Mergi la conţinutul principal

Agentul Mortu de la Serviciul Rutier, achitat pentru abuz în serviciu

după ce a ajutat un cunoscut să obţină certificatul de înmatriculare al unui autoturism, care fusese reţinut anterior de poliţişti, agentul Florian Mortu a ajuns în faţa instanţei • el a avut totuşi noroc, întrucât Tribunalul Brăila l-a achitat pentru una dintre infracţiuni şi i-a aplicat inculpatului doar un avertisment • alţi doi inculpaţi în dosar - Sava Cristian şi Popa Cătălin -, cei care au beneficiat de ajutor din partea omului legii, au primit închisoare cu suspendare

 

Sentinţă în dosarul în care a fost judecat poliţistul de la Serviciul Rutier, Florian Mortu, cel care a ajutat un cunoscut să obţină certificatul de înmatriculare al unui autoturism reţinut anterior de poliţişti. Tribunalul Brăila s-a ocupat de judecată în dosarul cu infracţiuni de corupţie şi a dispus achitarea inculpatului Mortu Florian cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. El a primit totuşi un avertisment. În dosar au mai fost judecaţi alţi doi inculpaţi -  Sava Cristian şi Popa Cătălin - cei care au fost ajutaţi de poliţistul de la Rutier, ei fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare.

După cum se arată în soluţia instanţei din data de 10 iunie, magistraţii l-au condamnat pe inculpatul Sava Cristian la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în cursul lunii mai 2016. El a primit alte 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă săvârşită în iunie 2016, plus alte 10 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Instanţa a dispus contopirea pedepselor aplicate, inculpatul Sava Cristian urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 6 luni închisoare, în total având de executat o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare. “Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Inculpatul trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere (...). Impune inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică, administrare şi gospodărire locală Brăila sau la Biblioteca Judeţeană «Panait Istrati» Brăila pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de probaţiune Brăila”, au stabilit judecătorii.

În lista inculpaţilor mai este şi Popa Cătălin care a primit pedeapsa de 2 ani închisoare pentru complicitate la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită la data de 6 iunie 2016, plus 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Şi în cazul lui, judecătorii au dispus contopirea pedepselor principale aplicate, inculpatul Popa Cătălin urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 2 luni închisoare, fiind vorba în total de o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni închisoare. S-a dispus şi în cazul acestui inculpat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Inculpatul are de prestat muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

 

Cum a scăpat agentul de poliţie de condamnare

 

În cazul unei condamnări, poliţistul Mortu ar fi fost pus în situaţia de a-şi încheia activitatea poliţienească. El a avut totuşi mare noroc.

Judecătorii Tribunalului Brăila au dispus achitarea inculpatului Mortu Florian cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. “Renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Mortu Florian pentru instigare la comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, faptă săvârşită la data de 06.06.2016. Aplică inculpatului Mortu Florian un avertisment”, au decis magistraţii.

În plus, instanţa a dispus anularea unor înscrisuri întocmite în fals, de inculpatul Sava Cristian şi folosite în comiterea infracţiunilor, fiind vorba despre contractul de vânzare-cumpărare pentru un vehicul Opel Corsa, încheiat între vânzător şi cel care a cumpărat maşina, acesta fiind întocmit în fals de inculpatul Sava Cristian, după cum se arată în soluţia instanţei. S-a anulat şi fişa de înmatriculare auto, semnată în fals la rubrica “semnătura vânzătorului” de inculpatul Sava Cristian, fişă care a fost prezentată la Direcţia Finanţelor Publice.

Certificatul de înmatriculare a vehiculului marca Opel Corsa, eliberat în baza unor înscrisuri false precum şi actele subsecvente întocmite în baza înscrisurilor false. Inculpaţii au fost obligaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat

 

Ilegalităţi descoperite în urma unei sesizări la Anticorupţie

 

Dosarul cu infracţiuni de corupţie a ajuns pe rolul instanţei, faptele ilegale fiind descoperite în urma unui apel la Linia Telverde Anticorupţie, în care inculpat era şi un agent din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Brăila. În toamna anului 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au trimis în judecată pe agentul de poliţie Florian Mortu şi pe alţi doi brăileni - Sava Cristian şi Popa Cătălin. Ancheta în acest caz a fost pornită de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Brăila, întrucât era vorba şi despre un agent de poliţie, iar sesizarea a venit din partea unui denunţător, prin Linia Telverde Anticorupţie 0800.806.806. Ofiţerii de poliţie judiciară ai SJA Brăila au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. Fapta a fost sesizată de către un martor denunţător, în data de 7 iunie 2016, la Linia Telverde Anticorupţie. Denunţătorul fusese oprit în trafic de un echipaj de poliţie, care i-a reţinut certificatul de înmatriculare al maşinii, însă şoferul a apelat apoi la Sava Cristian, care i-a pretins o sumă de bani, pentru a-l ajuta, prin intermediul lui Popa Cătălin, să îşi recupereze documentul. Ulterior, s-a ajuns la poliţistul Florian Mortu, care nu a ţinut cont de prevederea legală şi a dat certificatul unei alte persoane, deşi legea precizează clar că certificatul de înmatriculare reţinut se poate restitui doar titularului.

Potrivit procurorilor, în iunie 2016, Popa Cătălin a intervenit pe lângă cunoştinţele sale, lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei Rutiere Brăila, respectiv poliţistul Mortu Florian (care îşi desfăşura activitatea în cadrul compartimentului Abateri) şi a obţinut certificatul de înmatriculare al unui autoturism Opel Corsa, reţinut de organele de poliţie. Procurorii au arătat faptul că agentul de poliţie a încălcat prevederile legale ale OUG 195/2002, întrucât a restituit certificatul de înmatriculare al autoturismului lui Popa Cătălin, şi nu proprietarului maşinii, fiind vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu. În plus, poliţistul i-a solicitat persoanei căreia i-a dat, în mod ilegal, certificatul de înmatriculare, să semneze de primire în locul celui care era proprietarul autoturismului, în registrul certificate de înmatriculare. Şi aşa s-a ajuns la acuzaţii penale...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro