Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agricultura brăileană în doliu

S-a stins din viaţă, ieri, unul din cei mai cunoscuţi fermieri ai judeţului Brăila, ing. Mihai Petrosu. O viaţă şi o carieră curmate brusc, de o boală nemiloasă, mult prea devreme.
Profesionist desăvârşit, specialist de marcă, un om de excepţie, Mihai Petrosu şi-a dedicat întreaga viaţă horticulturii, ferma lui fiind recunoscută în judeţ, în ţară, dar şi peste hotare drept una de elită. Acesta este şi motivul pentru care printre colaboratorii săi s-au regăsit în permanenţă firme de renume pe plan naţional şi internaţional.
Performanţa a fost întotdeauna cuvântul de ordine şi tocmai de aceea, de-a lungul vremii, ing. Petrosu s-a numărat printre pionierii agriculturii brăilene. Numele lui este strâns legat de primele şi cele mai moderne proiecte "Sapard", de înfiinţarea a numeroase organizaţii profesionale sau asociaţii ale fermierilor, de obţinerea primelor certificate care să ateste calitatea produselor, eficienţa muncii şi, nu în ultimul rând, de cercetare, de ameliorare, testare de soiuri şi hibrizi.
Mihai Petrosu a fost primul legumicultor din România care a obţinut certificatul EUREPGAP, ferma lui de la Tudor Vladimirescu, "Petrosu" SA, înfiinţată în 1996, fiind prima fermă de legume de câmp din România atestată oficial pentru respectarea standardelor de calitate europene. A fost primul fermier privat din România care s-a aruncat în aventura cercetării legumicole, în prezent seminţele produse la "Petrosu" fiind căutate şi utilizate în multe ferme din ţară. Datorită rezultatelor lui, Brăila este recunoscută acum ca numărul I în România în producerea de seminţe de legume, soiuri autohtone. S-a luptat cu sistemul, cu nedreptăţile la care au fost supuşi agricultorii, vocea lui fiind una ascultată cu respect de colegii fermieri dar şi de miniştri sau secretari de stat. A fost iniţiatorul "GEER - Când fermierii români preiau iniţiativa". Şi multe altele. Pentru că lista realizărilor este la fel de generoasă ca şi cea a planurilor de viitor pe care ing. Petrosu le-ar fi materializat cu siguranţă în timp, dacă boala nu i s-ar fi opus cu atâta îndârjire. Mihai Petrosu era căsătorit şi avea doi copii, iar pe 4 august ar fi împlinit 58 de ani. S-a grăbit însă să îşi urmeze colegii, numai de la începutul acestui an agricultura brăileană pierzând încă 3 fermieri de marcă, mult prea grăbiţi să-şi găsească odihna: Ion Conţu, Dumitru Necula şi Marioara Marin.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii