Mergi la conţinutul principal

ADMITERE 2021-2022. Licee, specializări și număr de locuri

* pentru anul școlar 2021-2022 sunt disponibile mai puține locuri la clasa a IX-a față de anul trecut, după ce Ministerul Educației a decis ca în fiecare clasă de la filiera teoretică să fie maximum 26 locuri, respectiv 24 locuri pentru filiera vocațională, tehnologică și profesională * conform planului de școlarizare, la învățământul liceal sunt disponibile 1.582 locuri în 63 clase

 

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a publicat pe site-ul instituției Ghidul de admitere în învățământul liceal pentru anul școlar 2021-2022. La fel ca în fiecare an, redactorii “Obiectiv” au studiat broșura admiterii la clasa a IX-a și vă oferă astăzi informațiile legate de numărul de clase și locuri oferite de liceele brăilene, pe filiere și profile.

Înainte de a intra în amănunte, trebuie să precizăm că, deși numărul de clase este asemănător cu cel de anul trecut, numărul de locuri este mai mic, după ce Ministerul Educației a decis în urmă cu câteva luni reducerea numărului de elevi dintr-o clasă de liceu de la 28 la 26 de elevi pentru filiera teoretică și de la 28 la 24 pentru filiera tehnologică, învățământul profesional, inclusiv dual, precum și pentru filiera vocațională - profil sportiv, teologic, pedagogic și învățământul liceal de artă. Cum concurența pentru un loc la un liceu de top din Brăila era mare, reducerea numărului de elevi dintr-o clasă va face ca “bătălia” să fie și mai “aprigă”.

Revenind la planul de școlarizare din broșura de admitere la liceu, pentru anul școlar 2021-2022 sunt disponibile 1.582 locuri în 63 clase, împărțite astfel: 910 locuri la liceele teoretice (754 locuri în municipiu și 156 locuri în județ), 216 de locuri la liceele vocaționale și 456 locuri la liceele tehnologice (384 în municipiu și 72 în județ).

 

Lista specializărilor și locurilor la liceele din municipiu

Începem analiza cu filiera teoretică. Astfel, la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” nu sunt schimbări față de anul trecut și sunt disponibile 156 locuri (6 clase), după cum urmează: Matematică-informatică - 52 locuri (2 clase); Matematică-informatică intensiv limba engleză - 26 locuri (1 clasă); Matematică-informatică intensiv informatică - 26 locuri (1 clasă), Științe ale naturii - 26 locuri (1 clasă); Științe sociale intensiv limba engleză - 26 locuri (1 clasă).

Și la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci” oferta de școlarizare este aceeași ca anul trecut, fiind disponibile 156 locuri (6 clase), împărțite astfel: Matematică-informatică - 26 locuri (1 clasă); Matematică-informatică bilingv limba engleză - 26 locuri (1 clasă); Matematică-informatică intensiv informatică - 26 locuri (1 clasă); Științe ale naturii - 26 locuri (1 clasă); Filologie bilingv engleză - 26 locuri (1 clasă); Științe Sociale - 26 locuri (1 clasă).

Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” are în oferta de școlarizare pentru clasa IX-a 140 locuri împărțite în 5 clase: o clasă de Matematică-informatică, o clasă de

Matematică-informatică intensiv informatică, o clasă de Științe ale naturii, una de

Filologie bilingv limba engleză și una de Științe sociale.

La Colegiul Național “Ana Aslan” sunt disponibile 78 de locuri în cele trei clase de Științe ale naturii.

Continuăm cu Liceul Teoretic “Panait Cerna”. Unitatea de învățământ are acum o singură clasă la specializarea Filologie, față de două cât a avut anul trecut. În total, la acest liceu sunt 104 locuri libere, împărțite pe patru specializări, fiecare cu câte o clasă: Matematică-informatică intensiv informatică,

Științe ale naturii, Filologie și Științe sociale.

Și la Liceul Teoretic “Mihail Sebastian” sunt schimbări față de anul trecut, liceul având acum doar o clasă de Științele Naturii (două clase anul trecut). Oferta de școlarizare la clasa a IX-a cuprinde 78 locuri în 3 clase, pentru specializările Științe ale naturii, Filologie intensiv limba engleză și Științe sociale.

În final, la Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius” sunt disponibile 52 locuri pentru două specializări: Științe ale naturii (26 locuri) și Filologie - (26 locuri).

Trecem la filiera tehnologică, unde cea mai mare schimbare este la Colegiul Economic “Ion Ghica”, care are mult mai puține locuri față de anul trecut. Mai exact, dacă anul trecut erau 6 clase și 168 locuri, pentru anul școlar viitor sunt disponibile 96 locuri în 4 clase. Absolvenții de clasa a VIII-a pot opta pentru specializările Economic (2 clase); Turism și alimentație (1 clasă) și Comerț (1 clasă).

La Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau” sunt disponibile 48 locuri (2 clase) pentru două specializări: Turism și alimentație și Industrie alimentară. La Colegiul Tehnic “C. D. Nenițescu” sunt disponibile tot 48 locuri în 2 clase, câte una pentru specializările Turism și alimentație (24 locuri) și Industrie alimentară (24 locuri). Tot două clase are în oferta educațională și Liceul Tehnologic “Panait Istrati”, pentru specializările Mecanică (24 locuri) și Electric (24 locuri).

Pentru anul școlar viitor, Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” va avea o clasă în plus, oferind astfel elevilor două specializări: Electronică/Automatizări (24 locuri) și Mecanică (24 locuri).

O altă noutate este că două licee tehnologice din Brăila vor avea pentru anul școlar viitor clase de liceu. Este vorba despre Liceul Tehnologic G K. Constantinescu, unde sunt disponibile două specializări - Agricultură (24 locuri) și Industrie alimentară (24 locuri), respectiv Liceul Tehnologic “Grigore Moisil”, tot cu două specializări: Electric (24 locuri) și Fabricarea produselor din lemn (24 locuri).

În ceea ce privește filiera vocațională, Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius” are disponibilă doar o clasă pentru specializarea Învățător-educator, față de două cât a avut anul trecut. O altă specializare pentru care elevii pot opta este cea de

Educator-puericultor.

La Liceul de Arte “Hariclea Darclee” sunt disponibile 96 locuri (4 clase), împărțite pe cele patru specializări cunoscute: Muzică; Arta Actorului; Arhitectură, arte ambientale și design și Arte plastice și decorative.

În final, la Liceul cu Program Sportiv oferta de școlarizare cuprinde 3 clase pentru specializarea Instructor sportiv (72 locuri).

 

Oferta de școlarizare la liceele din județ

La liceele din județ sunt disponibile 228 locuri, 156 locuri (6 clase) la filiera teoretică și 72 locuri (3 clase) la cea tehnologică. Astfel, la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, elevii pot opta pentru specializările

Matematică-informatică și Filologie intensiv limba engleză, în timp ce la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca există doar o clasă pentru specializarea Turism și alimentație (24 locuri). La Liceul Teoretic “G. Vâslan” Făurei sunt disponibile 48 locuri la cele două specializări - Matematică-informatică și Filologie, iar la Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăței sunt oferite 76 locuri (3 clase) pentru următoarele specializări: Matematică-informatică, Filologie, Electromecanică. În final, la Liceul Tehnologic “Matei Basarab” Măxineni există o singură clasă de a IX-a, pentru specializarea Turism și alimentație.

Mai trebuie spus că pentru învățământul profesional sunt disponibile 643 locuri în 27 clase, plus alte 29 locuri în învățământul dual.

Cei care vor să afle mai multe detalii despre oferta liceelor pentru admiterea în clasa a IX-a pot intra pe pagina de Facebook a Inspectoratului Școlar Județean, acolo unde în această perioadă se desfășoară online “Târgul ofertelor educaționale”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro