Mergi la conţinutul principal

Adolescentă ameninţată cu moartea pe Facebook

o minoră de 15 ani, din comuna Romanu, elevă la un liceu din municipiu, a început să primească mesaje ameninţătoare pe reţeaua de socializare după ce s-a împrietenit cu un tânăr care părea de încredere • la scurt timp însă, de pe acea adresă de facebook au început să vină propuneri indecente şi ameninţări • mesajele au băgat groaza în familia fetei, mai ales că utilizatorul de facebook i-a scris minorei că, dacă nu vorbeşte cu el, o să vină acasă sau la şcoală şi o va ucide • în zadar a întrebat fata de unde o cunoaşte şi de ce îi vorbeşte astfel, din spatele ecranului ameninţările au continuat să curgă • minora şi tatăl au mers la poliţie

 

Pericolul de pe facebook. “Bună, vreau să stăm de vorbă urgent să nu ajungem să avem probleme, să vin peste tine la scl sau acasă...Vreau să vb sau să te omor, ce alegi?”. Cam aşa sună o “conversaţie” purtată de un individ necunoscut, care după ce şi-a creat o adresă falsă pe site-ul de socializare s-a apucat să împrăştie teroare. În plasa “vânătorului” a picat o minoră de numai 15 ani, elevă la un liceu din municipiul Brăila. Îngrozită de violenţa limbajului, fata şi-a anunţat familia. Îngrijorat, tatăl a cerut sprijinul poliţistului din comună.

 

Atenţie cu cine vă împrieteniţi pe facebook!

Acesta este un mesaj important transmis frecvent de către poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în cadrul acţiunilor preventive organizate în instituţiile de învăţământ. Specialiştii ştiu de ce transmit cu perseverenţă aceste recomandări: ei ştiu cel mai bine că din spatele ecranului pot apăra tot felul de pericole, în ceea ce le priveşte pe fete, proxeneţii şi pedofilii. De pe conturi false, aceştia stau deseori la pândă încercând prin tot felul de mijloace să prindă în plasă tinere naive sau cu posibilităţi materiale reduse. Iar unele chiar le cad pradă, pentru că, de regulă, conversaţiile debutează într-un ton normal, corect, curtenitor. De aceea multe fete îi cred pe cuvânt atunci când le promit o viaţă mai bună şi că le iau de soţii - metoda “lover boy” fiind frecvent folosită pe internet. Din păcate, odată înşelate pentru cele mai multe dintre ele începe calvarul. Sunt şi fete care, însă, nu răspund avansurilor, dar infractorii au şi pentru ele “soluţii” - ameninţările.

La ameninţări s-a ajuns şi în cazul minorei de 15 ani, al cărui caz ne-a fost sesizat, ieri, la redacţie.

Adolescenta locuieşte în comuna Romanu, dar este elevă la un liceu din municipiul Brăila. Nu demult, ea s-a împrietenit pe facebook cu un tânăr, care, din fotografiile şi datele prezentate, părea a fi o persoană normală. În scurt timp însă, de pe acea adresă au început să curgă mesajele ameninţătoare. Fata s-a chinuit în zadar să afle identitatea mesagerului şi de unde o cunoaşte. Din spatele ecranului însă n-a primit decât ameninţări. Speriată, fata le-a povestit părinţilor prin ce trece şi le-a pus la dispoziţie întreaga conversaţie cu necunoscutul. Redăm parte din ea:

- Necunoscutul: Bună, vreau să stăm de vorbă urgent să nu ajungem să avem probleme, să vin peste tine la scl sau acasă....Bă vb sau ce faci? Vrei să vin la tine la şcoală?

- Minora: Da de unde mă cunoşti?

- Necunoscutul: Sună-mă să vb acum. Vreau să vb sau să te omor, ce alegi? Esti sigură. Zi. O să vezi...

- Minora: Nu mă mai ameninţa!

- Necunoscutul: O să te f.. şi după te omor. Ok?

- Minora: Măi băiat, măcar spune-mi de unde mă cunoşti!

- Necunoscut: Sună-mă să vb. Acum!

- Minora: Lasă-mă în pace!!!

Teama că bărbatul/băiatul chiar ar putea să-şi pună în practică ameninţările şi că ar putea-o găsi oricând acasă sau la şcoală, au determinat-o să ceară ajutor părinţilor.

Miercuri, tatăl fetei a mers la Postul de Poliţie din comună şi a cerut la rându-i ajutorul şefului de post. Acesta l-a îndrumat să depună o plângere însoţită cu print screen-uri de pe întreaga conversaţie, astfel încât specialiştii Inspectoratului Judeţean să poată da start cercetărilor.

Ancheta însă nu va fi una uşoară, hărţuirea şi abuzul pe internet („Cyber-bullying”  - hărţuirea cibernetică), fiind una dintre cele grave probleme cu care poliţiştii se confruntă în ceea ce priveşte mediul online.  Din fericire, conturile false (clonele) de pe reţelele de socializare, nu mai reprezintă un scut de nepătruns, pentru că, prin mijloace specifice anchetatorii pot identifica cine se află în spatele lor şi cine este exact persoana care a cauzat prejudicii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro