Mergi la conţinutul principal

Agrement din bălării

* în prezent, acolo se află un teren inundabil, plin de buruieni * dacă planurile investitorilor se vor concretiza, la Chiscani se vor opri nave de croazieră, iar pe mal vor fi terenuri de sport, piscină acoperită, o plajă modernă şi alte facilităţi destinate distracţiei * proiectul este în curs de avizare, iar lucrările ar putea demara din primăvara anului viitor

Un teren de cinci hectare aflat pe malul Dunării, în dreptul comunei Chiscani, şi acoperit în prezent de bălării, se va transforma spectaculos dacă va fi pusă în practică o investiţie de 22 milioane de euro, pe care o anunţă Ion Crăciun, primarul localităţii. Crăciun spune că nişte investitori ucraineni au cumpărat terenul în cauză şi că vor să facă acolo un port de agrement, cu locuri de andocare atât pentru nave de mici dimensiuni, cât şi pentru nave de croazieră. Pe mal urmează să se construiască terenuri de sport, piscine, locuri de joacă şi alte facilităţi destinate distracţiei şi relaxării. "Va fi ceva ce nu s-a mai văzut la Brăila. Vor să facă de toate, plajă, piscină, canal pentru hidrobiciclete, vestiare şi cabine de duş, loc de joacă pentru copii, parcări acoperite şi în aer liber. Pe lângă astea, va fi un atelier de reparaţii pentru ambarcaţiuni, dar şi şoproane în care ambarcaţiunile să poată fi ţinute pe timpul iernii. Este o investiţie foarte mare, exclusiv privată, care va aduce foarte multă lume la Chiscani. Chiscaniul o să devină capitala distracţiei din partea asta a României", ne-a informat, de-a dreptul entuziasmat, primarul Crăciun. Ca să demonstreze că nu spune doar vorbe goale, acesta a scos dintr-un sertar un dosar gros, cu avize, cereri de autorizaţii şi schiţe. "Aşa o să arate. Tot ce apare aici pe hârtie o să vedeţi la marginea Chiscaniului", ne-a spus primarul, arătându-ne planul de situaţie al viitorului port de agrement, întocmit de o firmă de arhitectură pentru SC "Terra Management & Development Group" SRL.
04chisc1Terenul unde urmează să se realizeze investiţia a fost cumpărat de ucraineni cu câţiva ani în urmă. Se pare că, iniţial, ei au vrut să construiască acolo o fabrică de combustibil alternativ, biodiesel. Ideea aceasta nu prea le-a surâs, însă, autorităţilor locale, care se temeau că mirosurile degajate de o astfel de fabrică vor provoca nemulţumirea chiscănenilor. Asta după ce locatarii din Chiscani s-au confruntat ani în şir cu poluarea şi mirosurile dezagreabile răspândite din secţiile Combinatului Chimic, pe vremea când această întreprindere funcţiona la capacitate maximă. "Eu le-am zis la ruşii ăştia sau ucrainieni, ce sunt ei, că până n-or să mă convingă că fabrica lor de biodiesel n-o să provoace mirosuri urâte, de la mine nu primesc niciun sprijin. Dacă au văzut aşa, au renunţat la biodiesel şi s-au reorientat către portul de agrement. E mai bine, că asta e o investiţie curată şi cu mare potenţial de profit", ne-a declarat primarul Crăciun. Acesta spune că, după ce a auzit ce planuri au investitorii şi cum vor să facă lângă comuna lui port pentru navele de croazieră care circulă pe Dunăre între Ucraina şi Viena, s-a mobilizat cum a putut mai bine şi a dat o mână de ajutor pentru obţinerea avizelor necesare, de la autorităţile de mediu şi alte instituţii. "Am fost cu ei peste tot, i-am însoţit şi susţinut. Cum să nu-i ajuţi când vor să aducă aici vapoare pline cu turişti, care să oprească în zonă câte 24 de ore, ca să viziteze centrul istoric al Brăilei, Parcul Natural Insula Mică a Brăilei sau staţiunea Lacu Sărat... Astea sunt planuri de afaceri pentru care trebuie să faci orice ca să reuşească în comunitatea ta", a declarat Ion Crăciun.

04chisc2"Ei amenajează malul, noi le facem drum de acces"

Primarul Chiscaniului spune că lucrările de amenajare a viitorului port de agrement ar putea începe în primăvara anului 2012 şi că, în paralel cu ucrainenii, administraţia locală va aloca bani pentru modernizarea drumului de acces către această investiţie. Astfel, o stradă din localitate, în prezent acoperită cu piatră spartă, urmează să fie lăţită şi asfaltată. Ar mai fi o problemă cu locaţia aleasă pentru realizarea terenurilor de sport, a piscinei, plajei, canalului pentru hidrobiciclete şi a parcărilor: se află într-o zonă inundabilă, ce se acoperă cu apă de fiecare dată când creşte debitul Dunării. Primarul Crăciun spune, însă, că investitorii sunt conştienţi de acest lucru şi au luat în calcul supraînălţarea terenului, astfel încât problema inundaţiilor să fie rezolvată definitiv.
Informaţiile oferite de primarul din Chiscani sunt confirmate de instituţii ca Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila sau Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Brăila. Astfel, de la APM am aflat că proiectul de avizare a portului de agrement de la Chiscani este în curs. "Până în momentul de faţă au avut loc cele două dezbateri publice, pentru planul de urbanism, respectiv pentru acordul de mediu. Urmează ca investitorii să primească avizul de mediu pentru planul de urbanism şi acordul de mediu pentru realizarea investiţiei", ne-a informat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila. Autorităţile de mediu brăilene au luat la cunoştinţă faptul că aceiaşi investori care vor să construiască portul de agrement de la Chiscani mai deţin un obiectiv similar, cu mare succes la public, în oraşul dunărean Reni, din Ucraina.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a luat în evidenţă proiectul firmei "Terra Management & Development Group" SRL şi aşteaptă anunţul de începere a lucrărilor, după ce Consiliul Judeţean va elibera autorizaţia de construire, ne-a informat inspectorul şef Daniel Mitrofan.

Chiscaniul chiar devine polul distracţiei

Dacă realizarea portului de agrement se va concretiza, comuna Chiscani chiar va deveni polul distracţiei din această zonă a ţării, aşa cum se laudă primarul Ion Crăciun. Asta deoarece, după cum se ştie, astă primăvară a fost inaugurat în Vărsătura, localitate care aparţine, administrativ, de comuna Chiscani, în cadrul Promenada Mall, un centru de divertisment ce cuprinde restaurante, piste de bowling, un patinoar, spaţii de joacă pentru copii şi - ceea ce s-a dovedit a fi, până în prezent, principala atracţie - un multiplex cu zece săli de cinema echipate ultramodern. De la inaugurare, în ciuda crizei economice, nu doar brăilenii, ci şi gălăţeni şi chiar buzoieni şi ialomiţeni, au mers în număr mare pentru a viziona filme de categoria blockbuster, pentru a patina sau pentru a face shopping în buticurile de lux din cadrul mall-ului de la Vărsătura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro