Mergi la conţinutul principal

Adolescenta pierduta in spatele gratiilor

Unul din zece detinuti aflati la Penitenciarul de Minori si Tineri de la Tichilesti a fost inchis pentru omor sau tentativa de omor. "Nota de plata" pentru un moment de ratacire ajunge la 15 si chiar 20 de ani de puscarie.
"Nu am intilnit minori care sa fi savirsit fapta de omor - in toate fatetele sale - cu premeditare. Faptele au fost de conjunctura, in sensul ca ei au avut intentia sa tilhareasca sau sa fure din apartamente, cu convingerea ca nu vor fi descoperiti. Daca sint prinsi in timpul comiterii faptei, sint socati, fiindca nu se asteapta sa apara proprietarul. Apare atunci reactia de aparare, le este frica sa nu fie omoriti. In momentul ala se suspenda orice sentiment uman, omul devine fiara", ne-a declarat psihologul penitenciarului, Sita Popa.

Valoarea unei vieti: o pereche de papuci

Marian are de ispasit 20 de ani de puscarie, pentru omor. Are deja trei ani si trei luni de cind este inchis.
"Intr-o noapte, doi prieteni cu care ma intilnisem la un spectacol mi-au propus sa dam o spargere la locuinta unei femei despre care stiam ca locuieste singura. Ea lucra ca vinzatoare la un chiosc de piine si eram siguri ca avea in casa banii incasati in ziua respectiva", a inceput baiatul sa-si depene povestea. El istoriseste intimplarea cu o voce egala, fara a arata vreo emotie sau urma unei remuscari.
Victima, trezita din somn de zgomotul facut de Marian cind a escaladat balconul, s-a dus sa vada ce se intimpla: "M-a recunoscut si m-a intrebat daca vreau sa o omor. In timpul asta, s-a repezit la bucatarie, de unde a luat un cutit. Vedeti, aici, la degetele astea m-a taiat cu cutitul", ne arata degetele cicatrizate. Speriat, pustiul a luat doua surubelnite gasite pe dulapul din bucataria femeii si i le-a infipt acesteia in git. A gasit si o fringhie, cu care a strangulat victima, crezind ca, daca o omoara, nu va fi descoperit.
"A zis legistul ca, daca nu o strangulam, femeia ar fi trait. Ranile pe care i le facusem cu surubelnitele nu au fost mortale, putea fi operata", povesteste cu seninatate Marian.
Cei 800.000 de lei gasiti in poseta femeii i-a impartit cu ceilalti doi amici. Din partea ce i-a revenit si-a cumparat o pereche de papuci.
El este foarte suparat fiindca, desi a facut recurs sa i se reduca pedeapsa de 24 de ani, tot trebuie sa faca 20 de ani puscarie. Va iesi din inchisoare la 36 de ani. "Stiu ca am pierdut cei mai frumosi ani ai vietii. Cind o sa ies de aici, n-o s-o mai gasesc nici pe maica-mea in viata. Este foarte bolnava."
Marian mai are noua frati, iar scrisul si cititul le-a invatat in puscarie.
Cum a ajuns de la furt la omor? Cu o privire care arata ca, totusi, mai are un dram de constiinta, ne-a spus ca nu s-a gindit nici o clipa ca femeia se va trezi. Cind a vazut cutitul in mina ei, s-a speriat: "Eram copil. Daca judecam atunci cum judec acum, nu se mai ajungea aici."
Marian ar fi primit condamnare pe viata daca, in momentul savirsirii crimei, ar fi fost major.

Au platit cu viata fiindca s-au intors acasa prea devreme

Sorin (20 ani) este in puscarie de trei ani si spera sa mai stea cel mult sase, daca cererea ii va fi aprobata de comisia de liberare conditionata. Are o condamnare de 12 ani.
A vrut sa sparga un apartament, impreuna cu un prieten care ii cunostea pe proprietari si stia ca acestia au lucruri de valoare in casa. "Erau amindoi arhitecti. Prietenul meu facea parte din cercul lor de cunostinte si stia ca in seara aceea erau plecati la o petrecere", si-a inceput Sorin povestirea.
Spre surpriza lor insa, proprietarii s-au intors mai devreme de la petrecere. Mai intii a aparut femeia, care s-a dus direct la baie si nu i-a observat. Nenorocirea a facut ca barbatul, sosit in urma sotiei, sa intre in bucatarie, unde se ascunsese prietenul lui Sorin.
"L-a omorit pe proprietar, fiindca il recunoscuse. Eu am omorit-o pe femeie, fiindca, altfel, ne-ar fi dat pe mina politiei", relateaza Sorin. Chiar si asa, politistii i-au prins dupa patru zile de la omor. Din cite isi aduce Sorin aminte, cei doi aveau copii.
Cind va iesi din puscarie, este decis sa ia viata de la inceput. "Imi place meseria de mecanic auto. Cred ca voi gasi un loc de munca. Cu timpul, se va uita tot. Nu-si va mai aminti nimeni de ceea ce s-a intimplat. Am gresit, platesc. Dar am si eu dreptul sa muncesc", ne-a mai spus Sorin.

Penitenta pentru pierderea inocentei

Sorin, Marian si altii ca ei asteapta resemnati intrunirea comisiei de liberare conditionata, dupa ce vor executa efectiv jumatate din pedeapsa.
Au intrat in penitenciar copii si vor iesi adulti. Trec printr-o serie de transformari psihice si fizice. "La inceputul detentiei sint abatuti, depresivi, ii macina sentimentul de culpabilitate, sint anxiosi. Apar o serie de manifestari psihosomatice: dureri de cap, insomnii, lipsa poftei de mincare. Urmeaza apoi o perioada in care, sub influenta colegilor de detentie, isi gasesc motivatii de deculpabilizare, care sint de fapt, mecanisme inconstiente de aparare a eu-lui. Atribuie vina imprejurarilor sau chiar victimei, a starii in care erau la momentul producerii faptei, a anturajului si chiar politiei, ca i-a prins", a descris psihologul Sita Popa, etapele prin care trec cei ce intr-o clipa se transforma din hoti in ucigasi.
Din povestirile celor inchisi pentru omor reiese ca ei au iluzia ca, omorind victima, nu vor fi prinsi. Iluzie care ajunge sa-i coste ani buni din viata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro