Mergi la conţinutul principal
Cum se toacă banii judeţului

Afacerea «Orizicola» II

• este vorba despre încă 900 milioane lei vechi, bani ai contribuabililor, care se adaugă la cele 36 miliarde de lei vechi pe care CJ Brăila le-a plătit deja către firma gălăţeană „Galacamor”, ca urmare a unei executări silite • banii sunt ceruţi de către avocatul firmei din Galaţi şi executorul judecătoresc, ca onorariu pentru munca depusă în procesele rezultate după ce conducerea judeţului nostru a refuzat să plătească în prima fază suma stabilită prin hotărârea definitivă a Tribunalului Brăila • consilierii judeţeni PNL Brăila consideră că Francisk Chiriac nu a avut niciun drept să lungească acest litigiu • liberalii au anunţat că îl vor ataca în contencios administrativ pe preşedintele CJ Brăila, pentru recuperarea sumelor suplimentare • de cealaltă parte, Chiriac susţine că a procedat corect, în contextul în care a jurat că va apăra interesele brăilenilor • şeful judeţului a precizat că se va judeca şi pentru diminuarea celor 90.000 lei ceruţi în plus

 

Afacerea „Orizicola” continuă să stoarcă bani de la bugetul judeţului. Consiliul Judeţean riscă să mai plătească încă 90.000 lei (900 milioane lei vechi), din banii contribuabililor, suplimentar la cele 3,6 milioane lei (36 miliarde lei vechi) pe care le-a achitat deja către SC „Galacamor”, după ce a pierdut un proces cu firma gălăţeană şi instituţia a fost executată silit. Mai exact, este vorba despre bani în plus, ceruţi de către avocatul „Galacamor” şi de către executorul judecătoresc, ca onorariu pentru eforturile depuse după ce CJ Brăila a încercat mai multe căi de atac la hotărârea definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Brăila, privind plata celor 3,6 milioane lei. Potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, toată procedura a fost una legală. Şeful judeţului a explicat că a procedat cât se poate de corect în încercarea de a nu plăti o grămadă de bani pentru câteva bunuri care fuseseră oricum în proprietatea judeţului. De asemenea, acesta a anunţat că în momentul de faţă a intentat un proces şi pentru suma suplimentară de 90.000 lei, în speranţa că nu va mai plăti niciun leu, sau că instanţa judecătorească va reduce considerabil suma.

De cealaltă parte, consilierii judeţeni PNL Brăila au făcut un scandal monstru la cea mai recentă şedinţă ordinară, încercând să atragă atenţia că nu este normal ca Francisk Chiriac, în baza unei ambiţii personale, să ducă până în pânzele albe un proces fără sorţi de izbândă, pe banii brăilenilor. Mai mult, aceştia au organizat o conferinţă de presă şi au anunţat că îl vor acţiona în contencios administrativ pe preşedintele CJ Brăila, în speranţa că vor recupera toţi banii plătiţi în plus din bugetul judeţului în această speţă.

 

Cum s-a ajuns la factura suplimentară

3,6 milioane la bugetul judeţului, circa 1 milion de dolari, „au zburat”, recent, din bugetul Consiliului Judeţean Brăila către conturile unei firme din Galaţi - SC „Galacamor” SRL - care, aşa cum se ştie, a fost suficient de inspirată să investească acum mai mulţi ani în achiziţia unor amenajări hidrotehnice, aparţinând fostei orezării de la Baldovineşti, radiată în 2005. Pe scurt, este vorba despre o bucată de teren de pe raza Vădeniului. Mai multe instanţe care au judecat recursurile şi apelurile în procesele dintre CJ şi „Galacamor” au tranşat litigiul în favoarea companiei gălăţene care ceruse să fie despăgubită, în caz de evacuare, pentru amenajările funciare pe care le cumpărase de la falimentara „Orizicola Baldovineşti” SA, iar nota finală de plată este de 3.633.426 lei, bani care au ajuns la „Galacamor”, însă abia anul acesta, în urma unei executări silite.

Societatea din Galaţi a intrat pe fir în privinţa acestei afaceri, după ce, prin anii 2000 s-a vehiculat intens ideea creării unui megalopolis prin unirea Brăilei şi Galaţiului pe zona Vădeniului şi se vorbea atunci despre construirea unui pod peste Dunăre şi a unui aeroport între cele două oraşe. După scandalul pornit în baza miei de hectare obţinută de gălăţeni, tensiunile dintre factorii decizionali ai celor două judeţe au tot crescut până când relaţiile s-au răcit complet, iar proiectul a fost îngropat. În contextul efervescenţei ce a fost stârnită în mediul de afaceri de potenţialele oportunităţi de business ce s-ar fi putut crea şi dezvolta în cadrul proiectului, această firmă din Galaţi a încercat marea cu degetul: la licitaţia organizată în urmă cu mai bine de zece ani de către SC „Continvest” - lichidatorul SC „Orizicola Baldovineşti” SA a cumpărat amenajările funciare ale fostei orezării. Adică a achiziţionat canalele de alimentare şi evacuare a apei, conductele şi instalaţiile hidrotehnice, practic întreg ansamblul de îmbunătăţiri funciare care permiteau crearea condiţiilor propice cultivării orezului. Totuşi, terenul de sub toată orezăria era proprietatea statului şi se afla în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, terenul a trecut, ca fiind liber de sarcini, de la ADS în administrarea CJ Brăila care avea de gând ca împreună cu Galaţiul să dea bice proiectului cu unirea oraşelor. Din lipsă de fonduri, fantasmagoricul proiect a fost pus pe pauză, iar autoritatea judeţeană a decis să concesioneze pe perioade scurte de timp terenurile din zonă, inclusiv de sub fosta „Orizicola”. În cele din urmă, s-a ajuns la notificarea firmei gălăţene să evacueze zona. La rândul său, „Galacamor” a cerut despăgubiri pentru proprietăţile deţinute pe amplasamentul fostei orezării, cumpărate, după cum aminteam mai devreme, de la defuncta „Orizicola Baldovineşti” SA. Ei bine, cum conducerea CJ Brăila a considerat că suma imputată este prea mare, deşi exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, a încercat şi alte căi de atac. Astfel, a întârziat plata banilor către „Galacamor” şi, recent, în urma unui control al Camerei de Conturi i-a fost imputată neevidenţierea în contabilitate a acestei obligaţii de plată către SC Galacamor SRL. Cum nu a mai avut încotro, CJ Brăila a reglat situaţia chiar în timpul controlului ce s-a desfăşurat în perioada aprilie - iulie 2017. Astfel, în cele din urmă, fiind executată silit şi având banii pregătiţi în cont, instituţia a rămas fără cele 3,6 milioane lei. Ba mai mult, riscă să plătească încă 90.000 lei ceruţi de avocatul firmei gălăţene şi de către executorul judecătoresc, ca onorariu pentru munca depusă în toată perioada în care CJ Brăila a încercat să scape în vreun fel de plata acelor bani.

 

Scandal monstru în şedinţa CJ Brăila pentru „ambiţii personale” şi abuzuri

În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, pe ordinea de zi s-a aflat şi aprobarea execuţiei bugetului propriu al instituţiei, pe trimestrul II. Consilierii judeţeni liberali au profitat de ocazie şi au ţinut să atragă atenţia că în cadrul acestui proiect stufos, zace mascată şi suma de 900 milioane lei vechi, care ar urma să fie plătită suplimentar în procesele cu „Galacamor”, legate de afacerea „Orizicola”.

În frunte cu Ovidiu Nechita, consilierii PNL i-au cerut lămuriri preşedintelui CJ Brăila în privinţa „unor plăţi suplimentare” la procesul cu „Galacamor”, însă Chiriac nu a comentat şi nu a răspuns întrebărilor liberalilor în şedinţa cu pricina, aşa cum a anunţat că va proceda de acum înainte. PNL-iştii l-au acuzat pe Chiriac că a mers până în pânzele albe cu un proces în care Tribunalul Brăila dăduse o hotărâre definitivă şi irevocabilă, fără a avea sorţi de izbândă, astfel că în prezent brăilenii vor fi cei care vor avea de suferit de pe urma ambiţiilor sale personale.

„S-a plătit 3.600.000 lei. Deci 36 miliarde lei vechi, cu acordul tuturor. Pentru că a fost o sentinţă judecătorească  şi am fost de acord să dăm acei bani. Dumneavoastră, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, stimate coleg, aţi fost cel care a spus: «Aşa vreau eu, mă duc în toate instanţele!». (...)  Dacă ne uităm acum în hotărâre scrie în felul următor: cheltuieli judiciare şi extrajudiciare derivate din acţiuni şi în reprezentarea intereselor statului potrivit dispoziţiei legale. Mai sunt şi alte cheltuieli în urma acestor demersuri? Întreb ordonatorul. Numărul 1 în judeţ. El e cu semnătura! Că dumneavoastră nu mai aveţi nicio treabă, că aţi delegat. Gata! Domnule Epureanu, că văd că nu spuneţi nimic, dumneavoastră sunteţi ordonatorul principal de credite, puteţi să ne spuneţi dacă în momentul de faţă, în afară de cei 36 miliarde lei vechi, mai sunt şi alte accesorii?”, a răbufnit Nechita.

Dar răspunsul nu a venit de la Epureanu, astfel că liberalul a continuat în încercarea de a le semnala consilierilor că se vor da bani în plus în acest proces, pentru simplul fapt că s-a mers mai departe cu procesul, deşi exista temeiul legal pentru a plăti suma cerută de firma gălăţeană.

„La ambiţia pe care aţi avut-o dumneavoastră, împotriva acestor cetăţeni ai judeţului, s-au mai plătit încă 900 milioane lei vechi. Că aşa aţi vrut dumneavoastră. Şi 900 de milioane lei vechi, deocamdată, stimaţi colegi, nu reprezintă decât executarea silită. Pentru că s-a ambiţionat stimabilul nostru coleg, nu le-a dat niciun document şi noi suntem buni de plată acum. Nu spuneţi nimic despre asta. Ne spuneţi doar să venim să ridicăm mâna, să treceţi pe repede înainte. Dacă aţi pierdut pe plan personal cu «Gebamy» şi trebuie să plătiţi e din buzunarul personal, dar aici e altceva. Şi e doar o primă fază! Veţi vedea că vom plăti şi penalităţi, şi dobânzi. Asta se va întâmpla pe ambiţia dumneavoastră. Este sfidător! Jucaţi-vă pe buzunarul propriu, dar nu pe al nostru”, a continuat Nechita.

În ajutorul preşedintelui CJ Brăila a sărit consilierul PND Cătălin Iordache, care a precizat că este de acord să îşi doneze leafa obţinută la CJ Brăila pentru a acoperi o parte dintre cheltuielile suplimentare. La rândul său, Simona Drăghincescu a ţinut să puncteze că Francisk Chiriac a procedat corect, deoarece Curtea de Conturi sancţionează neimplicarea în astfel de situaţii şi uzitarea de toate căile legale de contraatac.

În cele din urmă acuzaţiile au început să curgă de ambele părţi, deoarece şi consilierii PSD i-au acuzat pe liberali că n-au făcut nimic pentru a rezolva această problemă în perioada cât Ovidiu Nechita a ocupat (pentru 6 luni) fotoliul de preşedinte interimar al CJ Brăila.

După alte câteva minute bune de certuri, proiectul privind execuţia bugetară a fost aprobat cu 21 voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă” din partea consilierilor judeţeni PNL.

 

Liberalii avertizează că îl vor ataca în contencios administrativ pe Chiriac

Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, liberalii brăileni au anunţat că nu au de gând să treacă atât de uşor cu vederea faptul că preşedintele CJ Brăila s-a ambiţionat să meargă mai departe în acest proces cu firma „Galacamor”, fără să ţină cont că pot exista pierderi şi mai mari de la bugetul judeţului. Astfel, aceştia au ţinut să puncteze că îl vor ataca în contencios administrativ pe Chiriac, pentru recuperarea sumelor suplimentare, care vor apărea în cadrul acestei speţe.

„Ca idee, practic suma este de 36 miliarde lei vechi. Cheltuielile de judecată vor urma. Data sentinţei definitive şi irevocabile a fost la 31.03.2015 la Tribunalul Brăila, lucru pe care poate să îl constate orice cetăţean dacă verifică portalul. Consiliul Judeţean a fost de acord prin hotărârea 172 din 15 septembrie 2016 ca aceste sume să fie plătite, numai că stimatul meu coleg nu a fost de acord cu ceea ce a spus instanţa. Chiar dacă hotărârea este executorie. Instituţia a făcut apel la Curtea de Apel Galaţi în acelaşi dosar şi pe 21.12.2015 s-a pierdut recursul. După aceea a urmat o altă cale şi a făcut o contestaţie în anulare, pe o cale excepţională, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe data de 7.04.2016, unde a pierdut ca nefondată. Întrebarea mea este următoarea: cum poate să ne mintă în faţă? Cel puţin dacă nouă celor 32 de consilieri fără dumnealui, poate să ne spună ce doreşte sau să răspundă când doreşte, cum şi în ce fel, ce ar putea să le spună celor din judeţ şi municipiu? Că acum două luni de zile, dumnealui în continuare se judecă şi nu vrea să plătească. Şi s-a plătit în cele din urmă în iulie 2017, prin executare silită. Başca, mai vin încă 900 milioane lei vechi, care sunt pe executarea silită. Dacă domnul Chiriac, la momentul respectiv, când a uzat de toate căile de atac, şi în speţă, pe 7 aprilie 2016 s-ar fi oprit, atunci, cei de la «Galacamor» ar fi înţeles situaţia”, a comentat Nechita.

Liberalul a mai afirmat că în ciuda faptului că şeful judeţului foloseşte des sintagma „ne asumăm”, în realitate, acest lucru nu înseamnă nimic, atât timp cât banii pe care îi va plăti dacă greşeşte vin tot de la contribuabili.

„Concluzia este următoarea: cu siguranţă, noi, PNL, ne vom îndrepta împotriva preşedintelui CJ Brăila, a ordonatorului de credite pe cale civilă, pentru a se recupera aceşti bănuţi. Pentru că am văzut că indiferent cât se dă din banii judeţului, nimeni nu este tras la răspundere. Iar acest sac care deocamdată pare fără fund, va rămâne la un moment dat gol”, a conchis sursa citată.

 

Chiriac: «Am jurat că voi apăra până la ultima picătură drepturile cetăţenilor pe care îi reprezint»

Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele CJ Brăila a afirmat că cei 90.000 lei reprezintă de fapt onorariul avocatei „Galacamor” (40.000 lei) şi a executorului judecătoresc (50.000 lei), însă cu precizarea că în prezent există un proces pe rol pentru diminuarea acestei sume.

„Considerăm că este o sumă foarte mare. Deci povestea nu este încheiată. S-a încheiat în ceea ce priveşte suma (n.r. - 3,6 milioane lei) pe care trebuia să o dăm noi prin hotărâre de instanţă şi pentru care ne-a executat onor ANAF-ul, prin Curtea de Conturi şi o măsură a lor. Deocamdată pentru această sumă de 90.000 lei suntem în judecată. E vorba de onorariul avocatei şi al executorului judecătoresc. Nu putem să dăm mai multe detalii despre asta pentru că este obiectul unui proces în care sperăm să avem câştig de cauză, pentru că sumele sunt foarte mari”, a declarat Chiriac.

Întrebat de ce a purces la intentarea unor proceduri de atac în cazul în care exista o hotărâre judecătorească definitivă, Chiriac a precizat că este datoria sa să facă acest lucru, în calitate de preşedinte al CJ Brăila. Acesta susţine că nu a fost de acord de la bun început cu banii ceruţi de SC „Galacamor” pentru nişte amenajări unde nu s-a făcut niciun fel de îmbunătăţire, care s-au aflat oricum pe terenul judeţului.

„Din 2015 noi am încercat prin alte instanţe de judecată şi ne-am dus la toate termenele şi am încercat toate posibilităţile, astfel încât să demonstrăm că avem dreptate. Dacă hotărârea instanţei de judecată definitivă şi irevocabilă a rămas că trebuie să plătim, asta a fost. Eu nu comentez decizia judecătorului. Spun doar că întotdeauna ne-am spus punctul de vedere că plătim o sumă de bani pe nişte lucruri care au fost ale noastre printr-o hotărâre de guvern. Şi am spus-o de fiecare dată. Dar dacă instanţa a spus să îi dăm, i-am dat. Dar nu facem absolut nimic ilegal. O spune şi legislaţia. Am jurat când am devenit preşedintele CJ Brăila că voi apăra până la ultima picătură drepturile cetăţenilor pe care îi reprezint”, a explicat Chiriac de ce a luat decizia de a nu da banii de prima dată.

De asemenea, acesta a ţinut să sublinieze că la fel va proceda şi în cazul celor 90.000 lei care se impută CJ Brăila mai nou.

Cât despre faptul că liberalii brăileni au avertizat că îl vor ataca în contencios administrativ, Chiriac a precizat că este dreptul lor să facă aşa cum consideră, însă punctul său de vedere este că nu a greşit cu nimic.

„Dar onor liberalii au avut preşedinte în Consiliul Judeţean şase luni şi puteau să rezolve toate problemele astea dacă erau atât de tari. Că ştiau toate speţele. Că văd că întreabă cum se pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Cazul este din 2015 şi trebuie să răspund eu în 2017 pentru ce a hotărât instanţa. Procesele se câştigă dar se mai şi pierd. Nu depinde de mine, depinde de judecători. Din punctul nostru de vedere, Consiliul Judeţean s-a apărat. Sunt o grămadă de consilieri judeţeni liberali care cunoşteau speţa. De ce nu au identificat în 2015 această problemă? În 2013, în 2014? Nu sunt eu în măsură să caut vinovaţi. Nu sunt eu avocatul diavolului, se pare că ei sunt şi caută mereu vinovaţi. Dar să se uite şi în curtea lor”, a conchis preşedintele CJ Brăila.

 

Citeste şi Afacerea “Orizicola” I

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro