Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ador petiţiile pe Facebook şi semnăturile strânse în parcuri

Avem o problemă? Atunci primul pas este să ne logăm pe Facebook şi să începem să luptăm virtual cu duşmanul imaginar. Facem o petiţie on-line şi invităm lumea să voteze, să comenteze, să se indigneze, să dea like şi share. Asta pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni care navighează pe Facebook. Şi uite-aşa simţim că problema noastră începe să se rezolve, că deja suntem mulţi care am semnat petiţia pentru rezolvarea situaţiei. Ne închipuim că semnăturile noastre pe Facebook contează, că cineva chiar ar ţine cont de ele şi va remedia problema noastră.

Nu, nu e aşa. În viaţa reală (nu cea virtuală) lucrurile stau diferit. Energiile care se consumă pe Facebook nu mută munţii din realitate. Da, e bine că lumea ia atitudine, dar dacă revolta nu trece dincolo de ecranul laptopului, totul e în zadar. Din câte ştiu eu, nicio o petiţie on-line lansată pe Facebook nu a produs rezultate în viaţa reală. Lumea s-a inflamat şi cu asta, basta. Fiecare a simţit că şi-a făcut datoria în dreptul lui, că a semnat virtual pentru acea cauză, după care s-a întors la ale lui.

La fel şi cu semnăturile strânse în parcuri de diverse partide. De exemplu, acum strâng semnături în Brăila cei de la USR şi PMP. Nu mă înţelegeţi greşit. Personal, rezonez cu ambele cauze propuse de USR şi PMP. Da, e corect să nu existe penali în funcţii publice (propunerea USR) şi alegerile pentru funcţia de primar să se facă în două tururi de scrutin (propunerea PMP). Sincer, aş semna şi eu pentru ambele (nu glumesc!) dacă aş avea garanţia că demersul meu nu va fi în zadar.

Nu vreau să descurajez pe nimeni, dar chiar dacă USR va reuşi să strângă cele 500.000 de semnături (în 6 luni de zile), proiectul “Fără penali în funcţii publice” va prinde viaţă doar dacă va fi aprobat în Parlament. Aşadar, va fi nevoie ca parlamentarii PSD-ALDE să spună “Da” acestui proiect de lege. Şi cum cei din PSD au cei mai mulţi penali în funcţii publice, vă daţi seama cam cum vor vota în cazul în care USR va strânge cele 500.000 de semnături (deocamdată are numai 53.000 într-o lună şi jumătate) şi vor depune proiectul de lege în Parlament. (Şut De Penalitate)
Categorie articol: 

Comentarii