Mergi la conţinutul principal

Agricultorii protesteaza impotriva interzicerii cultivarii soiei modificate genetic

"De la data aderarii la Uniunea Europeana, in Romania, se interzice cultivarea plantelor superioare modificate genetic, altele decit cele acceptate in UE". Prevederea a fost cuprinsa in Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului, publicata in data de 6 iulie in Monitorul Oficial.
Singura planta modificata genetic (PMG) cultivata in Romania este soia "Roundup Ready" (toleranta la glifosat, produsa de
"Monsanto"), dar care este interzisa in Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2007, fermierii romani nu vor mai avea voie sa o cultive. Desi despre posibilitatea interzicerii PMG se discuta inca de la inceputul anului, vestea a cazut ca un trasnet asupra producatorilor. Pe de o parte ei au fost convinsi ca o decizie atit de importanta nu se va lua fara o discutie sustinuta Guvern - sindicate, iar de cealalta, au sperat ca lobby-ul declansat de asociatiile profesionale care s-au declarat total impotriva va fi un succes. Nu a fost asa, iar acum, producatorii de soia, sustinuti de asociatiile profesionale reprezentative la nivel national sint hotariti sa protesteze iar, daca va fi cazul, chiar sa ajunga la Bruxelles, pentru a cere "clementa" comisarilor europeni.
Legea recent aparuta are si sanctiuni drastice. Conform ei, in cazul cultivarii, amenzile sint cuprinse intre 3.000 si 6.000 RON pentru persoanele fizice si intre 25.000 si 30.000 RON pentru persoanele juridice.

"Este rezultatul negocierii in genunchi a conditiilor de aderare"

Cultivatorii de soia modificata genetic si multiplicatorii de seminte din judetul Braila, membri ai Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Saminta si Material Saditor (APPCSMS) "Danubiu" si ai Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila au luat pozitie fata de decizia interzicerii cultivarii soiei modificate genetic, incepind cu 1 ianuarie 2007. In demersurile lor, agricultorii braileni se bazeaza pe sprijinul Asociatiei Amelioratorilor, Producatorilor si Comerciantilor de Saminta si Material Saditor - AMSEM Romania, organizatie profesionala la care APPCSMS "Danubiu" este afiliata si al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR la care APA este membru fondator.
"E o timpenie nationala renuntarea la o cultura performanta, printre putinele care aduc ceva beneficii producatorilor agricoli. Este rezultatul negocierii in genunchi a conditiilor de aderare. Este lipsa de profesionalism si de interes. Europa, intr-adevar nu cultiva soia transgenica, dar consuma, pentru ca europenii isi furajeaza animalele numai cu srot de soia importat din Statele Unite si Brazilia, mari cultivatoare de soia PMG. In inconstienta lui, Guvernul Romaniei, in loc sa negocieze cu UE sa cumpere soia PMG de la noi, pentru ca noi putem asigura anual intre 500.000 si 1 milion de hectare, pleaca repede capul si accepta interzicerea fara sa se gindeasca o clipa la noi. Asta da lipsa de gindire economica, pentru nici un negociator roman nu a luat in calcul avantajele pe care le aduce agriculturii romanesti cultivarea soiei PMG. Ne declaram total nemultumiti de aceasta decizie si hotariti ca impreuna cu celelalte organizatii profesionale din agricultura sa initiem mai intii un dialog cu reprezentantii europeni, in speranta ca vom gasi intelegere si se va renunta la aceasta impunere stupida. Daca nu, vom delega reprezentanti care vor ajunge la Bruxelles, daca va fi cazul, pentru a ne apara interese direct in fata comisarilor europeni", a declarat Costica Macelaru, presedintele APA Braila.

"Lipsa de dialog a determinat aparitia acestei situatii critice"

Soia modificata genetic este una din cele mai profitabile culturi. Ea aduce un profit mai mare cu 50 - 60% fata de soia conventionala. In plus, soia "Roundup Ready" reduce cu 30% cheltuielile cu erbicidarea. Acesta este si motivul pentru care, de la an la an, suprafata cultivata cu soia PMG a crescut considerabil, in defavoarea soiei conventionale. Si, pentru ca cererea de seminte de soia nemodificata a scazut, multiplicatorii de seminte au renuntat la aceasta cultura, orientindu-se spre PMG.
"Pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, programul national
de producere a semintelor si materialului saditor va trebui intocmit
de specialisti ai ministerului impreuna cu reprezentanti AMSEM.
Altfel, nu vom avea niciodata rezultatele asteptate si sperate. Ca asa e, o demonstreaza si criza determinata de neconcordanta dintre deciziile Guvernului Romaniei si ale Ministerului Agriculturii cu realitatea din tara, in ceea ce priveste interzicerea cultivarii soiei
transgenice si inlocuirea ei cu soiuri convetionale. Ba, chiar, pentru
soia nemodificata genetic Ministerul a alocat anul acesta sume
importante de la buget, cu care sa sprijine aceasta cultura.
Problema este ca nu va avea cui sa dea acesti bani, in conditiile in care cantitatea de saminta de soia conventionala existenta in primavara in tara a fost infima", a precizat Siica Daniilescu, director executiv al APPCSMS Braila.
Daniilescu a explicat ca, inainte de luarea deciziei interzicerii cultivarii soiei PMG, Ministerul ar fi trebuit sa se consulte cu specialistii AMSEM pentru ca obtinerea soiurilor de soia nemodificata genetic dureaza citiva ani, in care trebuie parcursi toti pasii selectiei conservative. Daca Ministerul nu va reveni asupra acestei decizii, fermierii romani vor fi obligati sa importe seminte de soia conventionala, soiuri care nu sint verificate in cultura in conditiile de clima din tara noastra. Aceasta ar insemna obtinerea unor rezultate negative, iar banii de la buget alocati ca subventii pentru aceasta cultura, ar fi pur si simplu cheltuiti in zadar.

Anul acesta avem 36.000 ha soia PMG, cultivate de aproape 300 de producatori

In 2003, primul an in care soia modificata genetic a trebuit evidentiata in planul de culturi, separat de soia conventionala, in judetul Braila, 69 de producatori agricoli au cultivat circa 6.000 ha. In 2004, numarul cultivatorilor a crescut la 136, iar suprafata, la peste 8.600 ha. Oficial, in 2005, la nivel de judet, au fost inregistrate 15.955 ha de soia "Roundup Ready". Modificarea legislatiei a impus si o evidenta mai stricta asa ca din registrele Directiei Agricole pe anul 2005 am aflat ca din intreaga suprafata, 12.443 ha au fost cultivate de societati comerciale, 393 ha de societati agricole, iar 2.920 ha de persoane fizice. In total, in evidentele DADR Braila au fost inregistrati 230 de cultivatori de soia PMG. Anul acesta, pentru ca singurii fermieri care nu au intrat in colaps financiar in 2005 au fost cei care au avut o suprafata cit de mica de soia PMG, in judet s-a constatat aproape o explozie - 36.000 ha de soia "Roundup Ready", nesubventionata de stat, fata de 4.600 ha soia traditionala, care a beneficiat de o subventie de 500 RON/ha (5 milioane de lei vechi/ha). Si tot la nivel de judet, anul acesta sint inregistrati 285 de producatori de soia modificata genetic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro