Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Administratia financiara calculeaza taxa auto in locul proprietarilor

Persoanele fizice sau juridice care vor sa isi inmatriculeze autoturismele pot cere administratiilor financiare, incepind din iulie, sa calculeze taxa auto pe baza cartii de identitate a acestora.
Potrivit prevederilor Ordinului de ministru nr. 418/2007, privind procedura de calcul al taxei speciale pentru autoturisme, incepind din aceasta luna, persoanele fizice si juridice pot solicita unitatii fiscale, la care sint inregistrate sau in a carei raza domiciliaza, sa calculeze taxa auto pe baza cartii de identitate in original. Pina acum, platitorii isi calculau singuri taxa auto in baza formulei din Codul Fiscal, iar lucratorii trezoreriilor doar incasau sumele datorate pentru aceasta taxa.
Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 de centimetri cubi, dotate cu euro 4 si ajunge pina la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc. Taxa auto reprezinta un punct de divergenta intre autoritatile romane si Comisia Europeana, care, in urma cu patru luni, a declansat din acest motiv procedura de incalcare a tratatului impotriva Romaniei. Procedura nu a fost inca finalizata, Ministerul Finantelor si expertii Comisiei purtind inca discutii pentru modificarea formulei de calcul al taxei, astfel incit aceasta sa se conformeze cerintelor Comisiei Europene.
Categorie articol: 

Comentarii