Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agricultura a primit subvenţii de 3,4 miliarde de euro

"Cred că este primul an agricol, după foarte mulţi, când resursele financiare au fost asigurate la timp, iar acest lucru s-a văzut în producţie şi în calitatea acesteia, care face faţă cu succes atât în piaţa internă, cât şi în cea externă", a declarat, ieri, Valeriu Tabără după prezentarea unui bilanţ parţial al recoltei agricole pe anul în curs.
Tabără a susţinut că optimizarea eficienţei acordării ajutorului pentru fermieri va face ca agricultura să devină o ocupaţie rentabilă, situaţie care va determina şi o creştere a preţurilor la suprafeţele de teren cu destinaţie agricolă, după ce mulţi ani piaţa imobiliară a avut ca principal motor terenurile pentru construcţii. "Pentru această producţie, din fonduri europene şi de la bugetul de stat s-au cheltuit până la această dată 3,4 miliarde de euro pentru o producţie în câmp în valoare de 10 miliarde, ceea ce nu este o avere oarecare", a spus Tabără.
În acest context, ministrul l-a acuzat pe fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu că a refuzat deliberat să acorde asistenţă fermierilor în 2007, an agricol foarte dificil, fapt care a determinat ca şi anii următorii producătorii să înregistreze pierderi consistente. "În acest an, fermierii vor continua absolut ce au pierdut din 2007 încoace, care a fost un an cu secetă în care fermierii au fost lăsaţi singuri cu toate «marile realizări» ale guvernului domnului Tăriceanu. Am fost cu dânsul la Fundulea şi domnul prim-ministru îl ruga pe directorul general de acolo să spună că nu sunt probleme prea mari cu seceta, să fie lăsate mai moale, pentru că nu se dorea să se intervină spre ajutor într-un an cu condiţii extraordinare care se resimt până în 2011", a susţinut Tabără.
Categorie articol: 

Comentarii