamne fereste, ne-am chinuit destul sa le crestem, ca sa ne trezim ca ne mor, din cauza gripei aviare", ne-a spus un satean din Chiscani.
Amintim ca, in cursul anului 2005 si 2006, in urma aparitiei focarelor de gripa aviara in judet, au fost ucise circa 60.000 de pasari si a fost instituita carantina in 11 localitati.
Categorie articol: 

Comentarii