Mergi la conţinutul principal

Ai mare grijă cui îi dai accept!

Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că prin intermediul internetului copiii pot avea acces la nenumărate informaţii, multe dintre ele dăunătoare pentru cineva aflat la o vârstă fragedă, în curs de formare. De asemenea, accesând diferite site-uri de socializare precum "facebook", "netlog" sau "hi5", copiii lăsaţi nesupravegheaţi pot deveni cu uşurinţă victime ale unor persoane răuvoitoare. Acest lucru vor să îl transmită poliţiştii brăileni prin campania naţională de prevenire a pornografiei infantile pe internet, "Tu cui dai accept?". Acţiunea este un rezultat al parteneriatului dintre Poliţia Română şi Poliţia Norvegiană şi îşi propune să releve modalităţile concrete de evitare a victimizării copiilor. Cu această ocazie, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, poliţiştii de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii vor organiza întâlniri cu elevii, vor purta o serie de discuţii referitoare la avantajele utilizării internetului, dar, mai ales, la riscurile pe care le implică acest lucru. În Brăila campania "Tu cui dai accept?" se desfăşoară la Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Băncilă". Poliţiştii vor fi alături de elevi la orele de dirigenţie şi vor participa la o întâlnire cu membrii din Comitetul de părinţi, din care fac parte câte doi reprezentanţi ai fiecărei clase, care vor disemina informaţiile celorlalţi părinţi, la şedinţele organizate periodic de către diriginţi.

13NET2Pericolele care pândesc din lumea virtuală

Poliţiştii brăileni încearcă prin intermediul acestei acţiuni să îi înveţe pe copii să fie foarte prudenţi atunci când vine vorba de informaţiile cu caracter personal sau fotografiile pe care doresc să le uploadeze pe diverse site-uri. Din momentul în care acestea ajung pe internet, nu mai există un control clar asupra lor. Şi mai mult decât atât, o fotografie poate furniza extrem de multe informaţii persoanelor rău intenţionate. "În această perioadă în care internetul înseamnă acces nelimitat la informaţie, iar informaţia ajunge să facă diferenţe între oameni, este foarte important ca fiecare să conştientizeze beneficiile oferite de evoluţia tehnologiei, dar, în egală măsură, să înţeleagă şi faptul că exista anumite riscuri. Cel mai mare dintre acestea este faptul că în mediul virtual se întâlnesc persoane ale căror intenţii nu sunt întotdeauna dintre cele mai curate, oameni care fie vor în mod deliberat să facă rău şi să provoace suferinţă, fie au anumite interese ori, pur şi simplu, au anumite probleme medicale", ne-a declarat inspector Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. Prin intermediul campaniei, poliţiştii îşi propun să îi înveţe pe copii să respingă contactele agresive, să anunţe acest tip de incidente şi să evite să se întâlnească cu persoane cunoscute pe internet. "Ceea ce este ilegal sau imoral în viaţa reală este ilegal şi imoral şi pe internet. Infractorii virtuali îşi ascund adevărata identitate, sunt adaptabili şi se pliază pe modul de a fi al persoanei pe care o vizează, ca să poată afla cât mai multe date despre aceasta", a precizat aceeaşi sursă.

Incidentele trebuie reclamate

Prin campania "Tu cui dai accept?", părinţii au fost informaţi că timpul petrecut de copil pe internet trebuie să fie limitat, că accesul trebuie restricţionat pe anumite site-uri, că este cel mai bine să folosească internetul împreună cu copilul şi în cazul în care găsesc nereguli, să le sesizeze. Una dintre principalele metode de combatere a infracţiunilor săvârşite în mediul online, este ca acestea să fie aduse în atenţia oamenilor legii. Astfel de situaţii, materiale sau activităţi cu caracter ilegal sau cu conţinut dăunător adresate celor mici, pot fi semnalate de asemenea pe site-ul "www.safernet.ro", oferit de Asociaţia Focus, unde cititorul poate afla o serie de sfaturi practice pentru utilizarea în siguranţă a internetului de către copii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro