Mergi la conţinutul principal

Afaceri cu droguri prin sex-shop

 

Afaceri cu droguri, la umbra unor magazine aparent inofensive. Mai mulţi patroni din Brăila au fost trimişi în judecată, zilele acestea, de procurorii DIICOT, după ce au descoperit că, în loc de seminţe, flori, animale de companie ori produse destinate strict plăcerilor fizice, aceştia vindeau etnobotanice. Şi nu orice etnobotanice, ci unele din noua "generaţie", mult mai "rafinate" decât cele care, oricum făceau ravagii printre tineri şi adolescenţi în urmă cu câţiva ani. Aceste produse, susţin anchetatorii, sunt mult mai periculoase, şi asta deoarece, în urma analizelor efectuate în laboratoare specializate, s-a descoperit că au în compoziţie droguri de mare risc. Etnobotanicele erau comercializate prin trei magazine, inclusiv un sex-shop din muncipiul Brăila şi satul Vărsătura, de efectele lor "bucurându-se" inclusiv minori. De altfel, pe timpul anchetei, procurorii DIICOT au identificat 105 tineri afectaţi de consumul de etnobotanice, care au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. Pacienţii au declarat că efectele ingerării acestor produse au fost: stări de anxietate, halucinaţii, probleme cardiace sau ale organelor interne, pierderi temporare de memorie, agitaţie psihomotorie, insomnie, dependenţă psihică, stări de vomă, leşin ori ameţeală.

În loc de magazin de seminţe, comerţ cu droguri

Cercetările în dosarul afaceriştilor implicaţi în traficul de droguri au început în urmă cu doi ani.
Pe 18 februarie 2012, poliţiştii de la Crimă Organizată au aflat că patronul unei intreprinderi individuale, Silviu Vasile Ochiroşii, comercializează produse etnobotanice susceptibile de a avea efect psihoactiv, conţinând substanţe calificate de lege drept droguri de mare risc. Suspectul nu făcea comerţ cu etnobotanice pe faţă, ci prin intermediul magazinului întreprinderii individuale "Ochiroşii Silviu Vasile", cu punct de lucru în satul Vărsătura, comuna Chiscani, strada Principală 24, el având calitatea de administrator.
În spatele afacerilor de la Vărsătura se afla, spun procurorii DIICOT, George Andrei care, pentru a nu avea probleme cu legea, a înfiinţat "Întreprinderea Individuală Ochiroşii Sliviu Vasile", cu punct de lucru în Vărsătura, având ca obiect de activitate "comerţul cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţul cu amănuntul al animalelor de companie şi al hranei pentru acestea, în magazine specializate".
Pe 18 februarie 2012, poliţiştii SCCO Brăila au efectuat un control la magazinul din Vărsătura, constatându-se că, în realitate, acolo se vindeau fără autorizaţie produse etnobotanice, susceptibile de a avea efecte psihoactive. Produsele expuse la vânzare au fost ridicate pentru cercetări, fiind trimise Laboratorului de Analiză şi Profil a Drogurilor Constanţa. Analizele efectuate au pus în evidenţă atât droguri de mare risc (JWH - 073), cât şi droguri de risc (Ethcathinone) şi mai multe tipuri de substanţe psihoactive noi, cannabinoizi sintetici. Conform Europol, cannabinoizii sintetici, numiţi şi "designer cannabinoids", reprezintă un grup de substanţe care au asupra organismului efecte asemănătoare Tetrahidrocannabinolului (THC), principala substanţă psihotropă conţinută de cunoscuta plantă cannabis, respectiv efecte halucinogene, sedative şi depresive.
Pe 22 aprilie 2012, un echipaj al Poliţiei Municipiului Brăila, aflat în patrulare, i-a depistat pe terasa blocului 11 de pe Calea Galaţi pe doi tineri, Iulian Pangrate şi minorul D.D. În urma controlului corporal efectuat asupra lui Pangrate, poliţiştii au descoperit opt pliculeţe argintii sigilate cu etichetă neagră, cu inscripţia "MI Revolution - strong potpourri", pe care acesta le păstra într-un pachet de ţigări Kent. Pangrate mai avea la el o rolă de foiţă transparentă pentru rulat ţigarete cu "iarbă" şi un obiect metalic pentru lovire, cunoscut sub numele de "box".
Întrebat de unde are pliculeţele cu etnobotanice, suspectul a răspuns fără şovăire că le-a cumpărat de la magazinul I.I. "Ochiroşii Silviu Vasile" situat în Vărsătura. Analizele efectuate au scos în evidenţă existenţa aceloraşi substanţe interzise, categorisite drept droguri de mare risc: JWH - 122 şi JWH - 210.

Sex-Shop cu "afrodisiace" şi "produse pentru curăţat"

În ziua de 2 noiembrie 2012, precizează anchetatorii, poliţiştii SCCO Brăila au efectuat un control inopinat la magazinul sex-shop situat pe Calea Călăraşilor nr. 251 aparţinând "Bardaş Daniel Mihai - Întreprindere Individuală", existând indicii că acolo se comercializează şi alte produse destinate plăcerilor trupeşti, mai precis produse cu efecte psihoactive.
Oamenii legii au identificat nu mai puţin de 43 de plicuri de hârtie purtând inscripţia "Aphrodisiac Cupidon", 6 plicuri cu inscripţia "Purelove" şi 20 de plicuri cu inscripţia "Aphrodisiac Devil Head", comercializate cu preţuri cuprinse între 12 şi 25 de lei bucata, pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă. Probele trimise laboratorului de analize de la Constanţa au probat faptul că acestea conţineau substanţe psihoactive interzise de lege.
În aceeaşi zi, poliţiştii de la Crimă Organizată l-au percheziţionat corporal pe minorul A.G.Ş., identificând asupra acestuia un plic cu inscripţia "Aphrodisiac Devil Head", despre care a declarat că l-a cumpărat cu 15 lei de la magazinul sex-shop situat pe Calea Călăraşilor 251. Cum era de aşteptat, respectivul produs conţinea o substanţă psihoactivă înscrisă în tabelul drogurilor de mare risc.
Procurorii DIICOT Brăila precizează: "Constatându-se amploarea fenomenului, au fost declanşate investigaţii pentru a se stabili modalitatea în care aceste substanţe erau aduse în municipiu şi distribuite ulterior către consumatori. Din cercetările efectuate, a rezultat că substanţele respective erau puse la dispoziţie de către Andrei George. În activitatea de distribuţie era sprijinit de Cotigă Valentin Daniel şi Năstasă Bogdan. Cotigă a fost observat vânzând astfel de substanţe în zona centrală a municipiului Brăila".
Pentru comecializarea drogurilor, George Andrei îi determinase pe trei foşti angajaţi de-ai săi, spun achetatorii, să înfiinţeze pe numele lor trei întreprinderi individuale, aceştia îndeplinind doar rolul de titulari. Operaţiunile erau conduse şi executate efectiv de către şi sub coordonarea "boss-ului" George Andrei.
Astfel, în anul 2011, respectiv 2012, au fost înfiinţate I.I. "Podaru Marius Georgian", I.I. "Ochiroşii Silviu Vasile" şi I.I. "Bardaş Daniel Mihai". Prima firmă a fost desfiinţată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 194/2011 (care desfiinţa, practic, "magazinele de vise"), însă celelalte două au funcţionat şi în perioada în care operaţiunile cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive intrau sub incidenţa legii penale. I.I. "Podaru" a fost radiată la 1 iulie 2011, însă despre celelalte nu există menţiuni referitoare la radiere.
Deşi, la înfiinţarea lor, titularii au arătat că scopul real şi declarat al întreprinderilor a fost comercializarea de etnobotanice, s-a realizat "o acţiune de disimulare a acestui scop", în actele de înfiinţare fiind înscrise fie comerţul cu flori, seminţe, tutun (Podaru), fie plante, seminţe şi animale de companie (Ochiroşii), fie produse nealimentare, flori, seminţe, animale de companie, ceasuri şi bijuterii (Bardaş).
Procurorii DIICOT precizează că, în general, produsele psihotrope erau prezentate drept "afrodisiace" sau "produse pentru curăţat".

Peste 100 de tineri şi minori au ajuns la UPU datorită etnobotanicelor

Întrucât oamenii legii aveau informaţii că aprovizionarea celor trei magazine cu etnobotanice (de fapt, droguri) se efectua prin colete trimise printr-o societate de curierat, s-au solicitat relaţii, constatându-se că, în acea perioadă, prin "Urgent Curier" fuseseră livrate colete atât lui George Andrei, cât şi colaboratorilor acestuia, Silviu Vasile Ochiroşii şi Marius Georgian Podaru. Printre expeditori s-au aflat un anume "Drăgănescu Sergiu", precum şi o firmă din capitală, "IKF NET" Bucureşti.
Procurorii DIICOT au mers mai departe, efectuând verificări la camerele de gardă ale spitalelor brăilene, pentru a proba pericolul pe care l-a reprezentat şi îl reprezintă etnobotanicele.
"Întrucât existau informaţii că la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă tineri care acuză intoxicaţii cu produse etnobotanice - iar efectele acestor substanţe sunt similare cu ale drogurilor, în unele cazuri mai severe -, s-au solicitat, de la Spitalul Judeţean Brăila, relaţii privind persoanele care s-au prezentat la UPU în urma consumului de substanţe etnobotanice. Din analiza înscrisurilor medicale, rezultă că cei 105 pacienţi cărora li s-a acordat asistenţă medicală pentru intoxicaţie cu substanţe cu efecte psihoactive (în perioada 2011 - 2012, până la declanşarea anchetei - n.r.) sunt tineri care au necesitat uneori internare medicală", precizează procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila.
Pacienţii intervievaţi, unii dintre aceştia minori, au declarat că efectele ingerării produselor etnobotanice (care, de fapt, conţin droguri de mare risc) au fost: stări de anxietate, halucinaţii, probleme cardiace sau ale organelor interne, pierderi temporare de memorie, agitaţie psihomotorie, insomnie, dependenţă psihică, stări de vomă, leşin, moleşeală, ameţeală, alterarea stării de sănătate etc. Practic, consumatorilor de droguri le-a fost inhibat sistemul nervos central, creându-le totodată dependentă fizică sau psihică, având drept rezultat final alterarea iremediabilă a sănătăţii.
Procurorii DIICOT Brăila au probat faptul că persoana care dirija afacerea cu etnobotanice "din umbră" a fost George Andrei. Tot el se ocupa cu aprovizionarea, depozitarea şi vânzarea drogurilor şi a produselor psihoactive. Valentin Daniel Cotigă şi Bogdan Năstase, prietenii lui Andrei, se ocupau cu aprovizionarea magazinelor şi colectau banii rezultaţi, Silviu Vasile Ochiroşii administra magazinul din Vărsătura, iar Cătălin Florea, Ionuţ Zidaru şi Alexandru Sorin Chiriţă erau vânzători la două magazine unde se vindeau etnobotanicele.
Anchetatorii precizează că Bogdan Năstase şi Ionuţ Zidaru au recunoscut de la început săvârşirea faptelor şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu DIICOT, astfel că au scăpat de răspundere penală. În schimb, ceilalţi cinci inşi implicaţi au fost trimişi în judecată. George Andrei va fi judecat pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (în formă continuată), trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc, iar Chiriţă, Cotigă, Florea şi Ochiroşii pentru complicitate la infracţiunea de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Cercetările în dosarul "Vărsătura" au fost efectuate cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro