Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ajutor de stat pentru exportatorii romani

Banca de Comert Exterior a Romaniei (Eximbank) a anuntat demararea unui nou proiect in urma caruia exportatorii vor putea beneficia de dobanda fixa la credite, indiferent de evenimentele din piata, dupa ce, in urma cu cateva luni, a lansat un produs financiar-bancar care protejeaza exportatorii romani de fluctuatiile cursului valutar.
Noul produs are o componenta de ajutor de stat permisa in Uniunea Europeana. Mecanismul de stabilizare a ratei de dobanda la creditele de export pe termen mediu si lung este o masura prin care exportatorii romani care contracteaza credite pe minimum doi ani si maximum 5-12 ani (in functie de tara unde realizeaza exportul) pot obtine conditii similare de finantare celor existente in tarile Uniunii Europene si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Valoarea avansului platit trebuie sa fie de minimum 15% din valoarea contractului de export, avans care urmeaza sa fie achitat de cumparatorul extern inainte de sau inceputul perioadei de creditare. Creditul de export trebuie sa fie asigurat impotriva riscurilor comerciale si/sau politice, iar continutul national al bunurilor/serviciilor exportate trebuie sa fie de minimum 30%.
Mecanismul se aplica atat creditelor furnizor (exportatorul roman incheie cu un cumparator strain un contract de export), cat si creditelor cumparator (banca exportatorului acorda un credit cumparatorului strain sau bancii acestuia).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii