Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aduceţi dovada continuării studiilor, altfel rămâneţi fără pensia de urmaş!

• este avertismentul clar al Casei Judeţene de Pensii Brăila către copiii beneficiari ai acestui drept • celor care nu au îndeplinit această formalitate li se suspendă plata începând cu luna octombrie

 

Adolescenţii şi tinerii cu vârsta de peste 16 ani riscă să piardă pensia de urmaş dacă nu au depus la Casa Judeţeană de Pensii Brăila dovada continuării studiilor. Instituţia a lansat un avertisment în acest sens adresat beneficiarilor acestui drept atenţionându-i că în caz contrar li se va suspenda, din toamnă, plata pensiei de urmaş.

Conform legislaţiei în vigoare, copiii beneficiari ai unei pensii de urmaş, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, rămân fără acest ajutor financiar începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, la începutul fiecărui an şcolar ori universitar. Copilul beneficiar al unei pensii de urmaş care a împlinit vârsta de 16 ani trebuie să prezinte, în luna aniversării sale, adeverinţă eliberată de unitatea şcolară care să ateste că în acel an şcolar urmează cursurile unei forme de învăţământ organizată potrivit legii.

Conform legii, copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dar şi în continuare, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Se acordă pensie de urmaş şi în anumite situaţii pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la vârsta de 16 ani sau în perioada studiilor, până la 26 de ani.

Conducerea CJP Brăila precizează că dovada continuării studiilor, adică acea adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ, însoţită de un cupon de pensie, trebuie prezentate în original la sediul instituţiei, camera 104 etaj I, pentru îndeplinirea formalităţii de validare cerută de lege. 

Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie. De precizat că beneficiarii unei pensii de urmaş pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.
Categorie articol: 

Comentarii