Mergi la conţinutul principal
Un brăilean tânăr, specialist antifraudă, va gestiona Direcţia sanitar- veterinară

Adio Drăgan de la DSVSA!

• Gicu Drăgan, controversatul director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, a ieşit la pensie • în locul său a fost numit Marian Arsene, unul dintre specialiştii antifraudă din sistem • Arsene are 45 de ani şi are 20 de ani de experienţă în domeniu • brăilean la origine, Arsene a lucrat în cadrul direcţiei din judeţul Tulcea • în urmă cu patru ani, DSVSA Brăila a fost zguduită de un scandal după ce Gicu Drăgan a fost condamnat la închisoare cu suspendare în urma unui dosar de corupţie instrumentat de DNA • ulterior, Drăgan a fost achitat şi a revenit pe post

 

Guvernul trimite un specialist antifraudă pe postul de director al  Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, după ce Gicu Drăgan a ieşit la pensie. Noul director se numeşte Marian Arsene şi a condus până acum Biroul de control al siguranţei alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea. Timp de cinci ani, până în 2018, el a fost şeful serviciului antifraudă din cadrul aceleiaşi instituţii. Arsene are 45 de ani, a terminat liceul la Brăila şi Facultatea de Medicină Veterinară în cadrul Universităţii de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. Are un doctorat în Medicină Veterinară obţinut în urma unei teze de cercetare privind gripele aviare în judeţul Tulcea. El este şi Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Tulcea şi vicepreşedinte al Sindicatului Medicilor Veterinari, la nivel naţional. Marian Arsene este căsătorit şi are un copil. Nu este membru al niciunui partid politic.

Contactat de redactorii „Obiectiv – Vocea Brăilei”, Arsene a declarat că a acceptat propunerea de a prelua conducerea Direcţiei Brăilene ca pe o provocare şi că se bucură că, după 20 de ani, se poate întoarce acasă, la Brăila. „Pentru mine, este o oportunitate să îmi dezvolt cariera. Mi s-a acordat această încredere, iar eu am expertiza necesară să pot face ceva şi la o treaptă mai înaltă decât am făcut până acum. Mă întorc la Brăila împreună cu familia mea. Am aici foarte mulţi colegi şi prieteni. Cunosc toate problemele colegilor din judeţul Brăila şi ştiu că o să găsesc aici un colectiv foarte bun, o echipă foarte bună. Vin să păstrez normalitatea şi, dacă sunt probleme, să le rezolv”, a declarat Arsene, în exclusivitate pentru „Obiectiv”. În acest context, al normalităţii, sperăm că se vor derula lucrurile şi în relaţie cu presa brăileană, după lunga perioadă de dictatură a lui Drăgan, care se comporta de parcă se afla pe moşia proprie.

Noul director al DSVSA a adăugat că în centrul activităţii oricărei instituţii a statului trebuie să fie cetăţeanul. “Direcţia nu este nimic altceva decât o interfaţă între autoritate şi cetăţean. Aşa că îmi doresc o legătură strânsă cu cetăţeanul. Vreau că instituţia să vină în sprijinul cetăţeanului, să slujească interesului acestuia. Vreau ca fiecare marfă care apare pe piaţa din judeţ să fie bună de consum. Instituţia va avea o relaţie bună cu agenţii economici”, a declarat el.

Redactorii „Obiectiv” i-au spus lui Marian Arsene că, la Brăila, instituţiile statului au fost deseori ocupate de întregi reţele de partid ori de interese, de cumetrii şi alte tipuri de structuri mai mult sau mai puţin feudale. „În cazul meu, nu poate exista niciun fel de caz de genul ăsta. Nu am rude, nu am relaţii. Sunt apolitic. Propunerea s-a făcut pe partea profesională. Nu sunt membru de partid. Am 20 de ani de carieră şi nu am fost implicat politic. Aşa că nu cred că o să fie probleme. Ceea ce mă interesează este să se respecte legea. Dacă se respectă legea, nu o să fie nici o problemă. Iar eu o să am grijă să se respecte legea”.

Arsene a mai adăugat că în cei 20 de ani de activitate a trecut prin toate structurile: laborator, control, inspecţie. Şi că, din acest motiv, e greu de păcălit de cineva. „Pot să îmi fac o imagine completă a activităţii la nivelul instituţiei şi nu numai. Experienţa de lucru în serviciul antifraudă îmi este, de asemenea, de mare ajutor. Şi vreau să vă spun ceva: în toţi anii de activitate, nu am avut niciodată plângeri sau reclamaţii. Cred că dacă respecţi legea şi dacă nu ai nimic de ascuns, lucrurile merg bine”.

În primele zile de activitate la Brăila, Arsene şi-a propus să aibă o serie de întâlniri cu personalul instituţiei. “O să am o întâlnire cu personalul, cu colegii şi agenţii. Unde sunt probleme corectăm, unde merge bine, o să continuăm”, a încheiat noul director al DSVSA.

 

Moştenirea Drăgan

Marian Arsene vine la Brăila după un mandat lung şi deseori încărcat de controverse al lui Gicu Drăgan. Acesta a revenit la conducerea instituţiei în decembrie 2016 după ce fusese exclus din sistem vreme de trei ani, fiindu-i interzis să ocupe posturi de funcţionar public. În 2013, Drăgan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Ca urmare, a fost suspendat din funcţia de director al DSVSA Brăila, printr-un ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Alături de Gicu Drăgan, a mai fost condamnat, în acelaşi proces, şi Nicu Trifan, fostul şef al Serviciului Antifraudă din cadrul DSVSA Brăila. Cei doi au fost parte într-un dosar de corupţie deschis de procurorii DNA împotriva fostului director al DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, acuzat că favoriza diverse firme care încălcau legea. Pe 7 aprilie 2011, şeful DSVSA Galaţi ar fi intervenit la omologul său de la Brăila, Gicu Drăgan, pentru ca SC „Druagro” SRL Galaţi, firmă care fusese prinsă că transporta produse din carne neetichetate corespunzător, să nu fie amendată cu 2.000 lei. Drept urmare, la solicitarea şefului său ierarhic, medicul veterinar Nicu Trifan nu a mai sancţionat firma în cauză. În 2013, Curtea de Apel Bacău a emis sentinţele de condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Drăgan şi Trifan, context în care aceştia au fost excluşi din rândul funcţionarilor publici.

Până la urmă, însă, cei doi medici veterinari brăileni s-au dovedit a fi nevinovaţi. Sentinţa din 2013 a fost atacată cu recurs, iar în luna noiembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi i-a achitat, atât pe Gicu Drăgan cât şi pe Nicu Trifan. În decembrie acelaşi an, ei s-au întors victorioşi în cadrul DSVSA Brăila.

Gicu Drăgan şi-a reluat funcţia de director executiv, după ce ANSVA a emis un ordin prin care a anulat decizia de suspendare, din 2013.

 

Pesta porcină şi supărarea directorului Gicu Drăgan

După ce şi-a reluat funcţia de director, cea mai mare provocare a fost pentru Gicu Drăgan gestionarea crizei porcine africane care a început să se manifeste pe raza judeţului nostru începând din vara anului 2018. Pagubele au fost foarte mari, după ce mai multe ferme au fost nevoite să îşi eutanasieze toate efectivele de suine. Concret, în 2018, la Brăila au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană în incinta unor ferme de porci ale căror efective totale erau de 195.000 exemplare. În acelaşi an, la gospodăriile populaţiei s-au confirmat 127 de focare, fapt ce a dus la eutanasierea a 32.300 de porci. Asta deoarece, după cum se ştie, în primele luni de la apariţia pestei porcine africane, autorităţile au dispus uciderea tuturor porcilor existenţi în localităţile unde s-au confirmat focare. Ulterior, spre sfârşitul anului 2018, s-a renunţat la această metodă, aplicându-se eutanasierea doar în gospodăriile unde au apărut efectiv cazuri de boală.

Criza a continuat şi pe parcursul anului 2019, problema nefiind complet eliminată nici la ora actuală. În 2019 şi în prima parte a anului 2020, s-a intervenit pentru stingerea a 87 de focare, fiind neutralizaţi, în total, 60.033 porci, din care 54.914 din cadrul societăţilor comerciale şi restul din gospodăriile populaţiei. În primele luni ale anului în curs, au fost confirmate focare în localităţi precum Ulmu, Tichileşti şi Lacu Sărat. Pe lângă cele apărute în gospodăriile populaţiei, a existat un focar şi în cadrul unei ferme de porci din comuna Salcia Tudor, unde se afla un efectiv de 32.258 de suine. În primăvara acestui an, se părea că pesta a fost complet eliminată, după ce nu s-a mai semnalat niciun caz timp de mai multe săptămâni. La începutul verii, au reapărut, însă,  focare în câteva localităţi rurale, iar ultimul caz care a necesitat eutanasierea a câtorva sute de porci a fost consemnat, în luna august, la Gospodăria Agro Zootehnică a Penitenciarului Brăila, unde se aflau 398 de exemplare în momentul în care a fost confirmată boala.

Directorul Gicu Drăgan a avut o bună comunicare cu presa până în momentul în care cotidianul nostru a semnalat faptul că gripa porcină a afectat inclusiv o fermă deţinută de fiica acestuia, Iulia Drăgan, în parteneriat cu fiul deputatului PNL Vasile Varga, Constantin Vasile Varga, şi un alt tânăr investitor, Theodor Badea. Este vorba despre SC Zenterente Company SRL, care deţinea, într-un grajd din incinta fostei IAS Siliştea, circa 300 de porci rasa Mangaliţa, care au trebuit eutanasiaţi. Asta se întâmpla în septembrie 2018. Cotidianul nostru i-a solicitat un punct de vedere directorului Drăgan, care ne-a informat că s-a ocupat de această fermă timp de doi ani, cât timp i-a fost suspendat statutul de funcţionar public, dar că, după ce şi-a reluat funcţia, nu a mai avut nicio legătură cu societatea în cauză. Declaraţia a fost consemnată ca atare, însă publicarea articolului l-a deranjat pe directorul Drăgan, care ne-a transmis că din acel moment va întrerupe comunicarea cu redactorii cotidianului nostru şi că pentru informaţii de interes public va trebui să ne adresăm exclusiv purtătorului de cuvânt al instituţiei. Supărarea ex-directorului Drăgan provenea ,probabil, şi de la mirosul de incompatibilitate care plutea în aer dinspre ferma cu pricina.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro