Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Adrian Streinu-Cercel şi-a scris demisia şi a trimis-o premierului

"Domnul Cercel a mers apoi să fie audiat în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, pentru că, până la oficializarea demisiei, este încă secretar de stat", au mai spus reprezentanţii ministerului.
Adrian Streinu-Cercel a ocupat funcţia de secretar de stat mai puţin de o lună. Este director al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi unul dintre cei mai renumiţi virusologi din România.

"Ştim cât se poate de clar că virusul gripal îşi creşte virulenţa şi agresivitatea"

Adrian Streinu Cercel, care a anunţat înainte de audierea în Comisia de sănătate că demisionează, le-a spus deputaţilor că România trebuie să fie pregătită să trateze şi eventual să-şi asume între 3.300 şi 6.000 de posibile decese dacă rămâne la categoria de pandemie cu rată de deces de sub 0,1%.
"Ştim cât se poate de clar că virusul gripal îşi creşte virulenţa şi agresivitatea şi viteza cu care se propagă, de aici riscul de apariţie a unor posibile decese. Noi, în cadrul programului de pandemie, am calculat riscurile potenţiale plecând de la cinci tipuri de scenarii, pe cincii categorii de nivel pandemic. O categorie la care suntem şi noi în momentul de faţă presupe o rată de deces de sub 0,1%", a spus Streinu Cercel.
El a susţinut că, în aceste condiţii, România trebuie să fie pregătită cu secţii de terapie intensivă pentru a putea asista aceşti pacienţi.
"Aceşti pacienţi dezvoltă în timp foarte scurt, circa 78 de ore, sindromul aşa-numitului plămân alb", a spus Streinu Cercel, precizând că în această fază pacientul se sufocă.
Audierea lui Adrian Streinu Cercel la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor nu a fost publică.

Preşedintele Băsescu a convocat CSAT pentru a discuta evoluţia gripei AH1N1

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele Traian Băsescu, a analizat evoluţia gripei AH1N1 şi măsurile propuse de către Guvernul, potrivit anunţului Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele Traian Băsescu declara luni, în timpul unei întâlniri cu presa locală desfăşurate la Palatul Cotroceni, că, în opinia sa, nu este necesar ca România să importe doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1, susţinând că Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze.
Şeful statului a criticat ultimele declaraţii ale secretarului de stat Streinu-Cercel, potrivit cărora situaţia propagării virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.
"M-a alertat declaraţia secretarului de stat Streinu-Cercel, care prăvălea apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa niciun vaccin, avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar în zece zile putem avea încă un milion. Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele", a spus şeful statului la o întâlnire la Cotroceni cu televiziunile locale.
De asemenea, Traian Băsescu a făcut apel la calm din partea specialiştilor, dar şi a mass-media, amintind de "panica" creată la apariţia gripei aviare.
"Fac un apel să nu intrăm în panica gripei aviare, când s-au aruncat bani aiurea şi invit la calm şi respect, atât specialiştii cât şi presa", a mai spus Băsescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii