Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir: Festival Medieval în premieră la Brăila

* anunțul a fost făcut, vineri-seară, de către primarul Marian Dragomir, în contextul în care a publicat faptul că a acceptat să joace rolul unui căpitan al Armatei Române din cel de-al Doilea Război Mondial pentru un scurtmetraj, proiect al unei universități * edilul-șef a afirmat că Brăila va avea un festival asemenea celor din Transilvania, în care se vor reconstitui momente istorice, vor fi parade ale costumelor militare din diferite perioade și nu numai * Dragomir a explicat că evenimentul ar putea avea loc undeva în luna septembrie a acestui an, însă fără să se suprapună cu Târgul de Carte și Festivalul Peștelui * primarul a subliniat totuși că vom avea parte de un Festival Medieval la Brăila dacă legislația va permite organizarea de evenimente, la acea vreme, în contextul pandemiei * în caz contrar totul se va reprograma

 

Surpriză din partea Administrației Dragomir: Festival Medieval în luna septembrie, în premieră, la Brăila. Primarul Marian Dragomir a făcut anunțul printr-o postare care a stârnit atenția pe rețelele de socializare, după ce s-a prezentat costumat în uniforma unui căpitan al Armatei Române din cel de-al Doilea Război Mondial. Edilul-șef a precizat că acceptat să joace într-un scurtmetraj pe această temă, proiect al unei universități, care s-a filmat la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, ocazie cu care, după cum a explicat Dragomir, a realizat oportunitatea de a pune bazele realizării unui Festival Medieval la Brăila. Asta și ca urmare a unei propuneri venite din partea fostului viceprimar Lucian Țilea.

”Azi (n.r. joi) am jucat rolul unui căpitan al Armatei Române (din al II-lea Război Mondial) într-un scurtmetraj realizat de Studioul Media al Universității «Danubius» din Galați, în colaborare cu asociațiile «Romilitaria» și «Tradiția militară». Filmările s-au desfășurat la Biblioteca Județeană «Panait Istrati» Brăila din Piața Poligon, în zona în care a fost comandamentul german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Am jucat rolul unui căpitan din Armata Română care participa la ocuparea comandamentului german, arestarea ofițerilor germani și eliberarea orașului de sub ocupația nazistă. Nu am fost remunerat pentru această scenetă, dar mi-a făcut o deosebită plăcere să particip la reconstituirea unui fragment din istoria Municipiului Brăila. Este proiectul unei universități, care reconstituie momente istorice din Brăila”, a precizat Dragomir, într-o postare pe Facebook, alături de o serie de fotografii din timpul filmărilor.

 

Festivalul Medieval ar putea avea loc în luna septembrie dacă măsurile legate de combaterea pandemiei COVID-19 o vor permite

Profitând de moment, primarul a anunțat că Municipiul Brăila va avea un Festival Medieval în care brăilenii se vor putea bucura de astfel de scenete istorice, reconstituiri ale unor bătălii între daci și romani, costume ale vremurilor apuse și nu numai.

”Tot azi (n.r - joi), am stabilit să facem și la Brăila un Festival Medieval ca în multe orașe din Transilvania în cadrul căruia să reconstituim momente istorice, parade ale costumelor militare din diferite perioade etc. Acesta se va desfășura în următoarele locații: Str. M. Eminescu, Grădina Publică, Piața Independenței și Parcul Monument. Parteneri vor fi Primăria Brăila, Consiliul Județean Brăila, Universitatea Danubius, Muzeul Brăilei, Biblioteca Județeană Panait Istrati, Asociațiile «Tradiția Militară» și «Romilitaria». Vom transmite invitații pentru asociere către: Armată, instituții publice și ONG-uri de profil. «Provocarea» a venit de la domnul Lucian Țilea, fost viceprimar al Municipiului Brăila, realizatorul Emisiunii «Pasionat de viață». Promit să vă prezint și sceneta când realizatorii vor finaliza montajul și o să vă invit să participați și dumneavoastră la reconstituirea unor momente istorice la Festivalul Medieval pe care îl vom face la Brăila”, a mai adăugat edilul-șef.

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea când anume va organiza municipalitatea acest eveniment, Dragomir a explicat că, din discuțiile purtate cu toți cei care au dorit să se implice, Festivalul Medieval ar putea avea loc în luna septembrie a acestui an.

”Dar după începerea școlii, astfel încât să nu se suprapună cu târgul de carte de pe strada Mihai Eminescu, sau cu Festivalul Peștelui. Noi așa ne dorim să îl facem. Cu lupte demonstrative din perioade istorice diferite, cu daci și romani, cu turci, cu scenete din Primul și din al Doilea Război Mondial. Adică să facem o trecere ciclică prin istoria locului. Însă fac precizarea că festivalul va fi organizat doar în condițiile în care legislația va permite desfășurarea acestor evenimente. În caz contrar, el va fi reprogramat pentru o perioadă ulterioară, a conchis Dragomir.

 

Sursa foto - informatiadealba.ro

Sursa foto - sibiu-turism.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro