Mergi la conţinutul principal

Afacerea Aura 2010: Cum se “papă” banii pentru îngrijirea bătrânilor

• organizaţia aparţinând Aurei Udrea, văduva lui “Costel Frizeru”, a fost ieri minuţios controlată de mai multe instituţii • toate cele 8 centre ale asociaţiei au fost ieri percheziţionate • acuzaţiile aduse: Aura 2010 ar fi obţinut ilegal subvenţii de la stat, folosindu-se de documente false • în acest demers, ar fi fost sprijinită şi de un angajat al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila • mandate de aducere pe numele Aurei Udrea şi al directorului AJPIS Brăila, Adrian Ritzinger • Aura 2010 a beneficiat în 2016 de subvenţii şi de la bugetul local • Udrea respinge toate acuzaţiile  •dosarul este unul răsunător pentru poliţiştii şi procurorii brăileni 

 

Controale încrucişate şi concertate ale instituţiilor statului la Asociaţia Aura 2010. De mai multe zile, centrele de îngrijire pe care organizaţia le administrează în Brăila sunt ţinta unor verificări amănunţite ale procurorilor, poliţiştilor de la criminalitate economică, inspectorilor de muncă şi celor de la Sănătate Publică, într-o acţiune fără precedent în domeniul serviciilor sociale la nivel local. De altfel, pe finalul săptămânii trecute o echipă de control de la Ministerul Muncii a venit special la Brăila, pentru verificări la Asociaţia Aura 2010. Ieri au fost mai multe percheziţii derulate de poliţiştii brăileni la toate centrele de îngrijire ale asociaţiei, inclusiv la domiciliul mai multor persoane implicate în afacerea Aura 2010. Acuzaţiile în dosar sunt de obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Mai precis, potrivit procurorilor, organizaţia ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat folosindu-se de documente fictive. Mai mult, spun aceleaşi surse, în acest demers, Asociaţia ar fi beneficiat şi de sprijinul unui angajat al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila. În subsidiar, controalele au vizat şi descoperirea cazurilor de muncă la negru în centrele de îngrijire, mascate sub umbrela voluntariatului. Una peste alta, ieri, două persoane au fost aduse pe bază de mandat la audieri: reprezentantul Asociaţiei Aura 2010, Aura Udrea, văduva lui “Costel Frizeru”, “mentorul” lumii interlope brăilene, şi Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila.   

 

Subvenţii de la stat obţinute ilegal, pe bază de documente false

Percheziţii la centrele de îngrijire a bătrânilor aparţinând Asociaţiei Aura 2010. Poliţiştii brăileni, sub coordonarea procurorului de caz, au descins în toate cele 8 locaţii ale ONG-ului şi au pus în aplicare mandate de aducere, în vederea probării activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de deturnare de fonduri.

“La data de 3 mai a.c., poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de la investigaţii criminale şi arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Brăila au descins la 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, din municipiu. Două persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu, vor fi aduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila pentru audieri. Cercetările sunt efectuate sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila”, se arată într-un comunicat al IPJ Brăila, emis ieri, în jurul orei 13.00. Câteva ore mai târziu, instituţia a revenit cu o completare în care se precizează că “Poliţiştii brăileni, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 13 percheziţii şi au pus în aplicare 10 mandate de aducere, în vederea probării activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de obţinere ilegală de fonduri. Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 2013 - 2016, asociaţia în numele unor centre de îngrijire persoane vârstnice ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat, care trebuiau să fie utilizate în exclusivitate pentru serviciile de asistenţă socială. Aceasta ar fi obţinut fondurile respective folosindu-se de documente fictive, dar şi de sprijinul unui angajat al unei instituţii publice din domeniu. Pe lângă cele 2 mandate de aducere puse în aplicare iniţial, pe parcursul cercetărilor, au mai fost emise şi puse în executare alte 8 mandate. De asemenea, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”.

 

Adrian Ritzinger: “Da, controlul este de la Ministerul Muncii”

Reporterii “Obiectiv” au reuşit să discute înainte de a fi dus la audieri cu directorul AJPIS Brăila, Adrian Ritzinger, care a explicat pe scurt că i-au fost cerute actele instituţiei privind plata subvenţiilor de la stat către Asociaţia Aura 2010. A completat, de asemenea, că aceeaşi temă a avut-o şi un control din partea Ministerului Muncii, demarat săptămâna trecută, pe final de aprilie. “Este o acţiune în desfăşurare. Controlul urmăreşte modul în care s-au acordat subvenţiile pentru beneficiarii aflaţi în aceste centre de îngrijire. Dar e un control în care efectiv, ordonatorul de credit practic a venit şi a ridicat tot ce înseamnă acte contabile care au stat la baza plăţii subvenţiilor respective şi care era normal să le controleze. Da, controlul este de la Ministerul Muncii. Ei au ridicat documentele, au verificat şi aşteptăm raportul, după aceea vedem. Noi le-am pus la dispoziţie toate documentele. Deocamdată, aşteptăm şi noi să vedem raportul, până atunci nu vă pot oferi mai multe detalii. Nu scrie în ordinul respectiv motivul controlului, scrie că este o sesizare şi trebuie verificată de către organele de specialitate”, ne-a declarat, ieri, Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila.

Contactaţi de reporterii noştri, reprezentanţii ITM Brăila şi DSP Brăila au explicat că nu pot da nici un fel de detalii referitor la percheziţiile de ieri, cu precizarea că “Nu este acţiunea noastră, noi doar participăm”, după cum ne-au spus Dănuţ Petrescu, directorul DSP Brăila şi Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.

 

O parte dintre “voluntarii” de la Casa Speranţei au recunoscut că erau plătiţi la negru

Surse din interiorul anchetei au declarat pentru “Obiectiv Vocea Brăilei” că percheziţiile au avut loc la toate cele 8 centre aparţinând Asociaţiei Aura 2010, la domiciliul mai multor persoane implicate în dosar, inclusiv acasă la reprezentanta organizaţiei, Aura Udrea, precum şi la sediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila. Conform informaţiilor pe surse, în afară de acuzaţiile pe parte de infracţionalitate economică, ar mai fi fost un aspect asupra căruia organele de control şi-au îndreptat atenţia: evaziunea fiscală prin muncă la negru. Asociaţia Aura 2010 lucrează cu mai mulţi voluntari, iar suspiciunea ar fi aceea că deşi, oficial, oamenii respectivi ar presta muncă voluntară, în realitate ar fi plătiţi la negru pentru activitatea prestată în centrele respective. De altfel, din echipa de control au făcut parte şi doi inspectori de muncă din partea ITM Brăila care au fost în verificări la “Casa Speranţei” de pe Şoseaua Dig Brăila - Galaţi. Acolo au luat declaraţii, în prezenţa poliţiştilor, tuturor persoanelor din staff-ul stabilimentului cu privire la natura relaţiilor de muncă pe care le au cu asociaţia. Nu mică le-a fost mirarea inspectorilor când o parte dintre voluntari au recunoscut că, de fapt, erau plătiţi, evident la negru, pentru munca prestată în centrul respectiv. De altfel, existau de mai multă vreme suspiciuni în ce priveşte aplicarea acestei tactici de către organizaţie: oficial, în acte muncitorii erau încadraţi drept voluntari, dar în realitate erau remuneraţi pentru activitatea depusă, aşadar o formă de muncă la negru. Acum, după ce o parte dintre “voluntari” au recunoscut că sunt plătiţi la negru, ITM Brăila va extinde automat verificările la toate centrele aparţinând organizaţiei.

 

Aura Udrea respinge acuzaţiile privind munca la negru

La scurt timp după ce cotidianul nostru a publicat în ediţia online ştirea legată de percheziţiile la Asociaţia “Aura 2010”, reprezentanta organizaţiei, Aura Udrea l-a contactat pe unul dintre reporterii noştri dorind să-şi expună punctul de vedere cu privire la evenimentele de ieri. Udrea a confirmat că au fost controale la toate cele opt centre şi la AJPIS Brăila, verificări care au vizat subvenţiile primite de la stat. Aceasta a spus că au fost ridicate mai multe documente şi că urmează să dea declaraţii la Poliţie.

Legat de acuzaţiile pivind voluntarii plătiţi la negru, Aura Udrea a negat vehement: “Nu este adevărat! Într-adevăr, lucrez cu mulţi voluntari dar dacă astăzi vine un nou voluntar eu nu pot să îi fac contract de muncă începând de astăzi pentru că acea persoană trebuie să se poată acomoda cu bătrânii, cu condiţiile, să aibă grijă de bătrâni şi de asta nu le-a făcut contract de muncă. Toţi de acolo sunt voluntari şi nu sunt plătiţi”.

În timpul convorbirii telefonice, Udrea l-a invitat pe reporterul nostru la o discuţie faţă în faţă, la sediul Căminului “Sf. Elena” de pe str. Panait Istrati nr. 24. O echipă “Obiectiv” a mers la locul de întâlnire însă, când a ajuns, Aura Udrea nu a mai fost de găsit şi nici nu a mai răspuns la telefon, cel mai probabil, aceasta intrând la audieri.

Colegii noştri au reuşit să ia legătura cu fiica acesteia care a confirmat că au fost percheziţii la mai multe centre, că echipele de control au stat de vorbă inclusiv cu bătrânii internaţi şi au cerut copii ale documentelor organizaţiei. “Nu ştiu care sunt acuzaţiile care ni se aduc. Absolut toată administrarea centrelor se face pe baza normelor legale în vigoare”, a sublinat sursa citată.

 

Aura 2010, excedent pe 2015 de peste 1 milion de lei

În cadrul Asociaţiei Aura 2010, înfiinţată în anul 2010, funcţionează 8 centre private rezidenţiale care acordă servicii de îngrijire şi asistenţă inclusiv persoanelor vârstnice încadrate în grad de handicap, cu o capacitate toală de circa 400 de locuri, cele mai multe, 135, fiind disponibile în cadrul centrului de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu handicap “Căminul Speranţei” situat la ieşire din oraş pe Şoseaua Dig Brăila - Galaţi. Anul trecut, în luna mai, asociaţia a deschis pe strada Mircea cel Mare, din cartierul Brăiliţa, şi un restaurant “Peştişorul de aur”, eveniment la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Potrivit datelor de bilanţ aferente celui mai recent an de raportare - 2015, organizaţia a înregistrat în perioada analizată venituri totale de 5,68 milioane lei, cheltuieli totale de 4,61 milioane lei şi un excedent 1,07 milioane lei. 

De adăugat că Aura 2010 a beneficiat de subvenţii nu numai din partea bugetului de stat pentru serviciile sociale furnizate persoanelor cazate în centrele organizaţiei. Reporterii “Obiectiv” au aflat că asociaţia a solicitat şi beneficiat, pe parcursul anului trecut, de subvenţii inclusiv din partea Primăriei Brăila în cuantum de peste 23.000 lei.

Potrivit Registrului Comerţului, pe numele Aurei Udrea, văduva lui “Costel Frizerul”, una dintre figurile “emblematice” ale lumii interlope brăilene, figurează existenţa a două societăţi comerciale: “Salon la Flory” - în procedură de faliment şi “Elinsan” SRL - radiată. De precizat că la aceasta din urmă Udrea a fost parteneră de afaceri cu fosta soţie a lui Titi Sgîrcitu, Liliana Valentina, implicată alături de fostul soţ în scandalul “Dosarul Ahmeya”. Liliana a suspendat în iunie 2009 activitatea firmei de construcţii “Elinsan”, la puţin timp după ce o preluase, alături de Aura Udrea. Ulterior, firma a intrat în faliment şi a fost radiată în luna mai 2016. Aura Udrea este cunoscută în Brăila drept „văduva lui Costel Frizeru”, unul din cei mai respectaţi interlopi, Costache Golea, pe numele său real. Acesta a murit în martie 2007, la 53 de ani, iar la înmormântarea sau au venit reprezentanţi ai tuturor clanurilor interlope din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro