Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Contracte Microsoft» - mită de zeci de milioane de euro

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, la Adevărul Live, că, în ancheta privind licenţele Microsoft, anchetatorii colaborează cu instituţii financiare şi judiciare din străinătate, că au fost făcute comisii rogatorii şi că sunt verificate inclusiv tranzacţiile prin off-shore-uri, sumele care s-ar fi dat drept mită fiind de zeci de milioane de euro.
"Până în acest moment, informaţiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlu de mită", a spus Kovesi.
Întrebată de prejudiciul din dosar, ea a răspuns că nu a fost încă stabilit exact, dar a fost estimată o sumă de 60 de milioane de euro care a fost dată ca mită.
"Nu avem un prejudiciu exact, în jur de 60 de milioane de euro, n-aş putea să vă dau o cifră exactă pentru că ea ar putea, pe parcursul administrării probelor, să crească sau să scadă, dar s-a dat cu titlul de mită prin conturi bancare sau direct unor persoane fizice sau chiar prin intermediul unor societăţi comerciale", a spus Kovesi.

Mega-anchetă

Procurorul-şef al DNA a mai spus că în acest caz se poate vorbi şi de prejudiciu la instituţiile statului, dacă se va stabili că acele contracte au creat prejudiciu, şi de obiect al infracţiunilor de mită, pentru că s-au dat anumite sume de bani.
"Informaţiile prealabile duc înspre această sumă (60 de milioane de euro, n.r.), dar în general este o sumă de zeci de milioane de euro", a mai spus Kovesi.
Ea a mai spus că în acest moment este începută urmărirea penală cu privire la fapte şi se administrează probatoriu, iar "în momentul în care se conturează indicii pentru începerea urmăririi penale şi faţă de persoane, procurorul cu siguranţă va face acest lucru".
În legătură cu acest dosar, ea a mai menţionat că există comisii rogatorii şi că DNA colaborează cu insituţii financiare şi judiciare din alte state cu privire la tranzacţii care au fost făcute prin conturi din străinătate.
"Vom verifica şi acele tranzacţii financiare făcute prin off-shore-uri, suntem în procedură", a arătat Kovesi.
Kovesi a mai menţionat că au fost efectuate "foarte multe audieri" în acest dosar: "zeci de persoane audiate din ministere, din instituţii care au avut legătură cu încheierea acestor contracte". "Au fost citaţi şi foşti miniştri, foşti parlamentari, foşti directori de instituţii... O parte au venit, o parte urmează să fie audiaţi", a mai declarat Kovesi.
DNA a anunţat, pe 10 iulie, că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro