Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Adevăratul mesaj al vicepreşedintelui SUA pentru România

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, miercuri, la Cotroceni, că o altă formă de tiranie o reprezintă corupţia şi că atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, iar presa face propagandă, acolo există o societate care poate fi manipulată din exterior.
"Corupţia reprezintă o alta formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există ţări care exploatează corupţia pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea ţărilor din jur", a spus vicepreşedintele SUA în alocuţiunea din finalul vizitei oficiale la Bucureşti, citat de mediafax.ro.
El a mai afirmat că, atunci când tribunalele şi politicienii pot fi cumpăraţi, societatea poate fi manipulată din exterior.
"Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra", a adăugat Joe Biden.

„Lupta împotriva corupţiei înseamnă şi patriotism"

Vicepreşedintele SUA a precizat că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai o bună guvernare, ci şi patriotism. Vicepreşedintele american a spus că atunci când este corupţie toate lucrurile sunt influenţate.
"Toate sunt subminate atunci când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii, este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupţiei nu este numai o chestiune de guvernare bună, este patriotism, este pur şi simplu patriotism", a spus Biden.
Vicepreşedintele american şi-a început discursul de la Cotroceni, la care a participat preşedintele, premierul, preşedintele PNL şi prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, salutându-i pe cei prezenţi şi adăugând "poate mă adresez şi viitorului preşedinte".

Consolidarea statului de drept - a doua mare problemă

În opinia lui Biden, libertatea, prosperitatea şi demnitatea depind de statul de drept, de instituţii puternice şi tratamentul egal al cetăţenilor în faţa legii.
Biden a declarat că ceea ce este în joc pentru România este mai mult decât securitatea fizică, ci este o şansă pentru poporul român să trăiască viaţa în libertate, prosperitate şi demnitate.
"Toate aceste trei elemente, libertate, prosperitate şi demnitate, depind de tratamentul egal al cetăţenilor, potrivit statului de drept", a arătat Joe Biden, precizând că în toate călătoriile lui, în întreaga lume, de-a lungul anilor şi recent, din America Latină şi Orientul Mijlociu până în Europa, a văzut "ţări care au eliminat tiranii, dar care după aceea au trebuit să se lupte entru a-şi recăpăta viitorul din mâinile oligarhilor şi ale grupurilor de interese".
"Am văzut cum ţările care protejează statul de drept şi înfiinţează instituţii puternice prosperă, şi cei care nu o fac nu prosperă, aşa cum am văzut la Maidan, cei care nu fac aceste lucruri se vor confrunta cu instabilitate, nu vor reuşi să performeze în economia mondială", a mai spus Biden.
Vicepreşedintele Statelor Unite a afirmat că este o chestiune de independenţă şi suveranitate naţională.
"Toate acestea sunt subminate atunci când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii", a subliniat Joe Biden.

DNA şi ANI, lăudate

Vicepreşedintele SUA a remarcat activitatea DNA şi ANI, în discursul din finalul vizitei la Bucureşti, adresând şi următorul îndemn: "Cereţi instituţiilor judiciare să fie libere în continuare".
"Mulţi dintre dumneavoastră, din guvern sau din afara guvernului, aţi luptat pentru îndepărtarea corupţiei. (...) DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis o mie de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste şase mii de cazuri de incompatibilitate (...) Desigur, sunt lucruri care mai trebuie făcute pentru finalizarea acestor cazuri", a afirmat Biden.
El a spus că, având în vedere cele menţionate, nu este de mirare că instituţiile anticorupţie din România sunt cotate cu cea mai mare încredere din partea populaţiei.
"Aţi ales un preşedinte al Curţii supreme care luptă să protejeze independenţa justiţiei", a continuat vicepreşedintele SUA.
"Corupţia este o problemă grea şi complexă în orice ţară, însă poate fi rezolvată. Vă îndemn să faceţi paşi înainte şi să rezistaţi tentaţiei de a face paşi înapoi. Cereţi instituţiilor judiciare să fie libere în continuare", a continuat Joe Biden.

Băsescu, apreciat pentru consolidarea statului de drept

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i-a spus, miercuri, la Cotroceni, preşedintelui Traian Băsescu, că el, preşedintele SUA, Barack Obama şi poporul american, apreciază eforturile acestuia pentru consolidarea statului de drept în România, declarându-se uimit de progresul ţării într-o singură generaţie.
"De fiecare dată când vin în România sunt uimit mereu de progresul pe care l-aţi realizat într-o singură generaţie. Ţara dumneavoastră s-a ridicat din tiranie, a reuşit să se alăture ţărilor libere din lume, Uniunii Europene şi celei mai purternice alianţe din istoria omenirii, NATO", a spus Joe Biden.
El a amintit faptul că în 2014 se împlinesc 10 ani de la intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică.
"Domnule preşedinte, aşa cum v-am spus de multe ori, eu şi preşedintele SUA şi poporul american apreciem eforturile dumeavoastră personale pentru a consolida şi proteja statul drept aici în România. Este important pentru economia dumneavoastră, pentru democraţia dumneavoastră şi pentru libertatea dumneavoastră şi, mai presus de tot, este important pentru vieţile cetăţenilor care au dreptul să ştie că vocile lor vor fi auzite de Guvern, că firmele lor pot să concureze fără nicio grijă că disputele sunt judecate transparent în instanţă şi că niciun român şi niciun american nu se găseşte deasupra legii", a spus Biden.
Vicepreşedintele american a spus că "alianţa este mai puternică" şi datorită lui Traian Băsescu şi prin vizita sa în România vrea să o facă şi mai puternică.
Pe de altă parte, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că doreşte să transmită un mesaj preşedintelui Traian Băsescu, arătând că ştie despre finalizarea mandatului acestuia şi să îi va simţi lipsa.

 
Categorie articol: 

Comentarii