Mergi la conţinutul principal

Ajutor de urgenţă din bugetul local pentru doi brăileni grav bolnavi

• 16.000 de lei este suma care va ajunge, cât de curând, în conturile a două familii aflate într-o situaţie deosebită • banii au fost alocaţi de la bugetul local, sub forma unui ajutor de urgenţă, în cadrul unei şedinte CLM

 

Două familii din Brăila, greu încercate de soartă, care şi-au purtat paşii mai mult prin spitale decât prin vacanţe sau prin parcuri, ale căror venituri financiare se duc numai în medicamente, operaţii, recuperări sau citostatice, au primit un ajutor financiar de urgenţă de la Primărie. Suma care va ajunge la cele două familii se ridică, în total, la 16.000 de lei, banii fiind alocaţi din bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila. Suportul financiar a făcut obiectul a două proiecte de hotărâre aprobate, ieri, (n.r. -marţi, 25 iunie) cu unanimitate de voturi, de către aleşii locali, pentru a veni în sprijinul a două persoane cu grave probleme de sănătate.

În primul caz, este vorba despre Alina T., o tânără de 37 de ani din Brăila, încadrată în gradul grav de handicap, după ce fost diagnosticată cu carcinom mamar invaziv sân drept, o boală nemiloasă, cu care se luptă din 2012. De atunci, Alina a stat mai mult prin spitale decât acasă. În prima rundă cu boala, brăileanca a suferit o mastectomie radicală şi a fost suspusă unui tratament cu citostatice şi cure de radioterapie, din fericire, cu evoluţie favorabilă. În 2015 însă, Alina a mai primit o lovitură. A suferit o recidivă la plămâni şi ficat. Au urmat alte şedinţe de chimioterapie, după care boala a intrat în remisie, pentru o perioadă scurtă de timp. Doi ani mai târziu, tânăra a suferit încă două intervenţii chirurgicale:  histerectomie totală cu anexectomie bilaterală şi excizie tumoră prepectorală dreapta şi sectorectomie sân stâng. Altfel spus, Alina a rămas fără sâni şi uter. Din păcate însă, la câteva luni, boala a recidivat cu metastaze osoase, iar Alina a fost suspusă, din nou, la alte intervenţii chirurgicale şi la radioterapie 3D, procedură în urma căreia a primit, din nou, o veste proastă. Pacienta a fost imobilizată la pat, iar în prezent, urmează un tratament paliativ lunar cu chimioterapie. Ei bine, toate aceste intervenţii şi proceduri medicale, la care a fost supusă femeia, nu doar că au fost extrem de dureroase, dar au şi costat o avere. Cum Alina este o luptătoare şi nu lasă garda jos, este hotărâtă să meargă mai departe, dar asta înseamnă bani în plus. A cerut, astfel, ajutor autorităţilor locale. Cererea i-a fost aprobată, iar aleşii locali i-au acordat un ajutor de urgenţă în valoare de 6.000 de lei. Banii se vor duce pe medicaţia antialgică, dar îi vor fi necesari şi pentru îngrijirea plăgilor rămase în urma operaţiilor, a escarelor şi transport, cheltuieli care se ridică lunar la 1.800 lei.

 

Mădălina, un copil crescut mai mult prin spitale

 

Cel de-al doilea caz care a impresionat autorităţile locale este al unei fete de 17 ani, încadrată în gradul grav de handicap cu asistent personal. Conform actelor medicale depuse la dosar, adolescenta a fost diagnosticată cu o serie de probleme care se întind pe rânduri întregi. Probleme, care încep cu o deficienţă intelectuală severă, status epileptic cu crize polimorfice şi continuă cu un sindrom piramidal, un sindrom casectic, tulburări de alimentaţie şi multe altele. Toate aceste probleme au ţinut-o şi pe Mădălina mai mult prin spitale decât acasă, iar situaţia ei nu s-a îmbunătăţit. Totul a început la vârsta de 10 ani, când medicii au descoperit că prezenta o întârziere de dezvoltare, pentru ca, mai târziu, să fie hrănită printr-un tub, să meargă doar susţinută, să nu vorbească, cu contact vizual inconstant şi să nu colaboreze. Acum urmează un program de recuperare, cu medicaţie şi hrană specială cu un aliment dietetic şi face kinetoterapie de două ori pe săptămână. Un chin de nedescris, care aduce cu sine şi o notă de plată deosebit de mare. Ajunsă la capătul puterilor, familia a cerut ajutor şi de la autorităţi, pentru  cheltuielile referitoare la tratament, alimentaţie, materiale sanitare, kinetoterapie şi transport, care se ridică la 170 lei pe zi, respectiv, 5.000 de lei pe lună. Şi în cazul lor, solicitarea a primit undă verde de la consilierii locali, care au aprobat un sprijin financiar în cuantum de 10.000 de lei.

În ambele cazuri, familiile şi-au prezentat veniturilor lunare, iar după încasarea banilor de la autorităţi, acestora le revine obligaţia să aducă dovada, în termen de de 6 luni, a utilizării sumelor în scopul acordat, respectiv facturi şi chitanţe.

Conform prevederilor art.28, alin.2 şi 5 din Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat, primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi alte situaţii deosebite stabilite prin hotărâre CLM, fondurile necesare acordării fiind suportate din bugetul local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro