Mergi la conţinutul principal

Adolescenţă fără alcool

Brăila, primul oraş liber de alcool în rândul adolescenţilor! Acesta este obiectivul unei campanii de prevenire, demarată ieri, la iniţiativa viceprimarului Alexandru Dănăilă, decis să îi facă pe tineri să devină conştienţi de riscurile consumului de alcool. În vizor sunt în primul rând comercianţii care nu ţin cont de vârsta celor care cumpără băutură, chiar dacă au sub 18 ani, unii reuşind să se aprovizioneze fără vreo problemă. Lansarea campaniei a avut loc chiar într-un restaurant, situat pe strada Râmnicu Sărat, lângă Billa, tocmai pentru a atrage atenţia că nu este necesar consumul de băutură, chiar şi într-un local. În cadrul campaniei, la Poliţia Locală Brăila va fi alocat un număr scurt, care poate fi apelat gratuit de oameni care văd că se face comerţ cu alcool către adolescenţi, acţiunile derulate fiind făcute publice şi pe adresa de facebook special creată "adolescenţa fără alcool".
"Am ales acestă locaţie tocmai ca să atrag atenţia vizavi de campania pe care o demarăm începând de astăzi. Cu sprijinul dumneavoastră, vrem să o ducem în casele cetăţenilor şi a tuturor celor care vor să se implice. Ce vrem să facem de azi înainte este conştientizarea tinerilor, în primul rând, dar şi a cetăţenilor, asupra faptului că o adolescenţă poate fi trăită foarte bine şi fără alcool. Am plecat de la statisticile puse la dispoziţie de spitalul judeţean, în anul 2014, din cele peste 1.300 de persoane care au ajuns la spitalul de urgenţă din cauza consumului de alcool, 100 au fost tineri. Este un fenomen îngrijorător în rândul tinerilor, vârstele de la care se consumă fiind în scădere, ne ducem undeva chiar sub clasa a VIII -a. În acest context, cred că este timpul să atragem atenţia tuturor comercianţilor asupra faptului că atunci când obţin autorizaţie de funcţionare sunt avertizaţi cu privire la interdicţia de a vinde alcool tinerilor sub 18 ani, lucru care este sancţionat de lege", a declarat viceprimarul Dănăilă.
El a mai spus şi că această campanie va avea efectul scontat doar dacă cetăţenii şi tinerii se implică. "Pentru a facilita această comunicare între oameni şi poliţia locală, în săptămânile următoare, o să instalăm un număr scurt - gen 977, 900, o să vedem ce va fi alocat - gratuit, astfel încât orice cetăţean să poată apela şi în maxim 4-5 minute de la momentul apelului, poliţia locală să poată interveni. Aceste sancţiuni pot merge până la ridicarea autorizaţiei de funcţionare, iar activitatea în locaţia respectivă să fie oprită".
Iniţiatorul campaniei a mai spus că aceasta este o acţiune strict de punere în aplicare a legii, autocolante cu inscripţia "Adolescenţa fără alcool" urmând să fie afişate la intrările în bar-uri şi restaurante, dar şi pe maşini. "Vorbim despre alcool, dar fenomenul este extins şi la fumat, poate şi la consumul de etnobotanice. Deşi acestea au fost interzise, din când în când mai apar tineri care ajung la spital cu diferite intoxicaţii, în anul 2014 au fost 78 de astfel de cazuri. În completarea acestei acţiuni, pe care o demarăm astăzi, vom încerca să introducem toate viciile cărora tinerii riscă să le cadă pradă, dacă nu sunt atenţionaţi", a mai spus viceprimarul.

Alcoolul afectează creierul

La acţiunea de ieri a fost prezent şi un psiholog, Sorin Ioniţă, care a ţinut să atragă atenţia vizavi de riscurile consumului de alcool. El a subliniat că alcoolul, odată asimilat în organism poate duce la limitarea absorbţiei de vitamina B, vitamină esenţială în dezvoltarea normală a creierului. Psihologul a informat că, în România, peste 75% dintre tinerii liceeni au mărturisit că au consumat alcool, şi mai bine de 25% dintre ei au o problemă cu consumul. Alcoolul este şi poate deveni o problemă socială, manifestările în urma consumului de alcool având la bază agresivitate verbală sau chiar violenţă corporală.
Prezenţi la acţiunea de ieri au fost şi doi adolescenţi, Dragoş Adrian Pârciulescu, elev la Liceul "Mihail Sebastian", în clasa a XI-a şi Irini Dumitriu, elevă la Liceul Iorga, în clasa a X-a care au recunoscut că au colegi consumatori de alcool, şi că acesta este un fenomen care trebuie stopat, ei fiind susţinători ai campaniei demarate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro