Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Afacerea măştilor de protecţie. Preţurile au crescut de la 8 bani la 4,6 lei fără TVA bucata, pentru spitale

• Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a cheltuit de la 1 ianuarie şi până în prezent de patru ori mai mult pe materiale sanitare de protecţie, comparativ cu întregul an 2019 • se pare că preţul măştilor de protecţie este cel care a dat peste cap bugetul, deoarece acesta a crescut de la 8 bani la 4,6 lei fără TVA, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus

 

În timp ce panica se extinde în lume, în contextul infectării cu coronavirus, unii au simţit potenţialul îmbogăţirii de pe urma virusului. Aşa se face că o mască de protecţie era achiziţionată de spitale, în 2019, cu 0,08 lei fără TVA, iar acum aceeaşi bucată de material a ajuns să coste 4,6 lei fără TVA! Or, cel puţin Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila trebuie să aibă stocuri de sute de mii, mai ales pe timpul pandemiei actuale.

Aşa se face că, în primele două luni şi jumătate ale acestui an, Spitalul Judeţean Brăila a cheltuit pe echipamente de protecţie, măşti, mănuşi, ochelari de protecţie, bonete şi botoşi de 4 (!) ori mai mult decât în tot anul 2019! Din această sumă, am putea scădea totuşi echipamentele de protecţie ce nu erau achiziţionate în cantităţi mari, însă valoarea celor cumpărate acum se ridică la doar 14.100 lei, astfel că nu înclină foarte mult balanţa. Problema a apărut în cazul măştilor de protecţie. De exemplu, în cazul măştilor simple, spitalul a cheltuit 13.700 lei pe tot parcursul anului trecut, în timp ce acum, din ianuarie şi până în prezent, suma se ridică la 17.300 lei.

Toate datele acestea ne-au fost furnizate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Managerul Delia Râşnoveanu atrage atenţia că există riscul ca achiziţiile pentru celelalte produse să fie afectate până la finele anului, dacă nu primesc ajutor financiar din partea altor autorităţi (Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean etc.).
Categorie articol: 

Comentarii