Mergi la conţinutul principal

Afaceristi la 90 de ani

Visul oricarui roman dupa decembrie 1989 a fost sa devina patron sau propriul stapin, cu o afacere profitabila. Incepind cu 1990, au aparut si primele firme infiintate de cei mai curajosi intreprinzatori, care in acele vremuri tulburi pornisera pe un drum neumblat de peste 40 de ani: "jungla" capitalismului. Tot in acel an s-au nascut si tinerii patroni de astazi, care doar ce au terminat cu bacalaureatul si s-au "trezit" dupa cheful de la majorat. Cine sint acestia, ce fel de afaceri dezvolta, cit de bine le merge, sint doar citeva dintre intrebarile la care fiecare se gindeste cind este pus in fata unui astfel de subiect. O documentare atenta demonstreaza ca nu toti sint stapini pe afacere, chiar daca e vorba despre un simplu chiosc in centrul satului sau la parter de bloc, intrucit tot parintii sint cei care conduc cu adevarat. Doar s-au gindit ca trecerea afacerii de familie pe numele copilului este cel mai nimerit cadou cu ocazia majoratului. Exista insa si exceptii: tineri cu idei indraznete care, bazindu-se pe sprijinul financiar si nu numai al parintilor, au pus la punct un plan de afaceri si se pregatesc sa-l si aplice.
La celalalt pol al virstei, ne-am gindit ca ar fi interesant sa aflam care sint "veteranii" afacerilor derulate in Braila. Si surprizele nu s-au lasat asteptate, pentru ca realitatea a demonstrat ca exista oameni de afaceri care se apropie vertiginos de suta de ani si chiar daca business-ul le apartine doar "cu numele", tot oameni de afaceri se cheama ca sint.

Agricultura face cu ochiul si tinerilor

Potrivit datelor prezentate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Braila cei mai tineri asociati din Braila sint 19 studenti sau viitori studenti, care nu au implinit inca 20 de ani: cel mai "mic" urmeaza sa implineasca 18 ani peste 3 luni (Madalin Sinca, asociat majoritar la SC "Acnis Com" SRL), iar cel mai "mare" are 19 ani si 4 luni (Ionut Mazilu, asociat unic la SC "Maz Fashion" SRL). Valoarea totala a capitalurilor sociale apartinind firmelor unde acestia figureaza ca asociati se ridica la aproape 200 milioane de lei vechi din care, in medie, 70% reprezinta aportul individual al tinerilor. Printre ei se numara si baiatul omului de afaceri Ilie Paraschiv, precum si fata lui Viorel Fratescu, de numele caruia se leaga mai multe agentii de plasare a fortei de munca in strainatate. In mod suprinzator insa, cea mai mare firma apartine unei tinere de 18 ani din Braila, Mara Cernat, in timp ce restul firmelor unde apar asociati proaspat absolventi de liceu au capitaluri sociale la limita minima ceruta de lege, adica 200 de lei. Revenind, Mara Cernat este asociatul unic al societatii "Charon Agro" SRL cu sediul in comuna Movila Miresii si un capital social de 10.000 lei, adica 2.700 euro. Infiintata in 2006, firma cu obiect de activitate in domeniul agricol, a raportat la finele exercitiului financiar un profit de 15.038 lei adica aproximativ 4.000 euro, raportat la o cifra de afaceri de 48.890 lei si venituri totale de 136.673 lei (circa 37.000 euro).

Afacerea "Eurostil" apartine lui Paraschiv junior

In ceea ce-l priveste pe Paraschiv junior, acesta este mentionat ca asociat majoritar la firma "Eurostil", cea care detine si inchiriaza spatiile comerciale din cladirea multietajata din imediata apropiere a magazinului "Winmarkt". Concret, aportul lui George Paraschiv la capitalul acestei firme este de 180 lei, detinind astfel 18 dintre cele 20 de parti sociale. Potrivit informatiilor financiare, firma a raportat la inceputul anului trecut un profit de 167.037 lei (circa 45.000 euro), raportat la o cifra de afaceri de 1,17 milioane lei, avind 5 angajati.
In plus, George Paraschiv mai detine o participatie de putin peste 2,5 procente din capitalul social al SC "Conalpa" SRL (3.900 lei din care aportul la capital al lui George Paraschiv este de 100 lei) care are obiect de activitate domeniul alimentatiei publice. La inceputul anului trecut, firma a raportat un profit de 3.213 lei, la o cifra de afaceri de 187.738 lei.
Maria Ruxandra Fratescu, un alt nume cu rezonanta din lista tinerilor intreprinzatori, detine pachetul majoritar de parti sociale la doua agentii de intermediere a fortei de munca - "Rux-Rom" SRL si SC "Wog Serv" SRL -, aportul total la capitalurile celor doua societati fiind de 300 lei. SC "Rux-Rom" a raportat la inceputul anului trecut un profit de 34.072 lei (circa 9.000 euro) si o cifra de afaceri de circa 100.000 euro, in timp ce "Wog Serv" a inregistrat profit de 16.865 lei (circa 4.600 euro) raportat la o cifra de afaceri de 25.500 euro.

Oameni de afaceri la 95 de ani!

La polul opus, "veteranii" antreprenorilor braileni sint persoane cu virste cuprinse intre 86 si 95 de ani! Din punct de vedere statistic, majoritare in Top 10 al celor mai virstnici asociati sint femeile, care sint implicate in 11 firme, in timp ce barbatii apar cu aport la formarea capitalului social la doar 6 firme. Majoritatea afacerilor se deruleaza in domeniul comertului si cresterii porcilor. Informatiile prezentate de catre ORC Braila o indica pe Olimpia Nicolaide din Bucuresti, ca fiind cel mai virstnic asociat la o firma din Braila. La 95 de ani impliniti, femeia stabilita in Bucuresti detine 261 de parti sociale reprezentind un aport de 1.305 lei la capitalul social al firmei "Dunival Prodcom" SRL. Firma, cu un capital social de 14.500 lei si 6 angajati, activeaza in domeniul comertului cu ridicata si a raportat la inceputul anului trecut o pierdere de circa 2 miliarde de lei vechi. O alta veterana este si Aurica Georgescu, 91 de ani, care detine 50% din capitalul social de 200 lei al SC "Rusticom" SRL, urmata de Ion Mihailescu, 91 de ani, asociat unic la firma "Fiesta" SRL si cu o participatie de 30% la firma "Reper MD Impex" SRL, ambele cu activitate in domeniul comertului cu amanuntul. Un caz aparte este cel al Domnicai Daraban in virsta de 88 de ani, care apare asociat la 6 firme (SC "Com Medica Farm", SC "Armento", SC "Nucleos", SC "Best Pig", SC "Viveza" si SC "Farm Pigs") cu participatii intre 10 si 100% la formarea capitalurilor sociale ale acestor firme, insumind un aport total de 1.560 lei (circa 400 euro).
Cea mai mare participare la o firma din Braila se inregistreaza in cazul Anicutei Iorga, care la virsta de 87 de ani are un aport de 3.880 lei la capitalul firmei "Andromeda" SA (comert cu ridicata al aparatelor electronice si electrocasnice). De mentionat ca desi societatea are cel mai mare capital social din rindul firmelor cu asociati in virsta, (aproximativ 100.000 euro) se afla totusi in procedura de faliment, ultimul bilant depus, aferent anului 2005, indicind o pierdere de aproape 5.500 euro.

"Am hotarit ca acum este sansa mea de reusita!"

Cel mai interesant caz este al lui Marius Tecuceanu (18 ani si 6 luni) care si-a infiintat propria firma chiar inainte de sustinerea bacalaureatului: SC "La Maritec" SRL cu sediul in satul Latinu, comuna Maxineni. Asa cum a povestit tinarul absolvent, planurile care se leaga de acest proiect sint foarte mari si vizeaza atragerea de finantare europeana nerambursabila. "M-am documentat foarte mult pe internet pina cind mi-am pus la punct un plan de afaceri. Vreau sa accesez fonduri europene nerambursabile pentru a investi intr-un spatiu de parcare pentru TIR-uri in localitatea Latinu, in imediata apropiere a drumului national intens circulat. In plus, vreau sa amenajez si un spatiu pentru petrecerea timpului liber cu teren de fotbal, un teren de tenis, spatii pentru amplasare corturi, o piscina si citeva casute pentru inchiriere. Am realizat un proiect in acest sens pentru atragerea de fonduri nerambursabile si, in principiu, documentatia mi-a fost aprobata urmind ca in septembrie sa aflu exact daca obtin si finantarea solicitata. Am convingerea ca nu vor fi probleme pentru ca am observat ca este incurajat spiritul antreprenorial al tinerilor, carora le sint oferite totusi o serie de avantaje. Foarte multi tineri de virsta mea nu stiu ca pot obtine facilitati importante la initierea unei afaceri si am hotarit ca acum este sansa mea de reusita", ne-a declarat, vadit entuziasmat de ideea sa, Marius Tecuceanu. Intrebat daca isi va continua studiile, el a punctat ca a depus dosar de inscriere la citeva facultati din Braila. "Vreau sa fac o facultate, dar in acelasi timp vreau sa fiu foarte aproape de afacerea mea, mai ales ca sint la inceput de drum", a incheiat Marius.

"Indiferent ce scrie in certificatul de nastere, eu ma simt inca tinar"

Desi nu se numara printre nominalizatii in Top 10 al celor mai virstnici asociati/actionari, un exemplu fericit este cel al lui Alexandru Marin sau nea Lica, asa cum il cunosc fermierii braileni. La 70 de ani de mult impliniti, barbatul administreaza o ferma agricola si 3 ferme zootehnice. Mai mult, in urma cu citiva ani a construit si o biserica in localitatea Insuratei. "Dupa 1989 am inceput cu pamintul familiei, pe care l-am lucrat imediat dupa ce am fost pusi in posesie. In timp ne-am dezvoltat si am ajuns sa lucram o suprafata de circa 400 de hectare si am infiintat si 3 ferme de crestere a porcilor, vacilor si oilor. Este o munca grea, care necesita multe eforturi, dar satisfactiile sint pe masura", s-a destainuit nea Lica. El este hotarit sa-si continue activitatea atit cit il vor tine puterile, dar, spune el, vor mai trece ani. Pentru ca, indiferent ce scrie in certificatul de nastere, spune nea Lica, el se simte inca tinar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro