Mergi la conţinutul principal

Adio, secţie nouă de Oncologie!

Se sparg "bubele" lui Stancu la Judeţean! Contractele de milioane de euro încheiate de ex-preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu (condamnat la închisoare cu executare în Dosarul "Mită la PSD") pentru investiţii în Sănătatea brăileană "bubuie" asemenea unor vulcani cu noroi. De astă dată, Brăila nu numai că pierde fonduri publice de câteva milioane de lei prin nefinalizarea unui obiectiv în timpul contractului, dar mai şi spune "Adio!" unei finanţări de alte câteva milioane de euro, dirijată de Banca Mondială. Mai mult, cei 5.000 de bolnavi de cancer din Brăila, care trec anual prin Secţia de Oncologie, pierd speranţa de a primi în acest an tratament de ultimă generaţie şi de a fi investigaţi ca-n Occident, cu acceleratorul de particule ori scintigraful pentru depistarea posibilelor metastaze de la nivelul sistemului osos.
Şi toate acestea pentru că vineri, pe 21 august, cu două zile înainte de a preda lucrarea "la cheie", firma "Confort 2000", înfiinţată de răposatul Cornel Pipera, acum administrată de Gabriel Ghenea, a notificat Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila că reziliază unilateral contractul de lucrări la Secţia de Radioterapie/ Oncologie cu Accelerator de Particule. Ieri, pe 24 august, firma ar fi trebuit să predea construcţia şi tot ieri, contractul dintre spital şi "Confort 2000" a expirat, în ciuda numeroaselor prelungiri şi amânări de la termenul iniţial.

Constructorul către spital: "Ne-aţi creat importante prejudicii, care au general blocaj financiar"

Ieri, în loc să predea clădirea, "Confort 2000" a solicitat ca, la ora 11.00, o comisie a unităţii medicale să preia lucrarea "la roşu", fapt ce nu s-a întâmplat fiindcă toată conducerea SJU a intrat în şedinţă cu CJ-ul, inclusiv cu juriştii şi tehnicienii experţi în domeniu.
Conform administratorului firmei "Confort 2000", Gabriel Ionel Ghenea, pe care l-am contactat în vederea formulării unui punct de vedere, "Spitalul nu şi-a respectat obligaţiile contractuale. Contractul este lege între părţi şi, da, am reziliat acest contract din cauza încălcării în mod repetat a prevederilor art. 22.4, al. 2, respectiv obligaţia de a confirma situaţiile de plată provizorii în termen de 5 zile lucrătoare de la prezentarea acestora către executant".
Potrivit notificării formulate de către SC "Confort 2000" SRL Brăila şi înaintată Spitalului Judeţean de Urgenţă, "aceste încălcări ale obligaţiilor pe care vi le-aţi asumat prin contract au creat importante prejudicii societăţii noastre, generând blocaj financiar, deoarece modalităţile de plată prevăzute la art. 22 au fost astfel întârziate nejustificat şi în mod repetat. Am constatat că suntem prejudiciaţi prin nerespectarea de către dvs. a obligaţiilor asumate, (...) şi începând cu data de 21.08.2015 considerăm contractul din data de 19.03.2013 reziliat de plin drept, fără nicio altă formalitate şi fără nicio altă procedură judiciară sau extrajudiciară. Având în vedere încetarea contractului din culpa exclusivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, vă convocăm în data de 24.08.2015, ora 11.00, la sediul şantierului, în vederea recepţionării stadiului fizic şi predării şantierului, a căror conservare, pază şi responsabilitate vor intra în sarcina dvs. începând cu această dată", se arată în notificarea formulată de "Confort 2000".

"Ne strângem jucăriile şi plecăm!"

Ieri, la orele 11.00, pe şantier nu erau decât vreo trei persoane: un muncitor, maistrul de şantier Mihai Dur şi inginerul Gabriela Ababei. "Ne strângem jucăriile şi plecăm! Şi dăm spitalul în judecată!", ne-a declarat Gabriela Ababei, inginer constructor, care s-a ocupat de proiectul de la Judeţean. Din aceeaşi sursă am aflat că inginerul, originar din Predeal, urma să plece în aceeaşi zi, adică ieri, spre Iaşi, lucrurile fiind deja pregătite acolo: "Are lucrare mare acolo!", a adăugat maistrul de şantier Mihai Dur. Cât despre lipsa vreunui reprezentant al spitalului de la întâlnirea anunţată în notificare, nimeni nu părea surprins.
"N-avem cui preda, n-a venit nimeni de la spital. Noi mai avem de recuperat 22,24% din suma totală a proiectului, respectiv din 5.302.889,17 lei. Din centralizatorul cu ultima situaţie de plată rezultă că nu ne-au plătit, din decembrie anul trecut, tâmplăria de 80.000 de lei. Dacă n-au venit, fac proces verbal de recepţie cu o comisie de la noi", a adăugat Ababei. Potrivit calculelor noastre, "Confort 2000" ar mai fi avut de "recuperat" de la Judeţean 1.178.000 lei, în care şi preţul tâmplăriei, care nu era de aceeaşi calitate ca şi cea precizată în proiect, iar spitalul a refuzat plata.
Maistrul de şantier Mihai Dur chiar ne-a condus prin clădire şi ne-a arătat lucrările: "Construcţia e gata în proporţie de 80 %. Am făcut spaţiile, buncărele pentru acceleratoare de particule, scintigraf, tomograf, cu ziduri de câte doi - trei metri grosime, că aşa era în proiect, dar n-au vrut să ne plătească tâmplăria exterioară, că n-ar fi conformă. Noi am făcut o expertiză prin care am arătat că nu e nicio diferenţă între tâmplăria montată şi aceea din proiect, dar, cu toate acestea, reziliem! Noi am strâns de mai multă vreme, acum doar ultimele lucruri le mai luăm. Plecăm mai departe, ne pare rău, dar după ce l-au arestat pe Bunea Stancu n-a mai mers nimic. A fost întâi hopul cu domnul Pipera, care a decedat, apoi arestarea lui Stancu. Poate dacă trăia domnul Pipera...Eu am lucrat cu domnia sa timp de 30 de ani (n.r.- şi ochii i se umezesc). Contractul trebuia să fie gata în aprilie, dar dacă au venit şi au zis că vor lucrare şi la etaj, ne-am întins până acum. Aşa nu se poate, fără bani nu se poate!".

Brăila iese din calculul Băncii Mondiale: finanţare, abia în vara anului viitor!

Întreaga conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila a fost prezentă, ieri, tot în jurul orei 11.00, la Consiliul Judeţean, într-o discuţie cu preşedintele interimar, Viorel Mortu, şi cu juriştii şi experţii tehnici ai instituţiei. "Cred că-i mai bine aşa. Boala lungă însemna moarte sigură. Am avut o întâlnire cu Juridicul şi cu Tehnicul. Spitalul se va judeca pentru acei bani, vom prelua şantierul şi declanşăm o nouă procedură de achiziţie. Vom face o comisie care va evalua lucrarea, să vedem în ce stadiu este în mod real, după care trecem urgent la licitaţie. Nu mai accept niciun fel de probleme vechi pe acest subiect. M-am întâlnit cu dl. Ghenea acum patru luni şi a promis că termină, că dă lucrarea pe 24 august, dar dumnealui vine să rezilieze. Noi am adus acolo experţi de la Ministerul Sănătăţii şi de la Banca Mondială , care ne-au programat pentru finanţare în acest an, dar, acum, fiindcă lucrarea este nefinalizată, am pierdut câteva milioane de lei sau euro, nici nu mai ştiu. Vorbim despre dotarea pe care ne-o asigurau, cu acceleratoare...Doar am vorbit cu dl. Ghenea şi a promis că termină, dar dumnealor n-au mai lucrat de vreo două luni şi voiau banii pentru tâmplăria care nu era conform proiectului", ne-a declarat Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila.
De altfel, în acest proiect, Consiliul Judeţean a avut "n" încercări de mediere a conflictului iscat între spital şi constructor. Mai mult, contractul a fost prelungit cu 120 de zile, de la 24.04.2014, până la 24.08.2015, tocmai pentru ca firma să-şi revină după decesul lui Cornel Pipera: "A fost o perioadă dificilă pentru firmă şi noi am înţeles. Dar ei, pe timp de iarnă n-au lucrat nici la interior, dar nici n-au conservat lucrarea, astfel că s-a umflat rigipsul pe pereţi şi au fost nevoiţi să-l înlocuiască, iar acum noi suntem puşi să plătim", a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Scânteia scandalului dintre "Confort 2000" şi SJU s-ar fi aprins în momentul în care dirigintele de şantier Puiu Dumitraşcu a refuzat să accepte la plată devizul pentru o serie de lucrări pe care le-a catalogat fie externe contractului (cum ar fi anveloparea nouă, făcută după iarnă), fie neconforme cu proiectul. "În februarie 2014, dirigintele de şantier a aprobat o anumită calitate a ferestrelor şi tâmplăriei, potrivit proiectului, cum ar fi tripan...dar ei au pus termopan obişnuit, ceea ce nu era conform caietului de sarcini şi nu corespundea calitativ. Au montat tâmplăria şi geamurile în noiembrie-decembrie, când dirigintele de şantier nu era, plecase în concediu, după care au vrut banii. Tot dirigintele i-a solicitat în aceiaşi bani nişte alei pe acoperiş, pentru acces la aparatură, fiindcă e o clădire cu regim special, radioterapie cu accelerator de particule, medicină nucleară, dar ei au cerut bani suplimentari. Au invocat ba condiţiile meteo, ba conflictul cu dirigintele de şantier...Au avut un conflict şi referitor la uşile din plumb de la o serie de încăperi. În contract era prevăzut un preţ mare, pentru cele mai bune uşi, cu o radioprotecţie mare. Ei au vrut preţuri mai mici, calitate redusă şi să bage banii în altă parte. Am discutat cu fizicienii, nu putem da rabat la calitate, vorbim despre o secţie specială. Nu s-a acceptat aşa ceva. Până la urmă n-au mai cumpărat uşile. Ei n-au mai lucrat în ultimele două luni şi au tot vrut bani. De fapt, contractul a expirat azi (n.r. ieri) şi e ciudat felul în care a procedat constructorul, a reziliat contractul în preziua lucrătoare datei la care expira contractul", a adăugat dr. Mihail Iugulescu.
Spitalul mai reclamă faptul că iarna trecută, construcţia a rămas descoperită, iar tavanul şi toate hidroizolaţiile au fost imbibate cu apă, ba chiar au îngheţat parte din ţevi, iar acum este necesară o nouă evaluare pentru a testa dacă imobilul se pretează destinaţiei iniţiale. Vorbim, totuşi, despre aparatură de milioane de euro, cu un regim special, care trebuie izolată, montată şi exploatată în condiţii de maximă securitate, fiind puternic iradiantă. În zilele ce urmează, o comisie va lua clădirea "la bold": asta pentru a vedea în ce stadiu este! De unde pornim!", a conchis Viorel Mortu.
Bluful de la Radioterapie nu pare să fie un caz izolat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Tot "Confort 2000" a făcut Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă, nefuncţională pentru că nu au fost făcute legăturile prin străpungeri pe trei nivele spre corpul-mamă de clădire. Constructorul mai dorea nişte bani, iar spitalul şi-a asumat realizarea acelor străpungeri. Un alt caz de "investiţie" a lui Stancu în Sănătate şi care-i ţine cu inima la gât pe angajaţii Judeţeanului, este cel al "Vamed" de la Cardiologie/ Pediatrie. Tăierea panglicii - cu străpungeri şi realizare circuit medical - este preconizată pentru 7 septembrie. Şi în acest caz, constructorul - Vamed, prin subcontractorul gălăţean Carroponte - mai vrea bani: "Un milion de lei! Păi?! Pun pariu că pe 7 septembrie, la scadenţă, nu-i nici măcar o zgârietură în zid, darămite străpungeri şi circuit funcţional!", a conchis, amar, Viorel Mortu.
În loc de concluzii: 1. zilnic, un brăilean face infarct miocardic şi este transportat la Bucureşti în condiţii dificile, cu ambulanţa ori cu elicopterul, în vreme ce Secţia Cardiologie - dotată deja cu angiograf - stă bine merci, frumos colorată, ca o păpuşă din porţelan, nefuncţională, în curtea spitalului; 2. anual, 2.300 de brăileni bolnavi de cancer, din numărul total de 5.000, trec din faza de "tratabil" cu citostatice, Avastin, Maptera, şi operabil, în etapa "terminal", "ireversibil", "metastazat", pacienţi care răspund la un singur tratament: acela cu morfină!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro