Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Al cincilea Patriarh, inmormintat alaturi de alti trei predecesori in Catedrala Patriarhala

Trupul Patriarhului Teoctist Arapasu va fi depus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986).
Al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - Justinian Marina (1948-1977) - este inmormintat la Biserica Radu Voda din Bucuresti.
Trupul Patriarhului Teoctist, depus in Catedrala Patriarhala, va fi mutat, dupa terminarea slujbei de marti seara, in Palatul Patriarhiei, unde va putea continua pelerinajul credinciosilor care vor sa ii aduca un ultim omagiu. Mutarea este necesara pentru a permite inceperea lucrarilor la mormint, situat pe partea dreapta a lacasului de cult, alaturi de celelalte trei ale predecesorilor lui Teoctist Arapasu.
Prea Fericitul Teoctist va fi inmormintat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, cirja si entgolpionul.
Potrivit unor surse din cadrul Patriarhiei, vineri, in ziua inmormintarii, pe Dealul Mitropoliei va fi pus un catafalc. Sicriul cu trupul Patriarhului va fi purtat pe umeri de preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei si se vor opri de trei ori, in dreptul altarului si a stranelor lacasului de cult, ca in Vinerea Mare.
Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarit ca Patriarhul Teoctist va fi inmormintat in 3 august, la ora 11:00, in Catedrala Patriarhala.
Patriarhul Teoctist a murit luni, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, suferit din cauza complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile. Acesta avea 92 de ani si in ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxa Romana, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.
Trupul Patriarhului a fost depus, luni seara, in Catedrala Patriarhala, unde preotii si episcopii tin slujba speciala premergatoare inmormintarii acestuia. Resedinta patriarhala este in doliu, acesta fiind marcat prin doua steaguri, unul negru complet si altul pe jumatate negru, cealalta parte reprezentind simbolul patriarhal.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca pentru ziua funeraliilor Patriarhului Teoctist va fi declarat doliu national.
La ora transmiterii stirii, sute de persoane continuau sa urce Dealul Mitropoliei pentru a-i aduce un ultim omagiu celui de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ordodoxe Romane.
Categorie articol: 

Comentarii