Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Afaceri împuţite la Primăria Viziru

• peste 200.000 lei, atât are de plătit Primăria Viziru unei case de avocatură din capitală pentru un contract de asistenţă juridică • nu ştim ce procese importante are primăria acestei comune pe rol sau la ce se aşteaptă primarul liberal Victor Doagă, cert e că această colaborare se întinde pe o perioadă de 2 ani • culmea, unul dintre asociaţii casei de avocatură este chiar cumnatul fostului senator PNL Brăila Cătălin Boboc

 

Zilele trecute, la redacţia ziarului nostru a sosit un plic ce conţinea documente despre nişte tranzacţii dintre Primăria Viziru, condusă de liberalul Victor Doagă şi o firmă de avocatură din Bucureşti - Călinescu & Asociaţii. La prima vedere nimic spectaculos, dacă ne gândim că şi alte instituţii publice au apelat la servicii externe de avocatură pentru nişte speţe care chiar reprezentau riscuri financiare majore. Când însă am analizat contractele de asistenţă juridică, am văzut sumele şi am aflat şi cu cine se-nrudeşte Călinescu, lucrurile au căpătat o întorsătură urâtă. Pute de la o poştă a afacere pe bani publici ca de la liberal la liberal, între primarul Victor Doagă şi ex-senatorul Cătălin Boboc.

 

Asistenţă juridică de 2 miliarde lei vechi, la nivelul unei comune

 

Plicul primit la redacţie conţine două contracte de asistenţă juridică cu numerele 725 respectiv 726, încheiate în aceeaşi zi, 28.01.2019, între SPRL Călinescu&Asociaţii şi Victor Doagă, reprezentant legal al UAT Viziru. Contractul 725/28.01.2019 prevede la obiect “Asistare şi reprezentare juridică pentru orice probleme juridice de orice natură pe o perioadă de 2 ani. Consultanţă juridică”. Care-i valoarea? Ei bine, pentru aceste servicii la grămadă, generale şi necuantificabile, Primăria lui Doagă s-a angajat să achite suma de 94.000 lei plus TVA, în total 111.860 lei, conform facturii emise tot pe 28 ianuarie. Buuuuuun!

Obiectul celui de-al doilea contract, 726, încheiat în aceeaşi zi, prevede “Asistarea juridică şi reprezentarea pentru recuperarea unui posibil prejudiciu adus Primăriei Viziru, redactare....apoi scrisul devine indescifrabil... Consultanţă juridică pe speţă”. Pentru aceste servicii care nu fac referire la niciun dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată - apropo de acel “posibil” prejudiciu,  Primăria lui Doagă s-a angajat să plătească 88.000 lei plus TVA, în total 104.720 lei, conform facturii emise în aceeaşi zi. Culmea, deşi firma de avocatură are grijă să stipuleze în contract că “Se garantează prestaţia, nu şi rezultatul”, primarul Victor Doagă se şi grăbeşte să achite factura pe 14.02.2019, intervenind la Trezoreria Însurăţei, deşi bugetul pe anul 2019 nu era finalizat.

 

Despre SPRL Călinescu & Asociaţii

 

Potrivit site-ului www.baroul-bucuresti.ro, SPRL Călinescu & Asociaţii, are sediul în Sectorul 6, Bucureşti şi are doi avocaţi asociaţi. Este vorba despre cumnatul fostului senator PNL Cătălin Boboc, Răzvan-Paul Călinescu şi Alexandru-Mihnea Dumitrache. Călinescu a intrat în Baroul Bucureşti pe 15 septembrie 2000. Potrivit site-ului amintit, acesta este specializat în: drept comercial, drept administrativ, drept bancar, drept civil, drept fiscal, drept penal, dreptul familiei şi

dreptul muncii.

 

“Aburelile” primarului

 

Ce zice primarul Victor Doagă despre această “investiţie” la început de an? “S-a depistat o problemă cu o firmă cu care am avut contract de mentenanţă. I-am găsit cu nişte probleme care nu îmi convin. Am înştiinţat avocatul, aceştia au nişte paşi de făcut acum. Ambele contracte sunt pe aceeaşi chestiune. La unul am dat banii pe loc şi la altul în doi ani de zile se dau banii. Dar vă spun că procesul poate să ţină şi cinci ani”. Întrebat cu ce se ocupă firma de mentenanţă la care a făcut referire, primarul a evitat să dea un răspuns concret. “Păi, cu calculatoare, cu camere de luat vederi. Cu mai multe. Firma asta aici am găsit-o. Contractul e făcut mai demult. De prin 2014 - 2015, de alţi primari. Au făcut contract cu firma asta”. Cât despre alegerea firmei de avocatură: “Păi, contractul cu avocatul anul acesta a fost făcut. Dacă lumea nu are ce face (n.r.  - despre sesizare)... Deocamdată dacă e ceva, vedem. Pentru că cel care va fi găsit vinovat va plăti şi avocatul (n.r. - referire la firma de mentenanţă). Depinde de decizia instanţei. La această casă de avocatură am ajuns prin alte persoane. Dar nu vă pot spune cine. Nu pot spune nimic. Gata. V-am zis. Asta e. Nici nu l-am cunoscut. Alte persoane care ţineau evidenţele mi l-au recomandat. Habar nu am avut”. Problema este că nu rezultă de nicăieri că ar fi vorba de vreun proces pe la vreo instanţă şi nici despre ce prejudiciu a fost vorba din partea firmei de mentenanţă - fără nume - care să justifice atăta bănet la nişte avocaţi din Bucureşti. “Păi, au ce face. Au experţi contabili în banii aceştia. Fac calcule. Le-am dat toate dosarele de la Primărie, le verifică. Deocamdată pe problema asta nu pot discuta decât prin avocat. Erau nişte sume mari şi de aceea am apelat la firma de avocatură. Dar nu pot să vă spun mai multe. Nu pot să vă spun nimic”. Întrebat dacă firma de avocatură este a cumnatului fostului senator Cătălin Boboc, Doagă a precizat că nu ştie. “Nu ştiu. Eu nu am ştiut nimic. Mie mi l-a recomandat cineva. Dar eu nu am ştiut”

 

Ce zice Boboc

 

“Nu am nicio treabă. Nu am nicio legătură. Întrebaţi-l pe el, că nu ştiu. Nu ştiu subiectul, nu ştiu nimic. Chiar nu ştiu. Nu e treaba mea şi nu mă interesează. Foarte clar! Scurt şi la obiect. Nici nu e treaba mea, nici nu mă interesează, nici nu vreau să ştiu. Să facă fiecare ce vrea, ce crede şi ce poate. Nu mă interesează pe mine”, ne-a declarat Cătălin Boboc.

Întrebat cum i se pare că s-a făcut achiziţie directă şi nu o licitaţie publică, fostul senator a evitat să dea un răspuns.”Nu ştiu despre ce e vorba acolo şi atunci nu pot să mă pronunţ. Repet. Nu mă interesează subiectul. Dacă habar nu am despre subiect, ce să comentez? Nu e treaba mea. Pur şi simplu. Am alte procupări acum mult mai importante”. Liberalul a ţinut să adauge că “Dacă m-aţi întrebat cumva suspectându-mă de vreo combinaţie, nu fac nicio combinaţie. Nici n-am făcut şi nici nu o să fac în viaţa mea. Nu mă bag şi nu o să fac vreodată aşa ceva. Aşa cum atâţia ani am stat liniştit şi niciodată nu apărut nimic despre mine că aş fi băgat în prostii, aşa o să fie toată viaţa de acum încolo. Şi dacă fac şi dacă nu fac politică”. La insistenţele reporterului cu privire la modul în care o firmă de avocatură, taman a cumnatului său, a ajuns la Primăria Viziru, condusă taman de un liberal, fostul senator Boboc ne-a declarat: “Nu am nicio legătură, nu l-am dus eu acolo. Nu mă ocup nici de unul, nici de celălalt, ei se ocupă şi ştiu ce fac fiecare între ei. În ce fel a ajuns acolo, am o bănuială, dar nu e treaba mea. Nici nu mă interesează şi nici nu vreau să aud”.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii