Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Gunoiul». Tentativă eşuată

• acesta este rezultatul final al meciului în care firma fostului prefect PSD-ist Mihai Manea a cerut insolvenţa operatorului public de salubritate • celebrul avocat Gheorghe Piperea, care a apărat interesele ECO în acest litigiu, spune că, de fapt, ţinta "Tracon" era preluarea abuzivă a afacerii cu salubritatea şi cariera de piatră de la Măcin • în acest context, era deja pregătită o altă firmă care să ia locul ECO pe sectorul "gunoaie" • ca profesor universitar, Piperea spune că va prezenta acest caz, pentru dezbatere şi analiză, studenţilor săi

Tentativă de preluare abuzivă a afacerii "ECO" de către "Tracon".
Aşa a catalogat renumitul profesor universitar doctor Gheorghe Piperea, apărătorul "ECO", acţiunea promovată de "Tracon" privind constatarea insolvenţei operatorului local de salubritate. Ţinta întregii acţiuni în instanţă ar fi fost, de fapt, dorinţa de a elimina şi înlocui din piaţa locală operatorul public, inclusiv de a pune mâna pe afacerea cu exploatarea carierei de piatră de la Măcin. Mai mult, Piperea spune că va prezenta cazul de la Brăila studenţilor săi de la Facultatea de Drept, întrucât speţa este una interesantă prin prisma complexităţii cauzei şi a ineditului situaţiei în care se află cele două părţi. Curtea de Apel Galaţi a tranşat, recent, în favoarea "ECO" SA litigiul cu "Tracon", astfel încât operatorul de salubritate a scăpat de ameninţarea insolvenţei şi implicit a falimentului. Conducerea "ECO" spune că este dispusă în continuare să negocieze pentru stabilirea sumei exacte datorate şi eşalonarea acesteia, invocând faptul că, de anul viitor, nu vor mai fi probleme cu lichidităţile, în contextul în care din ianuarie 2015 se va institui taxa de salubritate, colectată de către municipalitate.

SC "Tracon", firmă aparţinând fostului prefect PSD, Mihai Manea, a pierdut bătălia în instanţă pentru deschiderea procedurii insolvenţei la SC "ECO" SA Brăila, operatorul public de salubritate, aflat în subordinea municipalităţii. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au tranşat acest litigiu în favoarea "ECO" SA, în sensul că au menţinut hotărârea dată în acest dosar de către Tribunalul Brăila. Mai precis, CA Galaţi a respins ca nefondat apelul celor de la "Tracon", context în care rămâne valabilă decizia instanţei locale, care se pronunţase şi ea în favoarea operatorului de salubritate.
Pe scurt, la 31 ianuarie, anul curent, "Tracon" a promovat la Tribunalul Brăila acţiune împotriva SC "ECO", cerându-i acesteia insolvenţa. Pretenţiile financiare ale reclamantului creditor se ridicau la circa 3,6 milioane lei, reprezentând datorii ale debitoarei către "Tracon", care este şi acţionar la "ECO", fiind vorba, în principal, de facturi emise şi neachitate în urma depozitării deşeurilor menajere la groapa ecologică de la Muchea. În afară de datoria de bază, creditorul a calculat şi penalităţi care vin să rotunjească frumos pretenţiile formulate de acţionarul-creditor. Pentru a se apăra, "ECO" a preferat să ceară consiliere şi reprezentare juridică la Bucureşti, la Casa de Avocaţi "Piperea şi Asociaţii", obţinând în prealabil acordul Consiliului Local Municipal, ca acţionar majoritar al companiei. Interesant este punctul de vedere susţinut în apărare de către Piperea, care a văzut în spatele acestui litigiu o încercare de preluare ostilă a afacerii operatorului public de salubritate. Chiar dacă cei de la "Tracon" au respins vehement acest scenariu, iată că instanţa a acceptat argumentele lui Piperea care a demonstrat în întâmpinarea la apelul promovat de "Tracon" la CA Galaţi că, de fapt, agenda creditoarei era cu totul alta: să elimine şi să înlocuiscă "ECO" din piaţă, inclusiv în afacerea cu exploatarea carierei de piatră de la Măcin. "Societatea «Tracon» SRL uzează de cererea de deschidere a procedurii insolvenţei şi ulterior, de calea de atac a apelului (...) doar ca mijloc de presiune exercitat asupra subscrisei. Reaua-credinţă a apelantei este evidentă, dat fiind că aceasta nu încearcă recuperarea creanţei prin procedura executării silite sau prin înţelegere amiabilă, ci utilizează această cerere în speranţa obţinerii forţate a plăţii şi, în egală măsură, a preluării abuzive a activelor societăţii şi a eliminării subscrisei din mediul de afaceri. Solicitarea apelantei este cu atât mai abuzivă cu cât, astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosar, izvorul pretinselor creanţe constau în contracte întocmite din perioada în care SC «ECO» SA era controlată exclusiv de către reprezentanţii «Tracon SRL. Altfel spus, onorata instanţă nu poate legitima încercarea creditorului de spoliere a bunurilor societăţii. Faptul că SC «Tracon» SRL încearcă preluarea ostilă a afacerii este dovedită şi de constituirea SC «Eco Mineral» SRL de către cei doi acţionari ai subscrisei, SC «Tracon» SRL şi SC «Athena» SA. Societatea «Tracon» SRL, acţionar care deţine, în prezent, 24,4% din capitalul social al subscrisei, doreşte exclusiv eliminarea subscrisei de pe piaţă, iar nu recuperarea creanţei (dacă există), inclusiv printr-o eventuală compensare", menţionează Piperea în adresa către instanţă.

Piperea: "SC Tracon SRL a dorit să falimenteze societatea"

În esenţă, celebrul avocat arată că datele de bilanţ vorbesc de la sine, în sensul că, în perioada ianuarie 2007 - 31 iulie 2009, cât "Tracon" a fost acţionar majoritar la "ECO", indicatorii economici ai operatorului s-au degradat continuu, ajungând la o diminuare accentuată a activului net din cauza datoriilor create tot de "Tracon". Mai precis, "ECO" a înregistrat la finele lui 2006 un activ net pozitiv de 521.168 lei, iar la data de 31 iulie 2009, când municipalitatea a redevenit acţionar minoritar, activul net era de minus 2,05 milioane lei. Mai mult, compania a încheiat 2009 cu o pierdere de 0,88 milioane lei, după ce în 2006 fusese pe profit (0,77 milioane lei). În continuare, după revenirea CLM ca acţionar majoritar, "ECO" s-a menţinut pe profit şi a crescut valoarea activului net, ajungând, în prezent, la minus 0,57 milioane lei şi un profit net de aproape 75.000 lei. "La data la care CLM Brăila a redevenit acţionar majoritar, SC «ECO» SA nu mai deţinea niciun activ, toate fiind înstrăinate de către fostul acţionar majoritar SC «Tracon» SRL. Practic, prin datoriile acumulate şi înstrăinarea patrimoniului, se poate concluziona că SC «Tracon» SRL a dorit să falimenteze societatea pentru a intra pe piaţă, în locul SC «ECO» SA Brăila, societatea concurentă SC «Eco Mineral» SRL, înfiinţată de către SC «Tracon» SRL şi SC «Athena» SA Grecia (care, de asemenea, este acţionar la SC «ECO» SA), societate ce are acelaşi obiect principal şi secundar de activitate - colectarea deşeurilor municipale şi extragerea pietrei granit, deşi nu deţine încă licenţe în acest sens", a concluzionat Piperea, adăugând că deschiderea insolvenţei ar fi însemnat, automat, intrarea în faliment a "ECO", deoarece unitatea şi-ar fi pierdut licenţele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, plus că s-ar fi reziliat şi înţelegerea de eşalonare a datoriilor la Fisc, făcând astfel imposibilă aplicarea vreunui plan de reorganizare.

"ECO" vrea să eşaloneze datoria către "Tracon"

Conducerea operatorului de salubritate s-a arătat încântată de reuşita în instanţă şi a punctat că toate litigiile pe care le mai are ori le va mai avea cu "Tracon" le va preda pentru reprezentare aceleiaşi case de avocaţi. "Decizia instanţelor nu face altceva decât să ne susţină punctul de vedere şi anume acela că am fost victime ale unei acţiuni concertate cu finalitate în eliminarea companiei. Am demonstrat că avem posibilitatea de a plăti eşalonat datoria, atât către principalul creditor, dar şi către bugetul de stat, dar şi ceilalţi creditori mai mici. Faptul că de anul viitor municipalitatea se va ocupa de colectarea taxei de salubritate este o garanţie în plus că vom avea la dispoziţie lichidităţi suficiente pentru a ne respecta actualele şi viitoarele eşalonări la plata datoriilor. Se poate vedea foarte clar că unitatea este pe profit sănătos şi că pe forţe proprii a realizat şi va realiza în continuare investiţii importante. Suntem deschişi, la fel ca şi până acum, negocierii cu Tracon pentru a stabili suma datorată, dar şi pentru a eşalona plata acesteia, în condiţii avantajoase ambelor părţi. De asemenea, suntem hotărâţi să apelăm la aceeaşi casă de avocaţi pentru a ne apăra interesele companiei în relaţia cu Tracon", ne-a declarat directorul general la SC "ECO" SA, Alexandru Micu.
La rândul său, reprezentantul CLM în Adunarea Generală a Acţionarilor "ECO", consilierul PSD George Caranica a explicat că decizia instanţelor asigură societăţii din subordinea municipalităţii perspectiva respectării angajamentelor de plată actuale şi viitoare. "Ne-am consultat în luarea deciziei de a apela la o casă de avocaţi din Bucureşti inclusiv cu primarul Aurel Simionescu, acesta încurajându-ne să facem demersurile pentru a câştiga acest proces. De asemenea, a fost obţinut şi acordul CLM pentru a face acest pas care, în final, s-a demonstrat că a fost inspirat, dată fiind reuşita în acest proces. (...) Trebuie eşalonate toate datoriile companiei, cu obligaţia de a le respecta şi, spunem noi, nu vor mai fi probleme cu lichidităţile, mai ales că de anul viitor brăilenii vor plăti acea taxă de salubritate, iar municipalitatea se va ocupa de colectarea acesteia", a punctat Caranica.
Reporterii "Obiectiv" au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea firmei care a reprezentat SC "Tracon" în instanţă în acest dosar - Societatea Civilă Profesională de Avocaţi "Covaci şi Asociaţii", fără succes însă.
De precizat că datele contabile la finele lunii octombrie ale SC "ECO" arată că unitatea a acumulat creanţe totale în cuantum de 3,92 milioane lei, cea mai mare parte către "Tracon", în uşoară scădere faţă de decembrie 2013, când suma era de 4,03 milioane lei. 2014 va fi cel de-al 5-lea an consecutiv în care "ECO" se înregistrează cu profit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro