Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Al doilea vernisaj al expoziției internaționale „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800”

* expoziția a fost vernisată, mai întâi, la Brăila, în februarie a.c.,  iar acum poate fi vizitată la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos Galați 

 

 

 

Joi, 30 iulie, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc vernisajul expoziției internaționale „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800, conceput și organizat de Arhivele Landului Baden Württenberg şi Institutul şvabilor bănăţeni de la Tübingen, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Cele 70 de exponate care alcătuiesc expoziţia sunt expuse în Sala „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului Eparhial, putând fi vizitate până pe 15 septembrie 2020.

La manifestare, au participat ÎPS  Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Visarion, Episcopul Tulcii, Excelenţa Sa domnul Kai Helmut Friedrich Henning, locţiitor permanent al Excelenţei Sale domnul Cord Meier-Klodt - Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Wolfgang Zimmermann, Directorul Arhivei Centrale a Landului Baden-Württemberg, Karlsruhe, Mag. Josef Wolf, cercetător în cadrul Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, profesor în cadrul Universităţii Babeș-Bolyai şi directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu”, precizează pr. Rareș Bucur, consilier eparhial. Nu în ultimul rând, la eveniment a fost prezent prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Seara culturală a fost deschisă în Grădina Muzeului Eparhial de ÎPS Casian al Dunării de Jos, care a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de apreciere pentru aducerea, mai întâi, la Brăila în luna februarie a acestui an, iar acum la Galaţi, a unei astfel de expoziţii care propune publicului o călătorie de 150 de ani în spaţiul dunărean. Au urmat alocuţiunile susţinute de invitaţii străini şi români. De asemenea, prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, a oferit invitaţilor apariţii editoriale ale Editurii „Istros”.

Expoziţia prezintă evoluţia cartografiei spaţiului dunărean de la 1650 până la 1800, iar exponatele de bază sunt cele din colecţia de hărţi şi planuri, constituită de margrafii Casei din Baden. La acestea, se adaugă piese din colecţia Institutului de Istorie a Şvabilor Dunăreni din Tübingen.

 
Categorie articol: 

Comentarii