Mergi la conţinutul principal

Ajutoare de incalzire pentru cei care nu beneficiaza de venit minim garantat

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a promovat in sedinta de guvern de ieri, o ordonanta de urgenta care modifica OUG nr.5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati pentru plata energiei termice.
Potrivit actului normativ precedent, ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri se acorda pina acum numai familiilor si persoanelor singure, care beneficiau de ajutor social, in baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat. Noua ordonanta sprijina si categoriile care nu primesc ajutor social. Prevederile se refera la familiile si persoanele singure care utilizeaza pentru incalzire: lemne, carbuni, combustibili petrolieri. Aproximativ 85% dintre acestea locuiesc in mediul rural.
“Avind in vedere ca sezonul rece deja a inceput, se impunea luarea unor masuri de urgenta pentru ca familiile si persoanele singure care nu primesc venit minim garantat si care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni sau combustibili petrolieri sa poata beneficia, incepind cu data de 1 ianuarie 2007, pentru perioada ianuarie - martie 2007, de un ajutor pentru incalzirea locuintei. Estimam ca vor beneficia de acest ajutor circa 2.700.000 de familii si persoane singure” a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Cererile se vor depune la primariile din raza de domiciliu

Potrivit datelor statistice, aproximativ 4.270.000 familii si persoane singure folosesc pentru incalzire lemne, combustibili. Dintre acestea, circa 2.700.000 au venituri de pana la 500 lei pe membru de familie si, in prezent, nu beneficiaza de nici o forma de sprijin pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de incalzirea locuintei.
Ordonanta de urgenta prevede acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri tuturor familiilor si persoanelor singure cu venituri pe membru de familie de pina la 500 lei. Cuantumul ajutorului este stabilit in suma fixa, in raport cu veniturile familiei sau persoanei singure, astfel ca familiile cu veniturile reduse vor beneficia de un sprijin lunar in cuantum de 46 lei, iar cele cu venituri de 500 lei/persoana vor beneficia de un ajutor lunar de 14 lei. In cazul familiilor care beneficiaza de ajutor social cuantumul ajutorului ramine 50 lei lunar.
Stabilirea dreptului la ajutor se face pe baza analizei datelor din declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Beneficiarii sint obligati sa comunice primarului orice modificare care intervine in componenta familiei si a veniturilor acesteia. Plata ajutoarelor se va efectua o singura data pentru toata perioada sezonului rece sau, dupa caz, pentru toata perioada pe care familia sau persoana singura este indreptatita sa primeasca acest ajutor. Anisoara Satnoianu, director al Directiei de Asistenta Sociala care s-a ocupat de centralizarea cererilor pentru ajutoarele de caldura pentru brailenii care se incalzesc cu gaze a spus ca masura potrivit careia sint sprijinite si celelalte categorii de persoane e binevenita pentru ca era, intr-adevar, o nedreptate sa-i ajuti pe unii si pe altii, nu.
Familiile si persoanele singure vor depune cererile completate la primariile in a caror raza teritoriala locuiesc, incepind cu luna decembrie 2006. Efortul bugetar, de aproximativ 244 milioane lei, va fi suportat din sumele alocate cu aceasta destinatie la bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei pe anul 2007

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro