Mergi la conţinutul principal

Agentia de Plati cauta cu satelitul terenurile agricultorilor

De la 1 ianuarie 2007, pentru a beneficia de subventii comunitare sau guvernamentale, producatorii agricoli trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale: sa fie inscrisi in Registrul Fermelor si sa aiba pamintul identificat pe hartile cadastrale efectuate pe baza imaginilor din satelit. Ambele actiuni sint sarcina Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Subventiile se vor acorda uniform, sub forma unei plati pe hectar, tuturor fermierilor care utilizeaza o suprafata mai mare sau egala cu 1 ha, formata din parcele mai mari de 0,3 ha.
La Braila, realizarea Registrului Fermelor este gata, baza de date creata in urma acestei actiuni indicind un numar de 20.702 exploatatii agricole cu o suprafata de 334.408 ha. Avind in vedere ca suprafata ce trebuia inregistrata este de 388.446 ha, la acest capitol realizarile APIA Braila se situeaza la 86 la suta din plan.
In ceea ce priveste numarul fermelor inscrise realizarile sint de 60 la suta, in conditiile in care numarul estimat de ferme ce ar fi trebuit inscrise este de 34.668. Baza de date inca nu a fost inchisa asa ca, daca doresc sa se inregistreze (gratuit), fermierii - proprietari sau utilizatori de teren agricol - o pot face apelind la specialistul local APIA.

Foto la minut cu proprietati aflate in litigiu

In ceea ce priveste identificarea parcelelor, actiunea a fost demarata luna trecuta, cind APIA Braila a primit de la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara ortofotoplanurile cadastrale, respectiv hartile cadastrale complexe, realizate prin satelit, pe care sint evidentiate blocurile fizice (suprafete delimitate de limite naturale sau conventionale - paduri, ape, localitati, sosele etc - n.r.). Actiunea s-a finalizat deja in 4 comune: Victoria, Bordei Verde, Cazasu si Romanu si este in plina desfasurare in celelalte.
"Crearea Sistemului de identificare a parcelelor agricole (LPIS) se face pe baza ortofotoplanurilor pe care se identifica blocurile fizice, iar in interiorul acestor blocuri fizice noi trecem la identificarea efectiva in teren a parcelelor agricole, pentru fiecare proprietar in parte. De aceea, LPIS prezinta avantajul ca ofera posibilitatea tuturor fermierilor de a corecta si lamuri la fata locului situatia terenurilor", a precizat Doina Jurubita, directorul APIA - Sucursala Braila.
In comunele in care actiunea s-a finalizat au fost identificate: la Victoria - 890 de exploatatii agricole, cu 5.729 ha; Bordei Verde - 617 exploatatii, cu 6.731 ha; Cazasu - 326 exploatatii, cu 1.930 ha si Romanu - 383 exploatatii, cu 5.162 ha.
Termenul limita pina la care actiunea trebuie finalizata este 30 noiembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro