Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Pubela»

Mega-contractul de peste 5 milioane de euro, fără TVA, privind achiziţia a circa 192.000 de pubele din municipiu şi judeţ a ajuns la clientela de partid a fostului şef de judeţ Gheorghe Bunea Stancu. SC "Iridex Group Plastic" SRL, aparţinând fostului senator conservator Corneliu Pascu, un apropiat al lui Dan Voiculescu, precum şi al deputatului PSD, Sebastian Ghiţă, a câştigat, ca singur ofertant înscris, licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Brăila. De altfel, grupul de firme condus de Pascu este principalul beneficiar şi al contractelor scoase anul trecut pe SEAP de către CJ Brăila, când Bunea Stancu încă mai era la butoane, în valoare de nu mai puţin de 6,2 milioane euro, fără TVA, respectiv: proiectul privind închiderea depozitului de gunoi de la Ianca şi construirea altuia nou-nouţ, iar al doilea, privind realizarea unei staţii de transfer a gunoiului la Însurăţei. Acum, mai nou, dacă punem la socoteală şi contractul cu pubelele, rezultă că "Iridex" are în derulare trei contracte cu autoritatea judeţeană, având o valoare cumulată de circa 11,5 milioane euro, fără TVA! Toate aceste contracte ajunse la grupul păstorit de Pascu fac parte dintr-un amplu proiect de suflet al lui Stancu, gândit şi lansat în mandatul acestuia: Managementul Integrat al Deşeurilor în Judeţul Brăila, cu o valoare totală de peste 26 milioane de euro. Aşadar "Iridex" a prins o halcă generoasă din acest proiect, undeva la circa 44%. Dar nu este singurul bec roşu aprins în acest proiect pentru că, după cum "Obiectiv" a semnalat public încă din aprilie, firma "Teloxim" aparţinând "regelui asfaltului", Theodor Berna, atenţie! implicată într-un dosar baban de evaziune fiscală, a reuşit performanţa să prindă şi ea o bucăţică de contract de la CJ Brăila.

"Iridex", sponsor al partidelor fostului USL

Aproape jumătate din banii pe proiectul cu managementul integrat al deşeurilor în judeţul nostru, finanţat inclusiv cu fonduri comunitare, au ajuns în portofoliul grupului de firme "Iridex", aparţinând ex-senatorului PC Corneliu Pascu. Din doar 3 licitaţii, "Iridex" a aspirat cam 44% din total fonduri: 23,27 milioane lei, fără TVA din investiţia de la Ianca (închiderea vechiului depozit de gunoi şi construirea altuia nou aflat în standardele de mediu), 4,4 milioane lei, fără TVA, din proiectul cu realizarea staţiei de transfer deşeuri de la Însurăţei şi, în fine, cel mai "gras", achiziţia de pubele pentru toate localităţile din judeţ, inclusiv municipiul, însemnând un efort de 23,9 milioane lei, fără TVA. O însumare ne arată că grupul şi-a atras de la Brăila nu mai puţin de 51,5 milioane lei, fără TVA, echivalentul a peste 11 milioane euro.
Succesul de la Brăila al grupului "Iridex" a atras atenţia şi presei centrale care arăta într-o anchetă publicată anul trecut, imediat după arestarea fostului şef al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, că nu este tocmai întâmplătoare câştigarea contractelor de la Ianca şi Însurăţei în valoare cumulată de circa 7,79 milioane euro, cu tot cu TVA. Asta, prin prisma încrengăturii de interese care leagă sfera politicului de afacerile companiei private. "Înfiinţat imediat după Revoluţie, Iridex Group e proprietatea milionarului Corneliu Pascu, un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008. De-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, în urma biznisurilor cu Senatul României, Portul Constanţa, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), CJ Bistriţa, CJ Giurgiu, primăria generală a Capitalei, dar şi cele din Bacău, Costineşti, Buşteni, Medgidia etc. În 2012, o licitaţie dubioasă în Giurgiu a expediat afacerile lui Corneliu Pascu în vizorul DNA, după ce, nu cu mult timp înainte, Coaliţia pentru un Parlament Curat atrăsese atenţia asupra datoriilor enorme pe care senatorul le avea la bugetul de stat. (...) De-a lungul timpului, Corneliu Pascu a fost asociat de presă de nenumărate ori cu Dan Voiculescu, fiind considerat „pion de vârf al reţelei Voiculescu". Clădirea în care funcţionează Iridex Group a găzduit şi redacţiile unor publicaţii patronate de Dan Voiculescu. (...) Rapoarte anterioare de donaţii ale partidelor consacră Iridex Construcţii drept sponsor oficial al partidelor care au făcut parte din USL".
În ce priveşte contractele încheiate anul trecut cu CJ Brăila de către "Iridex", aceleaşi surse arată că grupul este pe primul loc din punct de vedere al contravalorii lucrărilor câştigate la licitaţii, în rândul colaboratorilor autorităţii judeţene: 7,79 milioane euro, inclusiv TVA. Pe locul II, cu aproape 1,5 milioane euro, apare "Cricons" SRL - una dintre firmele proprietatea familiei miliardarilor gălăţeni Stăncic, iar pe locul III cu 0,12 milioane euro figurează "Building Olm" SRL. În mod surprinzător, după ce în anii din urmă a fost vedeta incontestabilă a achiziţiilor publice de la CJ Brăila dar şi primăria municipiului, "Tancrad" (aparţinând aceleiaşi familii Stăncic) s-a clasat anul trecut abia pe locul VII, cu puţin peste 10.000 euro, inclusiv TVA.

"Grădinariu Import Export" e vioara întâi la Cluj într-un proiect similar privind managementul deşeurilor

Revenind la contractul pentru pubele atribuit recent de CJ Brăila, alături de "Iridex Group Plastic", ca asociat figurează şi o societate din capitală. Mai precis, contractul de circa 24 milioane de lei pentru livrarea celor aproximativ 192.000 de recipienţi de colectare a fost câştigat de asocierea formată din "Iridex Group Plastic" SRL - ca lider şi "Grădinariu Import Export" SRL - asociat. De asemenea, acesta din urmă a câştigat şi lotul 2 la acelaşi contract, cu o valoare însă mult mai mică, de circa 1,4 milioane lei, fără TVA, privind achiziţia a 2 camioane pentru transportul de deşeuri periculoase.
Aflată în proprietatea familiei Grădinariu, despre firma "Grădinariu Import Export" SRL presa centrală spune că se află în primii 90 de clienţi ai statului, rezultaţi din contractele locale, cu afaceri de 2,55 milioane de euro încheiate numai în 2014 cu primăriile şi Consiliile Judeţene din ţară. "Grădinariu Import Export" este o companie specializată în importul de echipamente destinate serviciilor de salubrizare, dar la fel ca şi la Brăila, este furnizor al recipienţilor de colectare a gunoiului la Cluj, în cadrul unui program similar de management integrat al deşeurilor. De menţionat că, în 2008, compania figura cu o contribuţie de 10.000 lei pe lista sponsorilor PSD Constanţa. Iar asta explică multe, nu-i aşa?
Reamintim că lista de cumpărături a CJ Brăila a cuprins 2 camioane având o capacitate de 30 mc, pentru transportul de deşeuri periculoase, plus aproape 192.000 de recipienţi de colectare a gunoiului: 9.620 de recipienţi cu o capacitate de 1.100 litri; 41.008 unităţi de compostare individuală având capacitatea de minim 220 litri; 90.172 euro-pubele de 120 litri; 7.277 euro-pubele de 240 litri; 41.008 euro-pubele de 60 litri; 2.808 coşuri de gunoi pentru deşeuri stradale (capacitate de 50 litri) şi 3 containere cu capacitatea de 18 mc pentru colectarea deşeurilor verzi.

Şi "Teloxim" a prins un oscior de ros la Brăila

Finanţarea acestor achiziţii este asigurată în cadrul programului POS Mediu accesat de CJ Brăila cu scopul implementării unui proiect intitulat "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila". Proiectul include colectarea selectivă a deşeurilor, achiziţionarea de autovehicule pentru colectare, dar şi realizarea, printre altele, a unei staţii de transfer la Însurăţei şi a două staţii de sortare la Vădeni şi Ianca, plus o staţie de tratare mecano-biologică la Vădeni. De asemenea, la Ianca se va construi un depozit nou de deşeuri, cu o capacitate de 72.000 tone.
Odată cu intrarea în funcţiune a Sistemului de management integrat al deşeurilor, judeţul Brăila va fi împărţit pe trei zone, cu precizarea că municipiul este prins în Zona 1 alături de comunele din zona periurbană plus IMB-ul.
Pentru Staţia de sortare şi noul depozit ecologic de la Ianca, investiţia se ridică la 23,2 milioane de lei, fără TVA. Termenul de realizare este luna februarie 2016, iar construcţia va fi făcută de asocierea de firme "Iridex Construcţii" SRL, "Hidroconstrucţia" SA şi "Argif Proiect" SRL.
Staţia de transfer de la Însurăţei va costa 4,4 milioane de lei, fără TVA, iar constructor este "Iridex Group Construcţii" SRL, termenul de finalizare fiind luna octombrie 2015.
În ceea ce priveşte Staţia de Sortare şi Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni, aceasta necesită o investiţie de 25,2 milioane de lei, fără TVA, fiind atribuită contractorului format din asocierea SC "Efacec Central Europe Limited" SRL, SC "Efacec Engenharia e Sistemas" SA, SC "Teloxim Con" SRL. Termenul pentru punerea în funcţiune a acestei facilităţi este luna mai 2016. Ca o paranteză, "Teloxim Con" firma regelui asfaltului Theodor Berna, a fost trimisă în judecată într-un mega dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 100 milioane euro. Chiar şi aşa stând lucrurile, minune: firma are şi ea o parte de contract la Vădeni. Cum a fost posibil? Un probabil răspuns stă în faptul că procedura de achiziţie publică a fost lansată cu o lună înainte de arestarea fostului şef de la CJ, Gheorghe Bunea Stancu, mai precis, în iulie 2014.

Măcar execuţia să fie de calitate!

Faptul că lucrările şi contractele pe bani publici ajung la firme satelitare ale unui partid sau altul, în funcţie de cine face jocurile politice de la Bucureşti sau de la nivel local, e atât de des întâlnit, încât aproape a ajuns să fie considerat o "normalitate". Aproape că nimeni nu se mai miră acum când vede că din banii contribuabililor se înfruptă în permanenţă fime cu "pedegree" politic. Lucrurile sunt atât de grav scăpate de sub control, încât singura cerinţă a celor care, până la urmă, achită nota de plată este ca măcar execuţia să fie de calitate. Altfel vor fi tot timpul discuţii, aşa cum s-a întâmplat cu investiţia de la podul pentru tramvaie de la Brăiliţa, sau cea privind reabilitarea străzii Griviţa, ambele realizate de firme din grupul administrat de Theodor Berna, sau, mai recent, problemele apărute la calea de rulare a tramvaielor pe bulevardul Dorobanţilor. Ca să nu mai amintim plombările făcute de mântuială pe drumurile din municipiu şi judeţ, sau, şi mai evident, lucrările de deszăpezire care storc aiurea, an de an, sute de mii de euro din visteria publică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro