Mergi la conţinutul principal

Adio, cola si fast-food!

Ieri a intrat in vigoare Ordinul nr.1563/2008 al Ministerului Sanatatii, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti. Cu toate acestea, ieri, nici conducerea Autoritatii de Sanatate Publica sau a Inspectiei Sanitare de Stat, nici Inspectoratul Scolar Judetean Braila nu stiau prea bine ce au de facut, care le sint responsabilitatile, care e gradul de implicare al fiecarei institutii, care le sint competentele. In aceste conditii, nici nu se luase vreo masura, asa ca in incinta unitatilor de invatamint sau la chioscurile de linga acestea, alimentele interzise de Ministerul Sanatatii se comercializau fara pic de teama, elevilor. In pauze, ca de obicei, chioscurile erau luate cu asalt, iar vinzatorii pareau ca le stiu deja preferintele: dulciuri, chips-uri, snaks-uri, hamburgeri, cola, fanta. Nici urma de fructe sau produse alimentare din categoria "sanatoase".

"Nu stim"

"A aparut ordinul, dar nu si normele de aplicare ale acestuia. In momentul de fata nu stim nimic exact privind verificarea acestor aspecte. Nu stim daca verificarea o vom face noi, Inspectia Sanitara de Stat, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor sau Directia Sanitar Veterinara. Noi nu mai facem verificari pe alimente, ASP verifica doar cantinele din internatele scolare. Ordinul se refera, de fapt, la comercianti, care nu au ce cauta in scoli si cred ca verificarile vor fi facute de catre reprezentantii DSV", a declarat dr. Lucica Scutaru, director medical al Autoritatii de Sanatate Publica.
La rindul sau, inspectorul scolar general, Iulian Danielescu, a precizat: "Noi sintem interesati de sanatatea copiilor care invata in scolile noastre. Sigur, Ministerul Sanatatii impreuna cu noi o sa verifice indeaproape respectarea acestei legi. Noi administram scolile, iar cei din Ministerul Sanatatii stiu precis ce alimente sint interzise la vinzare in chioscurile din scoala. Ii vom ajuta pe parte juridica in privinta contractelor facute de agentii economici care au chioscuri in scoala. Daca reprezentantii ministerului spun ca anumite produse nu se vind in scoala, agentul economic trebuie sa se supuna. Noi vom respecta metodologia de aplicare a legii si vom verifica indeaproape respectarea ei, dar atunci cind o vom avea".
Oricum, la Inspectorat, ieri, nu ajunsese lista cu alimentele permise, si nu se stia concret ce alimente au liber si ce nu la comercializare.
Ce-i drept, nici lista aprobata prin Ordin nu e finala, exhaustiva, ea va fi perfectata, dupa cum a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, impreuna cu specialistii. Insa, conform ordinului, incepind de astazi, in scoli nu mai este voie sa se comercializeze alimente cu un continut mare de zahar, de sare, de grasimi, cu un continut ridicat de calorii pe unitatea de vinzare, alimente neambalate si neetichetate, dar si orice tip de bauturi racoritoare. Lista deja publicata (vezi tabelul) include insa prajituri, bomboane, acadele, hamburgeri, cartofi prajiti, pizza, mezeluri grase, chips-uri, biscuiti, covrigei si alune sarate, seminte, brinzeturi, orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei plate sau apei minerale imbuteliate.

"Eu as consuma fructe, daca ar fi in scoala un magazin"

Elevii constientizeaza ca mincarea tip fast - food si chips-urile sint daunatoare sanatatii lor, insa spun ca nu au alternativa. "Din punctul meu de vedere ar fi excelent sa se comercializeze fructe in scoala, pentru ca eu prefer sa consum mincare sanatoasa in detrimentul celei de tip fast - food", ne-a spus Alexandra Veornicu, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National "Gh. M. Murgoci".
In incinta Colegiului "Murgoci" se afla un chiosc care ofera elevilor fel si fel de alimente nesanatoase, pentru care, in timpul pauzelor, se formeaza cozi interminabile. "Eu as consuma fructe daca ar fi in scoala un magazin cu asemenea produse. Cred ca daca acest lucru se va intimpla, se va diminua consumul de chips-uri si bauturi acidulate, dar nu se va renunta la ele", puncteaza eleva Maria Ciocirlan, tot de la "Murgoci". Directorul Colegiului National "Gh. M. Murgoci", Gina Stanciu, ne-a precizat ca saptamina trecuta s-a intilnit cu administratorul chioscului si i-a cerut acestuia sa renunte la comercializarea alimentelor interzise: "Eu am avut o intilnire saptamina trecuta cu administratorul chioscului si i-am solicitat sa renunte la comercializarea produselor nesanatoase. In caz ca acest lucru nu se va intimpla, noi o sa mergem pina la intreruperea contractului. De asemenea, am mai avut o intilnire chiar azi, cu administratorul. I-am propus acestuia sa inchida temporar chioscul pina ce se clarifica lucrurile. Este foarte incurcata aceasta situatie. Nici nu se stie foarte bine ce au voie sa vinda si ce nu au voie sa vinda. Oricum, in perioada care urmeaza noi vom convoca asociatia parintilor si vom discuta pe marginea acestui subiect. Sigur ca cel mai bine, pina la urma este ca fiecare copil sa vina de acasa cu un pachetel".
In ceea ce priveste chioscul din incinta Scolii "Ion Bancila", acesta a fost inchis inca din prima zi de scola. "In momentul in care eu m-am dus sa vorbesc cu persoana care era in chiosc despre lista cu produsele alimentare pe care au voie sa le comercializeze, mi-au spus ca inchid magazinul. Oricum, chioscul nu va mai fi redeschis, o sa gasim o alta intrebuintare acelui spatiu", a mentionat directorul adjunct al Scolii "Ion Bancila", Eleonora Gheorghiu.

"La chips-uri si suc acidulat nu renuntam, fructele sint mai scumpe"

Daca nu sint chioscuri in incinta unitatilor de invatamint, cu siguranta sint la coltul scolii sau la numai citiva pasi de institutie. Aceasta situatie o intilnim la majoritatea scolilor din Braila. Spre exemplu, la Scoala "C. S. Aldea", un fast - food domneste, bine mersi, la coltul unitatii. De acolo, in fiecare zi, elevii isi iau, dupa caz, micul dejun sau prinzul cu multe E-uri. Insa nu aceasta este singura problema. O fetita de la ciclul primar ne-a spus ca s-a ales cu o intoxicatie de toata frumusetea dupa ce a consumat mincare de la fast - food. "Ar fi bine sa existe produse naturale in scoli, pentru ca atunci cind am cumparat sandwich - uri de la magazinul de linga scoala erau vechi si am facut intoxicatie", isi aminteste micuta Lorenta P, eleva a Scolii "C. S. Aldea".
Unii liceeni spun ca nu vor sa renunte la chips-urile si sucul acidulat, fructe nu-si permit sa cumpere si, in plus, nu au de unde sa si le procure in recreatii. "Daca ar exista un magazin cu fructe in apropiere, noi probabil am consuma. Macar uneori. La chips-uri si suc acidulat nu renuntam definitiv, fructele sint mai scumpe. Dar daca am avea si noi aproape un aprozar, ceva, poate am cumpara. Asa, cumparam ce gasim la magazin", au spus citeva eleve in clasa a XII-a la Grupul Scolar "Anghel Saligny".
La Scoala "Ion Creanga", elevii se pot infrupta de la chioscul aflat exact la intrarea in institutie. "Am fost la magazinul de linga scoala si le-am atras atentia asupra existentei unei liste cu produse pe care nu au voie sa le comercializeze. Dar magazinul este in afara scolii si eu nu am ce face, nu ma pot impune. E binevenita aceasta lege, pentru ca pe copii ii vezi cu tot felul de cartofi prajiti, iar acestia nu mai stiu sa manince sanatos", puncteaza directorul scolii, Victor Buzea.
Directorul Scolii "Fanus Neagu", Mirela Duca, ne-a spus ca in interiorul unitatii de invatamint pe care o conduce nu exista nici un chiosc, insa sint o multime pe linga scoala: "In scoala nu exista nici un chiosc si de aceea nu ne confruntam cu problema listei alimentelor nesanatoase. In general, aceasta lege este o idee buna pentru ca stim cu totii care sint efectele alimentatiei nesanatoase, dar nu stim daca este cea mai buna solutie, cea mai viabila. Copilul poate sa vina cu aceste produse la pachet sau chiar cu bani. Ar fi bine daca ar exista un program prin care sa se distribuie copiilor, chiar si contra cost, sandwich-uri sanatoase, salate si fructe".
Asadar, cu tot cu lista Ministerului Sanatatii, in incinta unitatilor de invatamint sau linga acestea, elevii consuma la greu alimentele interzise.

Comerciantii nu stiu incotro sa o ia!

Pentru ca actul normativ contine doar exemple de alimente "nerecomandate" si nu o lista exhaustiva a acestora, comerciantii magazinelor amplasate in apropierea unitatilor de invatamint spun ca sint de-a dreptul bulversati de noua lege si ca nici nu stiu prea bine ce au si ce nu au voie sa vinda.
"Eu am redus de mult cantitatea de chips-uri, iar acum nu le mai vind deloc. Sincera sa fiu, nu imi este clar deocamdata ce pot si ce nu sa vind. Nici nu stiu cum este legea, nu stiu ce sa fac datorita faptului ca legea este ambigua. Eu m-am dus din proprie initiativa la OPC ca sa ma mai informez, sa obtin date concrete. Eu propun ca pe ambalajul fiecarui produs sa fie scris “Este recomandat scolarului” sau “Nu este recomandat scolarului”. In acest mod am sti si noi clar, exact ce avem voie si ce nu sa vindem. Sa fie ceva clar atit pentru organul de control cit si pentru vinzator", ne-a spus administratorul unui chiosc amplasat in apropierea scolii.
Intr-un comunicat de presa al MS se precizeaza ca pentru realizarea listei "s-a pornit de la premisa ca pe parcursul programului scolar (4 - 6 ore/zi), necesitatile copilului sint reprezentate de echivalentul unei gustari, respectiv maxim 10% din valoarea calorica zilnica, reprezentind 300 Kcal."
Scopul principal al actului normativ consta in crearea unui comportament alimentar sanatos.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro