Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Administrator “ţepar”, profesor în China

• profesor de engleză în China, un brăilean a fost condamnat pentru o delapidare de 30.000 de lei la o asociaţie de proprietari din municipiu • fost administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 480 Brăila, George Vasile a fost condamnat la 1 an de închisoare, cu suspendare condiţionată • potrivit procurorilor, Vasile a delapidat, în doi ani, circa 30.000 lei

 

Judecătoria Brăila l-a condamnat, zilele acestea, pe George Vasile, 41 ani, fost administrator la Asociaţia de Proprietari nr. 480 - situată la blocul B21 de pe strada Roşiorilor - la o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată. În perioada 27 iulie 2011 - 7 octombrie 2013, inculpatul şi-a însuşit din banii locatarilor suma totală de 29.543 lei, însă asociaţia s-a constituit parte civilă cu suma de 51.792 lei. Pe lângă paguba propriu-zisă, fostului administrator i se imputau penalităţile către furnizorii de utilităţi şi costul expertizei contabile efectuate în urmă cu patru ani.

În toamna anului trecut, procurorul de caz a dispus disjungerea cercetărilor, pentru că alte două asociaţii de proprietari, 479 şi 474, formulaseră plângere penală împotriva administratorului necinstit. În momentul în care a fost trimis în judecată pentru delapidare, George Vasile era angajat ca profesor de limba engleză în Republica Populară Chineză.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Asociaţia de Proprietari nr. 480 a formulat plângere penală împotriva administratorului George Vasile pe data de 24 octombrie 2013, acuzându-l pe acesta că a băgat mâna până la cot în banii locatarilor. Vasile preluase administrarea AP nr. 480 în iulie 2011, de la mama sa, care, din motive medicale, nu şi-a mai putut continua activitatea. A îndeplinit funcţia de administrator până în octombrie 2013, când locatarii au constatat că renunţase pur şi simplu la funcţie, fără a preda actele asociaţiei. Abia atunci au constatat membrii asociaţiei de proprietari că administratorul figura cu datorii mari către furnizorii de utilităţi, în condiţiile în care ei îşi onorau, în mare parte, lună de lună, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere.

Potrivit anchetatorilor, George Vasile a preluat asociaţia de pe strada Roşiorilor în anul 2011, cu acordul verbal al locatarilor. Nu a existat o hotărâre de numire în funcţie şi nici nu i s-a încheiat contract de muncă, aşa cum cere legea. Inculpatul a deţinut şi funcţia de contabil, respectiv casier al asociaţiei, având obligaţia să întocmească şi să completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenţa fondului de reparaţii, registrul pentru evidenţa fondului de rulment, registrul pentru evidenţa sumelor speciale, registrul pentru evidenţa fondului de penalizări şi alte documente legale şi să răspundă pentru efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar. Acest lucru nu s-a întâmplat. 

“Până la momentul preluării funcţiei de administrator, registrul de încasări şi plăţi al asociaţiei era întocmit la zi, iar soldul era zero. După această dată, respectiv 27 iulie 2011 şi până în luna octombrie 2013 (perioada cât a exercitat mandatul de administrator) inculpatul nu a mai întocmit registrul de încasări şi plăţi, însă a eliberat chitanţele de plată a cotelor de întreţinere”, preciza procurorul de caz la finalizarea cercetărilor. 

După sesizarea poliţiei, la AP nr. 480 Brăila a fost efectuată o expertiză contabilă judiciară, stabilindu-se că, în perioada 27 iulie 2011 – 7 octombrie 2013, inculpatul şi-a însuşit suma de 41.113,10 lei. Fostul administrator a formulat obiecţiuni, afirmând că, din această sumă, trebuia să se scadă salariile administratorului, preşedintelui de asociaţie şi femeii de serviciu. Chiar şi aşa, salariile aferente perioadei respective însumau 11.570 lei, iar paguba pricinuită de profesor a fost de 29.543,10 lei. Expertul contabil desemnat să efectueze expertiza a afirmat că plata salariilor nu poate fi jusitificată cu acte, pentru simplul motiv că nu au existat contracte de muncă încheiate la AP nr. 480. Precurorul de caz preciza la finalizarea anchetei penale:

“Inculpatul Vasile George a recunoscut că a deţinut funcţia de administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 480 şi că şi-a însuşit diverse sume de bani, însă nu a putut preciza cuantumul acestora. Cu privire la plata salariilor, a arătat că a încasat lunar o retribuţie de 200 lei, iar martorului Constantin Petrică (presupus preşedinte al asociaţiei) îi dădea suma de 84 de lei”.
Categorie articol: 

Comentarii