Mergi la conţinutul principal

Aer ozonat în Brăila, numai la seringă

* principalele acţiuni ale ozonului sunt: antiinfecţioasă, antiinflamatoare, de stimulare a imunităţii şi regeneratoare

Infecţii, dureri reumatice, afecţiuni dermatologice, complicaţii ale diabetului zaharat şi multe alte probleme de sănătate pot fi rezolvate rapid, fără riscuri sau efecte secundare, printr-o soluţie terapeutică mai puţin cunoscută la noi, însă practicată deja cu succes şi în Brăila: ozonoterapia. Aceasta constă în injectarea sau insuflarea în organism a unei cantităţi de amestec oxigen şi ozon, prin diferite tehnici, care în anumite domenii de patologie a permis obţinerea unor rezultate terapeutice de neaşteptat. Ozonul are acţiune directă şi imediată, având efect dezinfectant, revitalizant şi trofic, antialgic şi miorelaxant şi este un puternic bactericid, fungicid şi virustatic.

Metodă inovatoare de tratament

Ozonoterapia, o metodă inovatoare de tratament nemedicamentos, care foloseşte un amestec de oxigen-ozon, a început să prindă tot mai mult teren şi în România, unde se practică în câteva centre medicale din ţară, dar şi în cabinete ale unor medici care s-au specializat în această terapie. La Brăila, unul din cabinetele în care pacienţii pot beneficia de ozonoterapie este cel al dr. Mariana Tarachiu, situat pe str. Eremia Grigorescu. Aici, în cele câteva luni de experienţă în acest domeniu, s-au obţinut deja rezultate spectaculoase, diverse boli fiind ameliorate sau vindecate după numai câteva şedinţe. Pentru a afla mai multe din tainele acestei terapii, am apelat la dr. Mariana Tarachiu, care ne-a prezentat un scurt istoric al descoperirilor din acest domeniu şi al principalelor domenii de aplicaţii.
În ţările din Europa de Vest şi în Statele Unite ale Americii ozonoterapia este cunoscută şi practicată de peste 30 de ani. Proprietăţile terapeutice ale ozonului sunt cunoscute însă de foarte mult timp, chiar din perioada Primului Război Mondial, apoi şi în cel de-al Doilea Război Mondial s-au făcut remarcate aceste însuşiri deosebite, pe fondul lipsei de antibiotice şi de mijloace terapeutice. Astfel, ozonul a fost folosit pentru vindecarea plăgilor soldaţilor, dar şi ca element de sterilizare a instrumentarului şi a încăperilor. S-au observat beneficiile ozonului în acţiunea regeneratoare a unor leziuni externe greu vindecabile, astfel că era folosit ca regenerator al ţesuturilor. S-au creat mai multe şcoli de studii ale acestei terapii, prima fiind şcoala americană, după care în Europa au fost şcoala germană şi şcoala italiană. Apoi au început şi medicii români să înveţe terapia cu ozon.

Afecţiuni vindecate prin ozonoterapie

Principalele acţiuni ale ozonului sunt: antiinfecţioasă, antiinflamatoare, de stimulare a imunităţii şi regeneratoare. Pe aceste acţiuni au apărut şi domeniile de aplicare a acestei terapii: medicale şi estetice, de înfrumuseţare şi de modelare a corpului. În domeniul medical, aplicaţiile sunt pe o paletă foarte largă, de la afecţiunile reumatismale degenerative, cum ar fi artroze, spondilite, discopatie cervico-dorso-lombară, hernia de disc în fază iniţială sau în cură post operatorie, nevralgiile intercostale, periferice. Un alt domeniu în care se obţin rezultate remarcabile este cel dermatologic, pentru dermite şi dermatite, adică infecţii acute şi cronice ale pielii, atât de tip fungic, bacterian, cât şi viral. Se poate vindeca prin ozonoterapie acneea pustuloasă, care se întâlneşte mai ales la tineri, fiind localizată în zone cu sebum foarte mult. "Unul din succesele mele cele mai remarcabile a fost vindecarea, în timp foarte scurt, a zonei zoster, deci o dermatopatie care s-a vindecat de pe o zi pe alta, mai precis în două şedinţe, fără tratament alopat. Foarte important este prezentarea la debut, cu cât mai repede, cu atât timpul de vindecare este mai scurt", a spus dr. Mariana Tarachiu. Chiar şi psoriazisul poate ceda la curele cu ozon, însă la cabinetul dr. Tarachiu pot fi tratate deocamdată doar leziuni izolate, deoarece nu dispune de dotarea tehnică pentru băi de ozon. Această terapie este benefică şi în cazul pacienţilor bolnavi de diabet zaharat, mai precis pentru vindecarea diverselor complicaţii: tulburări circulatorii şi neurologice periferice (angiopatia diabetică şi neuropatia diabetică periferică). De asemenea, ozonoterapia se poate folosi într-o serie de afecţiuni gastro- intestinale (rectite, colite, anite) dar şi în probleme de ortopedie, de exemplu în cazul entorselor sau în recuperarea după fracturi, care uneori este foarte dificilă şi pe care terapia cu ozon o scurtează. "Un tratament destul de spectaculos este al unei afecţiuni Dupuytren, o retracţie a ponevrozei palmare, cu etiologie neprecizată. Contractura Dupuytren determină, după un anumit timp de evoluţie, o poziţie de flexie permanentă a degetelor, iar una din paciente a venit, după două şedinţe, să mă salute cu palma întinsă", ne-a relatat dr. Tarachiu.

Mijloace de administrare a ozonului

Există mai multe mijloace de administrare a ozonului, cele mai utilizate fiind infiltraţiile subcutanate sau intramusculare cu anumite concentraţii de ozon în funcţie de afecţiune sau de intensitatea problemei prezentate de pacient, care se fac cu ace atraumatice, foarte subţiri. De asemenea, sunt împachetări cu ozon în saci hiperbari, strict individualizaţi pe pacient, care se prind pe picior cu un sistem special, în care se introduce ozon. Durata acestei proceduri este în funcţie de afecţiune, fiind recomandată în cazul celor vasculare şi neurologice. Medicul mai poate face insuflaţii cu ozon, auriculare, foare eficiente în tulburările de circulaţia auriculară, în otitele externe şi pentru îmbunătăţirea activităţii timpanice, precum şi insuflaţie rectală şi vaginală pentru colite, rectocolite, anite, vaginite atrofice sau de tip infecţios, în funcţie de analizele de laborator.
"Partea mai interesantă pe care vrem s-o dezvoltăm este cea de estetică şi de remodelare corporală, care constă în infiltraţii locale pentru combaterea celulitei, a vergeturilor, a leziunilor post expunere insistentă la soare", ne-a precizat dr. Mariana Tarachiu.
Durata procedurilor este de 15-30 minute pentru infiltraţii şi 1-1,5 ore la împachetările în saci hiperbari.
Ozonoterapia nu are contraindicaţii decât în cazul pacienţilor cu hipertensiune, hipertiroidie, şi în caz de sarcină, deoarece nu s-a studiat efectul asupra fătului. Ca şi reacţii adverse, foarte rar poate apărea roşeaţă locală care dispare în câteva minute, în rest nu există niciun fel de contraindicaţii şi nici un fel de risc, ne-a dat asigurări dr. Mariana Tarachiu.
Programul cabinetului care practică ozonoterapia este: luni, miercuri, vineri, de la 9.00 la 12.00, iar marţi şi joi de la 14.00 la 18.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro