Mergi la conţinutul principal
“Aura 2010”, acuzaţii de competenţa Anticorupţiei

Afaceri cu bătrâni pe masa DNA

dosarul în care se aduc acuzaţii privind obţinerea ilegală de subvenţii de la stat, prin folosirea de documente false, la adresa organizaţiei aparţinând Aurei Udrea, a “zburat” brusc de la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila • nu s-a încheiat ancheta în acest dosar de amploare, ci procurorii au ajuns la concluzia că acuzaţiile aduse sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie • după cum ni s-a comunicat de la PT Brăila, la sfârşitul anului 2017, Dosarul Penal “Aura 2010” a fost declinat, spre competentă soluţionare, la DNA Galaţi • am încercat să obţinem date privind stadiul anchetei, însă procurorii anticorupţie ne-au transmis că dosarul este în lucru şi nu pot fi oferite, deocamdată, informaţii

 

Afacerea cu bătrâni derulată de organizaţia “Aura 2010” a ajuns la DNA. Procurorii anticorupţie au dat startul anchetei în acest dosar complex, în care se aduc acuzaţii grave asociaţiei ce îi aparţine Aurei Udrea, văduva  interlopului “Costel Frizerul”. Afacerea “Aura 2010” a fost dată peste cap, la data de 3 mai 2017, când poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de la investigaţii criminale, împreună cu specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au descins în 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, pe care “Aura” le are din municipiu. Două persoane erau bănuite de comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, fals şi abuz în serviciu, care au fost aduse la sediul IPJ pentru audieri. Era vorba despre reprezentantul Asociaţiei Aura 2010, Aura Udrea, şi Adrian Ritzinger, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila.

Am vrut să aflăm care este stadiul cercetărilor în această cauză, aşa că am solicitat informaţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Reprezentanţii IPJ  ne-au transmis însă că luna trecută ancheta poliţiştilor a fost finalizată, iar dosarul a fost trimis cu propunere legală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Urmând cursul documentelor, am solicitat detalii, mai departe, Parchetului. În urma solicitării transmise, am fost informaţi însă că dosarul nu mai e nici la Parchet. Şi asta pentru că faptele consemnate sunt de competenţa  procurorilor anticorupţie, aşa că dosarul a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. “Vă comunicăm faptul că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a fost identificat dosarul penal 1388/P/2015 privind Asociaţia «Aura 2010» ş.a., care a fost reunit, la data de 29.09.2017 la dosarul penal nr. 1297/P/2017. Acesta din urmă a fost declinat, cu aceeaşi dată, spre competentă soluţionare, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi”, se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Lucru confirmat şi de reprezentanţii DNA: “Dosarul menţionat în cererea dvs. este în lucru pe rolul DNA- Serviciul teritorial Galaţi. În acest moment, alte informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”. 

 

Afaceri dubioase cu banii obţinuţi pentru îngrijirea bătrânilor

În luna mai 2017, timp de mai multe zile, centrele de îngrijire pe care organizaţia “Aura 2010”  le administra în Brăila au fost ţinta unor verificări amănunţite ale procurorilor, poliţiştilor de la criminalitate economică, inspectorilor de muncă şi celor de la Sănătate Publică. Şi o echipă de control de la Ministerul Muncii a venit special la Brăila, pentru verificări la Asociaţia Aura 2010. În ziua de 3 mai, poliţiştii brăileni au efectuat mai multe percheziţii, la toate centrele de îngrijire ale asociaţiei, inclusiv la domiciliul mai multor persoane implicate în afacerea “Aura 2010”. Acuzaţiile în dosar sunt de obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, organizaţia ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat folosindu-se de documente fictive. Mai mult, spun aceleaşi surse, în acest demers, Asociaţia ar fi beneficiat şi de sprijinul unui angajat al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila. În subsidiar, controalele au vizat şi descoperirea cazurilor de muncă la negru în centrele de îngrijire, mascate sub umbrela voluntariatului. În urma percheziţiilor efectuate, două persoane au fost aduse pe bază de mandat la audieri, fiind vorba despre reprezentantul Asociaţiei Aura 2010, Aura Udrea, şi Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila.  “La data de 3 mai (n.r. - 2017), poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de la investigaţii criminale şi arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Brăila au descins la 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, din municipiu. Două persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu, vor fi aduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila pentru audieri. Cercetările sunt efectuate sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila”, se arăta într-un comunicat al IPJ Brăila.

S-au pus în aplicare 10 mandate de aducere, în vederea probării activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de obţinere ilegală de fonduri. Din probatoriul administrat a rezultat că: “în perioada 2013 - 2016, asociaţia în numele unor centre de îngrijire persoane vârstnice ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat, care trebuiau să fie utilizate în exclusivitate pentru serviciile de asistenţă socială. Aceasta ar fi obţinut fondurile respective folosindu-se de documente fictive, dar şi de sprijinul unui angajat al unei instituţii publice din domeniu. Pe lângă cele 2 mandate de aducere puse în aplicare iniţial, pe parcursul cercetărilor, au mai fost emise şi puse în executare alte 8 mandate. De asemenea, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”.

În afară de acuzaţiile pe parte de infracţionalitate economică, ar mai fi fost un aspect asupra căruia organele de control şi-au îndreptat atenţia: evaziunea fiscală prin muncă la negru. Asociaţia Aura 2010 lucra cu mai mulţi voluntari, iar suspiciunea era aceea că, deşi, oficial, oamenii respectivi ar presta muncă voluntară, în realitate ar fi fost plătiţi la negru pentru activitatea prestată în centrele respective. De altfel, din echipa de control au făcut parte şi doi inspectori de muncă din partea ITM Brăila care au fost în verificări la “Casa Speranţei” de pe şoseaua Dig Brăila - Galaţi. S-au luat tuturor lucrătorilor declaraţii şi, suprinzător, o parte dintre voluntari au recunoscut că, de fapt, erau plătiţi, evident la negru, pentru munca prestată în centrul respectiv.

Legat de acuzaţiile pivind voluntarii plătiţi la negru, Aura Udrea a negat vehement.

În cadrul Asociaţiei Aura 2010 funcţionează mai multe centre private rezidenţiale care acordă servicii de îngrijire şi asistenţă inclusiv persoanelor vârstnice încadrate în grad de handicap, cu o capacitate toală de circa 400 de locuri. Cele mai multe, 135, erau disponibile în cadrul centrului de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu handicap “Căminul Speranţei” situat la ieşire din oraş pe şoseaua Dig Brăila - Galaţi. În 2016, Asociaţia a deschis pe strada Mircea cel Mare din cartierul Brăiliţa şi un restaurant “Peştişorul de aur”.

 

“Aura 2010” şi-a pierdut acreditarea şi unele spaţii

Asociaţia „Aura 2010” a rămas fără acreditare în urma controlului efectuat, în luna aprilie 2017, de către o echipă de control de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Cei de la Bucureşti au constatat că erau spaţii de cazare inadecvate, personal insuficient, lipseau sălile de mese, nu exista o evidenţă a medicaţiei administrate bolnavilor etc.

Mai mult, în toamna anului trecut, Asociaţia “Aura 2010” a pierdut un spaţiu în care funcţiona un cămin de bătrâni, din cauza datoriilor acumulate către Primăria Municipiului Brăila. Este vorba despre clădirea de pe Calea Galaţi, nr. 130, acolo unde a fost cândva Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8. Clădirea i-a fost încredinţată direct Asociaţiei “Aura 2010”, în octombrie 2014, pe o perioadă de 10 ani, fiindu-i impuse mai multe condiţii. Organizaţia nu a achitat chiria pentru spaţiul respectiv timp de mai multe luni consecutiv, iar contractul s-a reziliat.

Anterior, Primăria Brăila a mai reziliat un contract încheiat cu Asociaţia “Aura 2010”, pentru un imobil situat pe Şoseaua Baldovineşti. Numai că în acest caz, cererea de reziliere a venit din partea reprezentanţilor asociaţiei, care au motivat că nu pot obţine toate avizele necesare funcţionării unui cămin, în termenul stabilit în contractul de închiriere încheiat în 2016.

În plus, ANAF a scos la licitaţie o parte din parcul auto al “Aura 2010”, prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila, fiind vorba despre un autoturism, un microbuz şi un autocar.

Rămâne de văzut acum cât va dura ancheta procurorilor anticorupţie şi ce măsuri se vor lua faţă de persoanele acuzate în acest dosar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro