Mergi la conţinutul principal

Administrația Emiratelor Arabe Unite, un exemplu de urmat pentru România și Uniunea Europeană

Emiratele Arabe Unite fac parte din topul celor mai ingenioase și mai creative administrații din lume. Emiratele Arabe Unite au înființat un minister al viitorului, care se ocupă de dezvoltarea și implementarea diverselor proiecte de modernizare.

Administrația a fost informatizată în întregime, iar orașe precum Dubai, Abu Dhabi sau Doha funcționează după modele informatice ultra performante, ce par a fi desprinse dintr-un film științifico-fantastic.

Ministerul Afacerilor Cabinetelor și Viitorului a dezvoltat un sistem integrat de inovare în sectorul guvernamental prin care se dorește inovarea mai multor sectoare de activitate ale statului prin inovarea politicilor, a serviciilor guvernamentale, a proceselor și procedurilor acestora, pentru a spori competitivitatea Emiratelor Unite în sectorul guvernamental și a transforma inovația guvernamentală în cultura corporativă organizată în cadrul Emiratelor Unite.

Strategia națională de inovare

Potrivit site-ului Ministerului Viitorului, strategia națională de inovare a fost lansată de vicepreședintele Emiratelor Unite, prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și emir al Dubaiului, Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Implementarea cu succes a strategiei va face ca în doar șapte ani Emiratele Arabe Unite urmând să ajungă printre cele mai inovatoare națiuni din lume.

Aceasta va avea impact asupra a patru piloni majori ai statului, iar prima fază a strategiei include 30 de inițiative cu o durată de acțiune de trei ani. Mai mult, se pare că strategia va introduce și o serie de acte legislative noi care promovează incubatoarele de inovare, dezvoltă capacități naționale specializate, motivează sectorul privat, dezvoltă parteneriatele internaționale de cercetare și inovează sectorul public. Strategia va stimula inovația în șapte sectoare guvernamentale, precum: energia regenerabilă, transport, sănătate, educație, tehnologie, apă și spațiu.

Viitor în 60 de minute

Un alt program de succes al autorităților din Emiratele Arabe Unite este cel cu ajutorul căruia decidenții din administrația locală rămân mereu conectați cu tendințele de schimbare ale sectoarelor proioritare. Acest program implică sesiuni de dialog de câte 60 de minute, la care participă oameni de știință și vizionari internaționali pentru a-și face cunoscute cunoștințele și expertiza în domeniul perspectivei. Fiecare sesiune se concentrează pe analizarea tendințelor viitoare în ceea ce privește dezvoltarea principalelor sectoare ale strategiei de perspectivă pentru viitor în Emiratele Unite.

Viitorul în 60 de minute are ca scop creșterea gradului de conștientizare a experților guvernamentali din Emiratele Unite, cultivarea culturii așteptărilor și a le oferi cunoștințele necesare pentru a le permite să stabilească planuri proactive pe termen lung și să sporească pregătirea pentru viitor, potrivit site-ului Ministerului Viitorului.

Săptămâna inovării din Emiratele Unite

Mai mult decât atât, deoarece guvernul Emiratelor Unite pune atât de mult accentul pe dezoltarea sustenabilă, propice pentru un viitor sigur, s-a creat chiar și o sărbătoare la nivel național prin care se celebrează inovarea.

Un adevărat festival săptămânal care este organizat și sărbătorit cu fast în Emiratele Arabe Unite. Festivalul are scopul de a stimula prezența inovațiilor în toate guvernele federale, de a sprijini și de a premia oamenii creativi și ingenioși și de a repsonsabiliza societatea civilă să creadă în vislele lor și să devină întreprinzători, alăturându-se sectorului privat de investitori. Evenimentul vizează toate segmentele societății, de la studenți, tineri, angajați guvernamentali, simpli cetățeni, rezidenți sau chiar vizitatori.

Un exemplu de urmat

Mentalitatea deschisă spre inovație și dezvoltare a administrației Emiratelor Arabe Unite ar trebui să reprezinte un exemplu de urmat pentru statele din Uniunea Europeană, dar mai ales pentru România, care nu reușește să implementeze proiecte sustenabile, care să ofere soluții cetățenilor și companiilor.

În Uniunea Europeană, singurul stat care a reușit să înființeze un minister al viitorului este Suedia. Un exemplu demn de urmat.

 

Sursa: www.editiadedimineata.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro