Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ajutoare de stat pentru doi operatori in Zona Libera Braila

Doar doi agenti economici care isi desfasoara activitatea in incinta Zonei Libere Braila beneficiaza de ajutor de stat. Acest ajutor consta in diminuarea redeventei pe care cei doi agenti o platesc administratiei Zonei Libere Braila in baza contractelor de concesiune incheiate cu aceasta. Dupa cum se arata in raportul de monitorizare a ajutoarelor de stat acordate operatorilor din zonele libere, in cazul AZL Braila doar doi agenti economici sint eligibili pentru acest ajutor si beneficiaza de acesta: SC "Romitek Impex" SRL si "General Investment Group" SRL, ambele desfasurindu-si activitatea in perimetrul III al AZL Braila. Raportul de monitorizare a fost intocmit dupa ce inspectoratele teritoriale de concurenta au efectuat, in perioada august-septembrie 2006, o actiune de monitorizare a ajutoarelor de stat acordate operatorilor economici din cele cinci Zone Libere operationale (Braila, Constanta, Curtici - Arad, Galati si Giurgiu).
"Nu exista probleme la AZL Braila in ceea ce priveste respectarea prevederilor legislatiei in domeniu, mai precis a HG nr. 1900/2004 privind compatibilizarea ajutoarelor de stat existente acordate in temeiul Legii nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere. Cei doi operatori sint eligibili pentru acest ajutor si, ca atare, beneficiaza de reducerea cuantumului redeventei", ne-a declarat George Toader inspector de concurenta.

Din 33 de firme, 28 mai primesc ajutor de stat

La nivel national, Consiliul Cocurentei a constatat ca dintre cei 33 agenti economici comunicati initial de Ministerul Finantelor Publice ca fiind eligibili de a primi ajutor de stat sub forma diminuarii redeventei platite administratiilor zonelor libere, 5 au renuntat la ajutorul de stat, iar un agent economic a atins nivelul maxim admisibil al intensitatii si, ca urmare, nu mai beneficiaza in continuare de ajutor de stat. In cazul unui alt agent economic (SC "Romned Company" SRL), care depasise limita maxima admisibila, furnizorul (MFP) a recuperat ajutorul de stat ilegal impreuna cu dobinda aferenta.
La nivel national, valoarea totala a investitiilor realizate pina la data de 1 noiembrie 2004 de catre cei 33 de agenti economici eligibili de a primi ajutor de stat este de circa 15 milioane USD, acestea constind in cladiri, platforme, utilaje si echipamente.
Sprijinul financiar de care beneficiaza agentii economici din zonele libere are ca obiectiv sustinerea unei politici regionale eficiente care sa conduca la cresterea nivelului de dezvoltare economica prin stimularea investitiilor si a schimburilor comerciale in zonele libere, favorizind astfel extinderea, modernizarea si diversificarea activitatilor agentilor economici beneficiari.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii