Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Afaceri politice la “Braicar”

• organizaţia se plânge că în loc să fie interesat de calmarea spiritelor în unitate, conducerea companiei ar fi făcut pregătiri pentru a pune la dispoziţia PSD Brăila autobuze necesare transportului participanţilor la mitingul din Bucureşti • atât directorul Cornel Săndulescu dar şi primarul Marian Dragomir au negat vehement informaţia • “Nici un autobuz Braicar nu se va deplasa către mitinguri politice”, a dat asigurări edilul şef acuzând la rându-i sindicatul că ar fi fost “acaparat” politic de PNL

 

Tensiunile în cadrul operatorului public de transport în comun de persoane se amplifică odată cu întârzierea perfectării înţelegerii pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă pe unitate între cei doi parteneri de dialog social. În cursul zilei de vineri, 8 iunie, Sindicatul salariaţilor de la “Braicar” a emis un comunicat de presă în care îşi manifestă regretul dar şi îngrijorarea pe acest subiect: “Sindicatul LIBER TRANSLOC Braicar aşteaptă un răspuns sau o invitaţie pentru semnarea unui protocol în vederea încheierii CCM. Luni 04.06.2018, conducerea SC BRAICAR SA Brăila a înaintat un Proces Verbal prin care spune că s-au încheiat negocierile şi trebuie semnat CCM, Sindicatul LIBER TRANSLOC nu a fost de acord, deoarece ar fi trebuit un protocol în care să se arate punctele conciliate în şedinţa desfăşurată la ITM Brăila precum şi cele rămase în divergenţă. În acest context, sindicatul a redactat o propunere proprie de protocol şi l-a înaintat către conducerea BRAICAR SA Brăila în data de 06.06.2018. Sindicatul încă mai aşteaptă un răspuns la acest protocol. Se pare că directorul SC BRAICAR SA Brăila este mai preocupat de mitingul PSD din Bucureşti (este vorba despre acţiunea programată pentru 9 iunie în Piaţa Victoriei din capitală - n.r.) decât de salariaţii Braicar SA şi cu atât mai puţin de călătorii brăileni pregătind autobuze care vor fi scoase din traseu pentru transportul participanţilor la miting”, se precizează în respectivul comunicat semnat de preşedintele organizaţiei, Marian Mihăilă.

Contactată de reporterii “Obiectiv”, conducerea “Braicar” a negat vehement informaţia că participanţii brăileni la mitingul din Bucureşti vor fi transportaţi cu autobuzele companiei publice: “Nici nu se pune problema transportului la acel eveniment cu autobuzele companiei publice. Nu avem nici măcar o maşină care să aibă o astfel de misiune. În ce priveşte problematica noului CCM, compania a invitat în mod insistent organizaţia sindicală să vină la perfectarea actelor, conform înţelegerii dintre părţi. Propunerea dumnealor ca răspuns la invitaţia noastră a fost aceea de a ne solicita o mărire a unor sporuri întemeiată pe o ipotetică economie pe care compania ar fi făcut-o la capitolul salarizare ca urmare a faptului că a expirat vechiul CCM pe unitate. Mesajul nostru ferm este acela că ne dorim semnarea CCM dar în limitele prevederilor bugetare. Acea presupusă economie practic nici nu există deoarece în luna mai, de exemplu, compania a avut venituri nerealizate ca urmare a acţiunii de protest a salariaţilor”, a spus Cornel Săndulescu, directorul general al SC “Braicar”.

La rândul său, şi primarul Marian Dragomir a negat implicarea companiei publice în transportul participanţilor de la Brăila la mitingul din capitală. “PSD a contractat mijloace de transport doar de la firme private. Nici un autobuz Braicar nu se va deplasa către mitinguri politice. Nu cunosc dacă au fost discuţii pe această temă la nivel de companie pentru că oricum nu aş fi permis o asemenea implicare. Cred că, de fapt, sindicatul de acolo a fost acaparat politic de către PNL care nu pune pe primul plan interesul oamenilor de acolo de a avea un contract colectiv de muncă, ci aruncă minciuni privind implicarea unei companii publice în relaţii politice, lucru care nu se va permite în mandatul meu. Eu văd o implicare politică a conducerii sindicatului şi le recomand ca dincolo de interesele lor politice să pună pe primul plan interesul angajaţilor Braicar şi al cetăţenilor oraşului care doresc un transport civilizat. Primăria municipiului se va implica în continuare în investiţii la companie, iar sindicatul trebuie să lase deoparte politica şi să urmărească doar activitatea economică a societăţii şi interesul angajaţilor pe care doar simulează că-i reprezintă. Interesul angajaţilor este acela de a avea contract colectiv de muncă şi să beneficieze de creşterea salarială convenită de 7,5%, de tichete de masă şi nu să se prelungească această situaţie tensionată”, ne-a declarat sursa citată. 
Categorie articol: 

Comentarii