Mergi la conţinutul principal

Afaceri imobiliare cu sediul teatrului

O bucata considerabila din corpul Teatrului "Maria Filotti" a fost scoasa la vinzare. Cladirea este de patrimoniu, iar proprietarul este obligat prin lege sa ofere dreptul de preemptiune intii Ministerului Culturii, iar daca acesta nu este interesat de cladire, in 15 zile trebuie sa se pronunte si Primaria. Totul a fost facut de proprietar pe tacute. In timp ce negocia cu Primaria un pret pentru chiria lunara, a depus si actele la Ministerul Culturii pentru ca acesta sa-si poata exercita dreptul de preemptiune. "Sincer, sint usor nemultumit de modul in care am fost obligati sa ne exercitam dreptul de preemptiune. In timp ce noi negociam pentru o chirie accesibila si-au si depus actele pentru vinzare, ceea ce inseamna ca ne-au cam strins cu usa, dar traim intr-o tara libera la prima vedere si fiecare isi exercita dreptul de a vinde ceea ce are. In cel mult doua saptamini trebuie sa se clarifice situatia teatrului. Ministerul Culturii a spus ca nu este interesat de cladire si din acel moment mai avem 15 zile pentru a ne exercita si noi acest drept. Ieri, in urma unor discutii telefonice cu domnul consilier Varga, astazi cu domnul Primar si cu doamna director Dobrin, am stabilit ca vom intra miine (n.r. azi) in Consiliul Local cu o propunere sa fim mandatati sa negociem cumpararea acestui corp de cladire. Suma este in jurul a 600.000 de euro. Nu mi se pare o suma foarte mare si pentru faptul ca vom pierde investitii foarte mari daca nu cumparam cladirea. 15 - 16 miliarde lei vechi pentru o asemenea cladire nu este o suma foarte mare cind 400 de metri patrati de teren in Braila costa 2,5 miliarde. Este o suma care poate fi negociata, discutata. Am obtinut suma de la Directia pentru Cultura, si reprezinta cit ar fi dat Ministerul Culturii daca ar fi vrut sa o cumpere", a explicat viceprimarul Lucian Tilea.

Actualii proprietari, urmasii omului de teatru Mihai Berechet

Teatrul "Maria Filotti", tot ce inseamna sali de spectacole, sali de conferinte, a fost donat Primariei Braila in 1919 de Dumitru Ionescu. La vremea cind a fost construit, nu avea nevoie de cabine pentru actori, ateliere si tot felul de alte dependinte pentru ca nu exista o trupa stabila, trupele din tara veneau cu materialele, costumele, decorurile gata facute. Cind in teatru s-a infiintat o trupa stabila s-au amenajat si cabine, dependinte pentru actori si cele necesare pentru activitatea teatrului. In anii '80, cind s-a restaurat cladirea, s-au refacut si cabinele actorilor, oferindu-le confortul necesar, s-au recompartimentat spatiile pentru ateliere. Toate acestea au fost facute in casa care era lipita de cladirea teatrului, fosta Farmacie "Berechet", pe banii comunitatii.
In anul 2001, mostenitorul cladirii, Bogdan Berechet Ionescu, a facut o cerere de retrocedare. Abia in 2007 Bogdan Berechet a imputernicit, in februarie, pe Gheorghe Periverzof pentru ca acesta sa rezolve situatia cladirii si sa o ia in proprietate, ceea ce s-a si intimplat foarte rapid.
Pe 2 martie, cind a auzit ca acel corp de cladire a fost retrocedat, directorul Veronica Dobrin a scris direct proprietarului, amintindu-i acestuia ca l-a cunoscut foarte bine pe tatal sau, Mihai Berechet, un om de teatru si, facind apel la bunavointa acestuia, l-a rugat sa gaseasca cea mai buna si mai convenabila solutie pentru ca aceasta cladire sa continue sa ramina in spatiul cultural teatral al Brailei. Raspunsul primit destul de repede de la Familia Berechet i-a dat sperante directoarei Veronica Dobrin. "Am hotarit, de comun acord cu rudele mele, stabilirea unei chirii accesibile pentru ca marii actori ai acestui minunat teatru sa-si poata desfasura activitatea profesionala. Acest lucru se va intimpla dupa ce vom intra in posesia imobilului, cu mentiunea ca o placa comemorativa pentru familia Berechet sa fie montata pe frontispiciul cladirii. Pentru orice nelamurire puteti lua legatura cu varul meu din Braila, domnul Gheorghe Periverzof, care este imputernicit sa rezolve toate aspectele legate de acest lucru", se mai spune in scrisoarea familiei Berechet. La numai citeva zile imputernicitul Perverzof face o notificare Primariei prin care solicita imobilul in natura. Pe 22 martie Primaria solicita directoarei Veronica Dobrin sa explice care este situatia imobilului, iar aceasta a precizat ca imobilul se afla intr-o stare avansata de degradare. "Timplaria exterioara si interioara este putreda si nu mai poate fi reparata, ferestrele nu se mai pot inchide, se pierde caldura. Instalatia de incalzire, realizata in urma cu 25 de ani, are conductele prin pereti, fara izolare. Sala de conferinte si sala Maura sint neterminate si au multe probleme, covoarele sint uzate, spatiul in care se afla cabinele actorilor si care a fost revedicat trebuie sa intre urgent in reparatii, trebuie renovate grupurile sanitare, instalatia de avertizare si stins incendii are probleme. Ceea ce am putut realiza pina in prezent au fost lucrarile de reabilitare a scarii B si a Salii Studio cu toate anexele necesare in care am folosit fonduri alocate prin proiectul Phare "Terapia prin Teatru", precum si repararea si vopsirea acoperisului", se precizeaza in raspunsul dat de directoarea teatrului, Veronica Dobrin, in 26 martie.

"Nu se poate renunta la acea cladire decit daca se desfiinteaza teatrul"

In timp ce reprezentantii Primariei negociau o chirie accesibila, asa cum se stabilise, imputernicitul a scos si cladirea la vinzare, acordind dreptul de preemptiune Ministerului Culturii, care nu s-a declarat interesat sa o achizitioneze. De la refuzul Ministerului, in doua saptamini, trebuie sa se pronunte si Primaria, altfel, imobilul va fi scos la vinzare pe piata. "Nu mai inteleg nimic. Ce i-a putut determina sa-si schimbe parerea de la o zi la alta. Au venit, au facut masuratori, au inspectat cladirea. Din modul in care s-au comportat este clar ca nici gind de inchiriere. Pentru noi ar fi o nenorocire sa pierdem cladirea. Nici nu stiu unde am putea sa punem toate cite sint acolo. Totul ar fi foarte dificil pentru ca in anii '80, la restaurare s-a facut o alta recompartimentare, s-au modificat scari, nu se poate renunta la acea cladire decit daca se desfiinteaza teatrul", a avertizat directorul Veronica Dobrin.
In varianta in care familia Berechet, prin imputernicitul Periverzof, va solicita o suma exagerata, Primaria s-a gindit si la solutii de avarie. "Ar exista o varianta, acolo unde este "Magenta", sa incercam, in interior sa construim ceva. Este o varianta sinistra, cind nu mai ai alte solutii. Poate ca vor accepta cosilierii sa cumparam cladirea", a mai spus viceprimarul Lucian Tilea. Cu alte cuvinte, soarta teatrului brailean este acum in mina consilierilor municipali.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro