Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ajutor de stat pentru culturile de orez, soia și sfeclă de zahăr

Agricultorii care și-au valorificat pe piață producțiile interne de soia, orez și sfeclă de zahăr vor primi în acest an un sprijin financiar de la buget, la nivel național alocația fiind de circa 68 milioane lei, se arată într-un proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii. Astfel, producătorii agricoli ar urma să primească 300 lei/tonă pentru soia convențională, 30 lei/tonă pentru sfecla de zahăr și 500 lei/tonă pentru orez, pentru o producție medie de trei tone pe hectar. "Este vorba de ajutoarele de stat negociate cu Uniunea Europeană pe care România le poate acorda în perioada 2007-2009. Suma de 38.075.000 lei este pentru sprijinul destinat producției valorificate pe piață de sfeclă de zahăr și orez, iar 30.000.000 lei pentru producția de soia", a declarat directorul în cadrul Direcției politici de piață în culturi de câmp din Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR), Elena Tatomir.
Potrivit actului normativ, pentru a beneficia de sprijin direct al statului pe produs, producătorii agricoli va trebui să formuleze o cerere-tip adresată direcțiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală județene până la data de 31 decembrie 2009.
Potrivit datelor statistice prezentate de către DADR Brăila, la nivelul județului nostru, în 2009, au fost înființate culturi de soia pe o suprafață totală de 2.822 ha, în timp ce la orez suprafața a fost de aproape 6.000 ha.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii