Mergi la conţinutul principal

Agitatul an 2011

El a remarcat că, "mulţi ani, sistemul a încurajat cele mai rele comportamente în rândul populaţiei, a încurajat lenea şi a descurajat munca". Motive pentru nemulţumirea premierului se găsesc şi în România, unde chiar anul trecut au descoperit englezii cum sistemul lor de asistenţă socială i-a umplut de bani pe ţiganii din Ţăndărei. Cerşitul, naşteri repetate şi alte fisuri găsite de aceştia în sistemul de asistenţă socială le-au adus bani cât să-şi ridice chiar şi câte două case cu etaj - spre stupefacţia reporterilor unor ziare britanice ajunşi în Ţăndărei -, printre vilele cochete şi maşinile cu volan pe dreapta.

Totuşi, dacă ţiganii au fost paşnici, jefuitorii au distrus tot ce le-a ieşit în cale cu două săptămâni în urmă. Instanţele au lucrat non-stop pentru judecarea sutelor de vandali, dar, în mod surprinzător, pedepsele pronunţate sunt foarte blânde. Semn de toleranţă sau de civilizaţie? Nu mai contează, regulile se înăspresc. Şi în alte state occidentale, precum Norvegia cea îngrozită de isprăvile ucigaşului Breivik, detenţia presupune perioade foarte scurte. Dacă norvegienii tocmai au fost depăşiţi de amploarea atentatului de luna trecută, Codul Penal românesc se arată a fi mai consistent. Ba chiar, ca un făcut, şi românii au fost mai aprigi vara aceasta. Ştirile tv sunt pline cu secvenţe violente. Însuşi şeful Poliţiei Rutiere a admis că şi neînţelegerile ivite între şoferi scapă de multe ori de sub control: "toţi sunt isterici, cu nervii la pământ, nu mai există niciun fel de toleranţă şi de calm". O caracterizare explicabilă, câtă vreme condusul maşinii se face tot mai des cu pistolul la îndemână. Fenomenul este mai amplu, după cum arată un bilanţ prezentat de procurori zilele trecute: de la începutul anului, numărul cauzelor penale a crescut cu 11 la sută.
În Anglia, prim-ministrul a pus o parte din vina răbufnirii tinerilor pe seama sistemului de educaţie, vizat acum de reforme. În România, sistemul de învăţământ este supus de mai bine de 20 de ani reformelor şi abia anul ăsta s-a văzut - la examenul de Bac, de exemplu - că rezultatele au fost contrare celor scontate de miniştrii care le-au iniţiat. Iar, cu toate acestea, ultima măsură preconizată de actualul guvern este îngheţarea bugetului alocat. No comment.
Lumea se schimbă din ce în ce mai repede, însă chiar şi atotcunoscători precum Mugur Isărescu recunosc că nu pot spune cum. Ceea ce se vede la televizor şi în ziare se împarte în scene de violenţă şi ştiri economice mai mult îngrijorătoare decât optimiste. Anglia recurge la reforme de anvergură împotriva "prăbuşirii morale a societăţii". Nouă ce ne-a mai rămas de schimbat?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro