Mergi la conţinutul principal

Agricultura Brăilei, ferită de secetă

Deşi a debutat cu ploi dese şi destul de însemnate cantitativ, actualul sezon agricol începe să se confrunte cu o secetă prelungită. Situaţia este valabilă în majoritatea judeţelor din sudul şi estul României, iar Brăila nu face excepţie. În ciuda lipsei de precipitaţii din ultimele săptămâni, agricultorii brăileni au totuşi şansa să obţină recolte frumoase. Facilităţile acordate de Guvern anul acesta a mărit considerabil suprafeţele irigate de pe raza judeţului Brăila, conform conducerii sucursalei locale a Administraţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). "În 2016, s-au încheiat contracte pentru livrarea apei pe o suprafaţă totală de 129.000 hectare, în creştere evidentă faţă de anul trecut, când au fost contractate în total 110.000 ha", ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila.
Cererea mai mare pentru apa livrată de ANIF a intervenit pe fondul unei scăderi semnificative a tarifelor practicate. Concret, preţul plătit de beneficiari a scăzut cu 20% faţă de anul trecut. Asta după ce din tarif au fost scoase cheltuielile de manoperă şi de întreţinere a staţiilor de pompare. "În tariful de livrare a apei intră în prezent doar taxa achitată de noi către Apele Române, în valoare de 3 lei per mia de metri cubi pompată din cursuri de apă precum Dunăre, Siret sau Buzău, şi costul energiei electrice consumate pentru pomparea apei de la sursă până staţiile sau motopompele beneficiarilor", ne-a mai explicat directorul Turcitu.
Până acum, din cele 120.000 ha contractate, apă s-a livrat efectiv doar pe 40.000 ha. Asta pentru că la primele culturi, precum grâul, orzul, floarea soarelui nu a fost nevoie de udări, datorită precipitaţiilor din lunile de primăvară dar şi din luna iunie. Pe cele 40.000 ha irigate în prezent sunt cultivate porumb - 20.000 ha, soia - 8.000 ha, orez - 7.000 ha, legume - 700 ha, plante furajere - 4.000 ha.
ANIF Brăila are în funcţiune, în momentul de faţă, 44 de staţii de bază şi de repompare. Acestea împing apa de la sursă până la staţiile administrate de Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din judeţ. Singura problemă cu care se confruntă acum ANIF este reprezentată de gradul mare de îmburuienare a canalelor de aducţiune, care face ca energia consumată pentru pomparea apei să fie mai mare. "Dacă nu ploua atât de mult astă primăvară, am fi început să livrăm apa mai devreme, iar curentul format pe canale nu ar fi lăsat vegetaţia să crească aşa de tare...", explică directorul Vasile Turcitu. Cheltuielile de decolmatare a canalelor sunt foarte mari, iar ANIF Brăila nu dispune deocamdată de aceste fonduri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro